Publicat la: 
1/11/2013

Aditivii alimentari. Care sunt cei mai intalniti, cum este evaluata siguranta lor si unde puteti cauta informatii dupa nume si numarul E

Aditivii alimentari sunt ingrediente adaugate in produsele alimentare pentru a le face sa reziste mai mult, pentru a le imbogati aroma sau pentru culoare. Un numar cu litera E este un numar de referinta dat aditivilor alimentari care au trecut testele de siguranta si utilizarea lor a fost aprobata in Uniunea Europeana. Totusi, daca un anumit aditiv este etichetat ca sigur, acest lucru nu inseamna ca nu poate avea efecte asupra sanatatii.

Cei mai intalniti aditivi alimentari

Antioxidanti care impiedica alterarea alimentelor sau schimbarea culorii datorita oxidarii - alimente preparate cu grasimi sau uleiuri (cum ar fi placinta cu carne sau maioneza), produse de panificatie, amestecurile de supe si sosuri.

Culorile sunt folosite pentru a face alimentele mai atractive. Ele pot fi de origine naturala, cum ar fi curcumina (E100), un extract galben din radacini de turmeric sau artificiala, cum ar fi tartrazina (E102).

Emulgatori, stabilizatori, agenti de coagulare si agenti de ingrosare care previn separarea ingredientelor si ofera alimentelor textura si volumul caracteristice. De exemplu, pectina (E440) este agentul cel mai frecvent utilizat la gem.

Amelioratori de aroma. De exemplu, glutamat monosodic (E 621) sau MSG este utilizat in alimente prelucrate, cum ar fi supe si sosuri.

Conservanti care ajuta la pastrarea alimentelor in conditii de siguranta alimentara pentru mai mult timp. De exemplu, nitrit si nitrat (E249 la E252), aditivi care sunt utilizati sunca, carne de vita si alte mezeluri pentru a stopa cresterea bacteriilor.

Indulcitorii sunt utilizati cu/ sau in loc de zahar pentru a le da alimentelor un gust dulce. Exemplele includ aspartam (E951), zaharina (E954) si sorbitol (E420).

Cum este evaluata siguranta aditivilor alimentari?

EFSA, European Food Safety Authority, evalueaza siguranta aditivilor alimentari. Substantele sunt evaluate pe baza unui dosar furnizat de catre un solicitant (producatorul sau un potential utilizator al aditivului alimentar). Acest dosar trebuie sa contina identificarea chimica a aditivului, procesul de fabricatie, metodele de analiza si de reactie cu alimentele, utilizarile propuse si date toxicologice. Datele toxicologice trebuie sa contina informatii despre toxicitatea subcronica si cronica, carcinogenitate, genotoxicitate si, daca este necesar, alte studii.

Pe baza acestor date, EFSA determina nivelul sub care aportul de substante poate fi considerat sigur - doza zilnica acceptata/recomandata ( DZA ). In acelasi timp, EFSA estimeaza, pe baza utilizarii propuse in diferite produse alimentare solicitate, daca doza zilnica acceptata poate fi depasita. In cazul in care DZA nu va fi depasita, folosirea aditivului alimentar este considerata sigura .

Aditivii si etichetele produselor alimentare

Conform legislatiei UE, aditivii alimentari trebuie sa fie prezentati in mod clar in lista ingredientelor pe etichetele produselor alimentare, prin numele aditivului sau numarul E.

Daca doriti sa stiti mai multe informatii despre un anumit aditiv alimentar, in ce produse il gasiti si in ce cantitati trebuie folosit condorm standardelor de siguranta, il puteti cauta aici dupa numarul E sau nume.

Daca un anumit aditiv este etichetat ca sigur, acest fapt nu inseamna ca nu poate avea efecte asupra sanatatii. Tartrazina, de exmplu, este interzisa in Norvegia. Studiile au demonstrat ca consumul de alimente sau bauturi care contin tartrazina poate provoca urticarie, dermatita, astm, sau rinita la unele persoane. Conform The UK Food Guide, exista numiti aditivi care nu se recomanda copiilor datorita posibilelor efecte negative. Aici gasiti si o lista cu cei mai intalniti aditivi alimentari in functie de scopul utilizarii si o descriere a lor cu informatii legate de efectele consumului si in ce tari din UE sunt interzisi anumti aditivi.

Specialitate: 
Comentarii

Buna,

foarte interesant articolul, este foarte bine sa stim ce E-uri mancam odata cu alimentele pe care le consumam. Va multumesc frumos!
Tot legat de acest subiect atat de serios pentru sanatatea noastra am gasit o aplicatie romaneasca, gratuita, pe telefon 'Euri din consumul nostru', care are o lista destul de consistenta de E-uri impreuna cu o scurta descriere si un nivel de risc.
Aplicatia asta de telefon eu am gasit-o direct aici la google https://play.google.com/store/apps/details?id=euridinconsumulnostru.radi...

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Femeile care sunt atente la greutatea lor si au o dieta pe stil mediteranean bogata in legume, uleiuri vegetale, peste si fasole isi pot creste sansele de a deveni mame, potrivit dieteticienilor de la Loyola University Health System (LUHS). "O alimentatie sanatoasa este un prim pas bun pentru femeile care doresc sa devina mame", a declarat...
O alaptare intre trei si 12 luni ar reduce considerabil riscul dezvoltarii unor inflamatii cronice, asociate cu boli cardiovasculare la varsta adulta, se arata intr-un studiu preluat de AFP. Studiind circa 7.000 de persoane, cercetatorii americani au descoperit o legatura "semnificativa" intre alaptarea de scurta durata sau greutatea mica la...
Celulita este termenul dat "gropitelor" din pielea de pe abdomen, fese sau coapse si este intalnita la majoritatea femeilor adulte. Cu toate acestea, celulita a devenit unul dintre complexele majore, atat la femei, cat si la barbati. Care sunt cauzele aparitiei aspectului de "coaja de portocala", ce mituri trebuie sa avem in vedere si care sunt...
Oamenii sunt capabili sa simta mirosul bolii la un individ al carui sistem imunitar este extrem de activ in doar cateva ore de expunere la o toxina, conform unei cercetari publicate in Psychological Science. Exista dovezi anecdotice si stiintifice care sugereaza ca bolile au anumite mirosuri, potrivit cercetatorului Mats Olsson de la Karolinska...
Alergii de primavara / Foto: Freerangestock.com Chiar daca primavara va induce o stare de optimism general, aceasta vine si cu anumite boli de sezon, care va pot crea un disconfort major. Odata cu vremea calda, pot aparea si o serie de agenti patogeni, care sunt mai putin frecventi in timpul iernii. Exista anumite afectiuni care apar in...