Publicat la: 
1/02/2011

 

Fara disponibilizari in sistemul medical / Foto: Reuters

111 spitale din tara sunt propuse spre comasare, iar alte 71 urmeaza a fi reprofilate in camine de batrani sau in centre de permanenta, a informat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Este cunoscuta nevoia unei retea de camine pentru persoane varstnice, care sa preia o parte a asistentei sociale pentru aceasta categorie, motiveaza ministrul, adaugand ca in urma reorganizarii unitatilor spitalicesti nu vor fi facute disponibilizari. In ceea ce priveste sistemul de interventie de urgenta, se intentioneaza achizitionarea a 600 pana la 1250 de ambulante noi, a adaugat ministrul, intr-o conferinta de presa.

Intra in articol si descarca: 1. Lista unitatilor sanitare propuse spre comasare si 2.. Lista unitatilor propuse spre reprofilare in camine de batrani.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului:

  • 182 de unitati spitalicesti vor ramane fara personalitate juridica, in toata tara ar ramane 253 spitale cu personalitate juridica.
  • Din cele 182 unitati, 111 sunt propuse spre comasare, 71 urmeaza a fi reprofilate in camine de batrani sau in centre de permanenta. Este nevoie de o retea de camine pentru persoane varstnice care sa preia o parte a asistentei sociale pentru aceasta categorie.

Lista spitalelor propuse pentru comasare - descarca in format pdf. Lista spitalelor propuse pentru reprofilare in cămine de bătrâni - descarca in format pdf.

Nimeni nu va fi disponibilizat

  • In urma acestor masuri, nu va exista personal medical disponibilizat. In acest sens, exista un acord de principiu cu sindicatele din domeniul sanitar.
  • Unitatile spitalicesti propuse spre comasare vor deveni sectii externe ale altor spitale, astfel incat personalul medical isi va continua activitatea in sectia respectiva, in domeniul respectiv.
  • In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2532 asistenti medicali vor fi repartizati in unitatile medicale nou infiintate - camine - sau in alte unitati existente pe teritoriul judetului de domiciliu.

Intre 600 si 1250 de ambulante noi

  • Pe langa aceasta strategie de reorganizare a spitalelor, anul acesta se dezvolta retelele de urgenta: se vor deschide 150 de puncte noi de statii de ambulanta.
  • A fost demarata procedura de achizitie publica pentru un numar de 600 pana la 1250 de masini de interventie pentru serviciul de Ambulanta si SMURD, pentru tratamente mai rapide si acces mai usor al pacientului la ingrijire.
  • Aceasta comasare si reprofilare este rezultatul unei evaluari derulate de Ministerul Sanatatii, cu implicarea Directiei de Sanatate Publica si a autoritatilor locale.

Motivul reorganizarii spitalelor este legat in primul rand de pacienti. "Pacientul asteapta sa i se ofere serviciile de care are nevoie, asa ca trebuie dezvoltate posibilitatile de asistenta pe cat mai multe domenii de activitate", explica ministrul. "Din spitalele propuse pentru reorganizare, 49 au o singura linie de garda, pe anumite specialitati. Imaginati-va urmatoarea posibilitate: pacientul are o problema de medicina interna si se duce la spitalul respectiv, unde gaseste un oftalmolog sau un medic ORL, asa ca este transferat sau trimis la un spital mai mare, care sa aiba medici pe specialitatea respectiva. Asadar, existenta unei linii de garda la un spital nu rezolva neaparat problemele pacientilor."

Ministrul a mai spus ca, pana la finalul anului trecut, zece spitale au fost comasate sau desfiintate din punct de vedere juridic, dupa cum urmeaza: cinci spitale in judetul Dambovita, doua in judetul Bihor, doua in Bucuresti si unul in judetul Arges.

