Publicat la: 
7/03/2013

9 Instrumente medicale care mai exista doar in muzee

Scaunul Miraculos din Palermo, prevazut cu o icoana, utilizat la nasteri, seringile din mercur, inelul german pentru spermatoree si ferastraul pentru oase au fost inventate de-a lungul timpului cu intentia de a salva vietile oamenilor. Vei respira usurat la gandul ca aceste intrumente nu mai sunt in arsenalul medicilor din ziua de astazi, ci doar in muzee.

1. Scarificator, 1874

Scarificatorul era utilizat pentru vaccinarea temporara impotriva variolei. Tot ce trebuia sa faci era sa bagi cele patru lamele in pustulele unei persoane deja infectate, rasturnai apoi maneta pentru a introduce lamela in bratul copilului.

2. Scaunul Miraculos de la Palermo, inceputul secolului al XVIII-lea

Nu e un scaun olita, ci un scaun de nastere. Gaura era pentru moasa sa ajunga sa ajute copilul sa iasa. Mai tarziu, aceste scaune au inclus manere rezistente de care sa te prinzi. Scaunul era prevazut si cu o icoana.

3. Seringa din mercur si pansamente, 1545

Acestea au fost decoperite la bordul navei scufundate Mary Rose. Seringa a fost utilizata pentru a trata marinarii care aveau sifilis.

4. Lanteta pentru eliberarea sangelui in exces, 1850

Pentru a utiliza o lanteta (instrument chirurgical format dintr-o lama cu doua taisuri foarte ascutite, care foloseste la vaccinari, incizii) de acest tip, era necesar ca lamele sa preseze vena, permitand excesului de sange sa se scurga din corp pentru a trata "umorile". Aproape toate persoanele mureau in urma acestui tratament.

5. Kit Prepurex test de sarcina, 1980

Acest test de sarcina a fost un precursor al testului pe care il folosim astazi. Masoara hormonul hCG din urina pentru a detecta sarcina. Preupunea utilizarea de antiser, latex, tuburi de esantionare, o placa de amestecare si master in Biochimie si Biologie Moleculara.

6. Kit pentru trepanatie, 1771

Operatie care consta in executarea cu ajutorul trepanului a unei deschideri in oasele craniului, practicata in cazul extirparii anumitor tumori cerebrale, a scoaterii unor cheaguri de sange etc.
Uneori, singura modalitate de stopa o criza epileptica era sa i se faca o gaura in cap persoanei bolnave pentru a lasa demonii afara. Trepanatia a fost utilizata din timpuri stravechi pentru a vindeca orice, de la migrene la stari de spirit proaste. Neurochirurgii inca folosesc o forma a trepanatiei, pe care o numesc craniotomie.

7. Pat Utica, 1840

Personalul medical de la azilul din Utica a gasit o solutie ingenioasa la problemele pe care le avea cu pacientii care mergeau, stateau sau se miscau: patul Utica. Acesta tinea pacientii cu probleme inchisi. Acest dispozitiv a fost in mare parte eliminat din spitalele de psihiatrie la inceputul anilor 1900 si inlocuit cu restrictii, camere captusite, camasi de forta si lobotomii.

8. Inel german pentru spermatoree, 1894

Spermatoreea inseamna pierdere involuntara de material seminal sau eliminarea de sperma prin uretra in afara actului sexual. Organul masculin era plasat in interiorul inelului si dintii de metal nu atingeau penisul in stare flasca.

9. Lant ferastrau pentru os, 1860

Acest ferastrau mic putea salva de fapt oamenii de la amputari in timpul razboiului. Permitea chirurgilor sa-l puna in jurul osului si sa taie doar partile deteriorate, nu piciorul intreg. Exista o probabilitate mare sa mori in urma unei infectii iar partea corpului afectata sa ramana pentru totdeauna slabita.

Articole similare

Scaunul Miraculos din Palermo, prevazut cu o icoana, utilizat la nasteri, seringile din mercur, inelul german pentru spermatoree si ferastraul pentru oase au fost inventate de-a lungul timpului cu intentia de a salva vietile oamenilor. Vei respira usurat la gandul ca aceste intrumente nu mai sunt in arsenalul medicilor din ziua de astazi, ci doar...