2800 de persoane pe listele de asteptare pentru un loc intr-un camin de batrani

In perioada  1 aprilie 2011-31 decembrie 2013, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii vor desfasura Programul de interes national "Dezvoltarea retelei de camine pentru  persoanele  varstnice". Conform noului program, vor putea fi infiintate camine pentru persoane in varsta, prin  reorganizarea de unitati sanitare cu paturi in care vor primi asistenta intre 2.500-4.800 persoane varstnice.  In prezent, conform datelor Ministerului Muncii, exista doar 25 de camine de batrani  cu 1.570 de paturi finantate  de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca  53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii,  peste 2800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.  Ar fi pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale  sau a ONG-urilor unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice, a aratat ministrul Cseke. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei. Pana la data de 30 martie a.c., autoritatile locale au obligatia de a realiza demersuri pentru transformarea unitatilor  sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Emma Olaru, MedLive.ro

Comentarii

ideea cu transformarea spitalelor in camine de batrani este excelenta. bravo, bravo, bravo!

asa? e buna ideea? daca asa o vezi atunci sa stai tu intr-un azil in care a fost un spital TBC sau unul de contagioase (HIV)! si cum se va descurca un mastodont de spital care are 'spemii se sectii" raspindite prin tot orasul? se va face taximetri? ghici ce? cu ambulantele pe care le ia ministerul sanatatii!!! alt bisnis............orb si fraier asta esti!

ca ai sectii prin tot orasul e cazul fericit. spitalul de urgenta in care lucrez eu se va comasa cu alte doua spitale, unul aflat la 80 de km si unul la 30 de km. aici sa vezi distractie.

Asistenta medicala din Franta are alocat 11,5% din PIB.
Franta - 8,4 paturi de spital la mia de locuitori
Romania - 6 paturi la mia de locuitori
Franta - 3,25 medici la mia de locuitori
Romania - 1,6 medici la mia de locuitori
Conditiile de spitalizare in reteaua publica sunt la fel de bune ca in cea privata.
La ei, orice serviciu se plateste de catre asigurat in momentul acordarii serviciului, urmand sa fie restituita ulterior contravaloarea lui, in proportie de 15-100%.
Franta are o guvernare care respecta constitutia, pe cand la noi, iti garanteaza disparitia, cat mai curand din lumea aceasta.

Asa Geto, si ce vrei sa spui ?

Franta e Franta, de ce nu te compari cu o tara de nivelul Romaniei ? Iote cu Moldova, ca suntem de aceeasi muma si ne-o /// acelasi tatuc.

Problema era de separarea spitalelor de centrele de ingrijire batrani.

Daca esti din sistem, stii prea bine ce obligatii ai daca-ti vine un batran pe moarte si ai apucat sa-l internezi, daca vine un om al strazii la urgenta , cate paturi nu sunt inchiriate mai ceva ca la hotel, de cazurile incurabile... si cate alte minunatii...

Asta era subiectul! E buna masura sau nu, ai vreo idee ?
Asa sa ne plangem ca babele de drobul de sare... las-o moarta.

Are Franta! Are ba, are ca a avut de unde sa ia.
Noi am fost de partea celalata a batei, ce nu ti-e clar ? ///
[Editat de MedLive.ro]

este f bine ca ne comparam cu o tara mai slaba ca si noi, astfel putem arata cat de sus suntem. sa nu ne comparam cu franta pt ca nu are rost dupa parerea d-voastra sa aratam tuturor unde putem sa ajungem si ce trebuie sa facem pentru a vedea unde trebuie sa ne corectam.

Faptul ca am botezat Bucurestiul drept Micul Paris, n-are nici o legatura cu ce putem face, nici cu Franta.

Eu imi sustin ideea, nu comparatiile lipsesc, prea multe tari au nivelul mai ridicat decat noi, o organizare mai buna si fonduri mai multe.

Mi se par importante aceste dezbateri publice (din pacate vizibile unui nunar restrans de oameni) pentru a face propuneri sau critici la obiect, poate mai citesc si unii care au acces la zona de decizie.

Parerea mea este ca separarea actului medical de asistenta sociala mascata acordata acum in spitale (oamenii strazii care primesc zilnic mancare, persoane muribunde in urma imbatranirii naturale pe care "rudele" le cazeaza sa nu cumva sa le faca "mizerie" acasa, persoane aflate in faza terminala a unei boli incurabile ce practic nu primesc tratament medical - cel mult medicamente de alinare a durerii, dar de cele mai multe ori si pe acelea si le aduc de acasa) este mult mai bine sa se faca in institutii specializate.
Institutii aflate tot sub supravegherea Ministerului Sanatatii, dar cu o asistenta medicala dimensionata corect si calificata pentru astfel de probleme medicale (medicatie specifica, pregatire psihologica, pregatire morala/religioasa, etc)

Cu toate ca nu e o zona de glume, la rece, cu ce-l ajuta pe un muribund sa aibe un coleg de salon unul debea scapat dintr-un accident auto ?
Sa se imbarbateze ca era sa ajunga ala inaintea lui la judecata de apoi ?!? Sau viceversa, alalalt sa se intrebe daca a avut rost sa scape ?!?

Nici la ei nu este asa roz, nu stiu de unde ati scos datele astea, dar la ei daca vrei sa mergi la un specialist astepti cu lunile (si nu exagerez).

Este o masura buna , se elimina directorii din sistem care si asa erau prea multi Este ciudat faptul ca sindicatele sunt impotriva acestei masuri ceea ce denota cardasia lor cu directorii de spitale. Sindicatele ar trebui sa-si apere angajatii nu directorii.

nu te amagi cu ideea ca vor pleca numai directorii. o sa plece si o parte din personal. nu trebuie sa crezi chiar tot ce ti se spune.

Acum mai bine de 50 de ani, la unul din spitalele propuse pentru a fi transformate in camin de batrani, activau 12 medici specialisti. Populatia orasului era aprox. la acelasi nivel de marime ca si cea de acum, orasul e la munte, iarna e zapada mare si drumurile nu se prea curata, cel mai apropiat oras e la peste 30 de km. Ma intreb, cum va fi asigurata asistenta medicala acolo? Sper sa-i ajute Dumnezeu pe locuitori, ca semenii mei vad ca i-au condamnat!

Hai sa va mai omoram putin spre a plati mai putin pensiile ! :(((

Dupa ce ca sunt putine, le mai si inchidem. Uite asa ajungem sa ne tratam in strainatate. Eu am fost la 4 medici oftalmologi pana am ajuns la spital de oftalmologie , fiind trimis sa fac analize si RMN. Intors inapoi la spital sunt trimis la ORL. Si toate aceste cheltuieli din banii mei ca daca as face anticamera la medicul de familie ajung sa fiu consultat de un legist : )
Ar trebui in baza documentelor (retetelor tuturor medicilor) sa ma tratez in strainatate si sa trimit nota de plata la decontare casa de sanatate. Iar daca nu platesc sa-i dau in judecata. Spitalul din Hateg deserveste aproape 10000 de persoane (orasul + satele imprejurimi) iar acum aflu ca va fi facut camin de batrani. Cel mai apropiata spital Hunedoara e la peste 30 Km iar Deva la 50 Km. Halal reorganizare. Cel mai bun lucru e sa mergem la cel mai apropiat spitat de langa granita Ungaria si sa trimitem nota de plata guvernantilor

ce se va intampla cu spitalele cf?

Masura e f buna. In sfarsit un guvern si un ministru care incearca sa faca reforma, o reforma ce va creste cu siguranta randamentul si performanta in sistem; traim in capitalism (sau cel putin asa ar trebui) iar capitalismul presupune printre altele ca aspectul economic al unei masuri e f important; sistemul de sanatate din romania este unul deosebit de neperformant care nu prea produce nimic, doar cheltuie; aceste masuri sunt menite tocmai sa redirectioneze fonduri catre zone in care se face performanta, dar din cauza resurselor limitate, doar in primele 10 zile ale lunii...sau in orice caz pana la epuizarea bugetului pe luna respectiva;

Articole similare

Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro Cancerul de san este un diagnostic dur, urmat de o recomandare la fel de dura: excizia chirurgicala a glandei mamare. De ce recomanda medicul o mamectomie? Ce presupune aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile ei? Ce impact are asupra organismului? Ce inseamna recuperarea post-operatorie in cazul...
Fiecare dintre noi are undeva pe piele, mai ascunsa sau la vedere, o cicatrice care il supara: dupa varicela, dupa acnee, " semne de buna purtare " sau cicatrici post-operatorii, sau , mai grav si mai dramatic, cicatrici grave post arsura sau post accidente. Unele ne mutileaza si ne limiteaza miscarile, altele aproape nu se mai vad dar...
Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...
Zmeura contine multa vitamina C, minerale si antioxidanti, fiind benefica impotriva oboselii si pentru o mai buna digestie, relateaza passionsante.be. Acest fruct este deosebit de bogat in magneziu, calciu si fier, precum si in diferite vitamine (25 mg de vitamina C la 100 g), fiind in schimb destul de perisabil: se poate pastra in frigider...
Foto: Reuters Nivelurile scazute de vitamina D la persoanele in varsta pot dubla riscul de a dezvolta dementa ulterior in viata, sustine unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter, ratele de dementa senila si boala Alzheimer...