Publicat la: 
26/07/2019

Testul multigenic EndoPredict® este utilizat pentru a ajuta la luarea unei decizii terapeutice bazate pe riscul de recurență a cancerului de a reveni într-o altă parte a corpului decât la sân într-un interval de 10 ani de la diagnosticul iniţial.

Pentru ca EndoPredict® să fie făcut, este important ca proba de țesut tumoral  să fie trimisă către testare imediat ce cancerul a fost diagnosticat, înainte ca pacienta să urmeze un tip de tratament, fie hormonal,  fie pe bază de citostatice*.

EndoPredict® furnizează un rezultat prognostic formulat ca „risc scăzut” sau „risc crescut” de recurenţă a cancerului de sân* sub formă de metastaze la distanţă.

Întocmai acest rezultat clar, formulat ca „risc scăzut” sau „risc crescut” îl diferențiază de celelalte teste ce pot genera și rezultate intermediare, care lasă loc de interpretări.

Astfel, EndoPredict® ajută pacientele și medicii să decidă dacă administrarea de chimioterapie după intervenţia chirurgicală este sau nu necesară pentru a însoţi terapia endocrină.

Pentru că indică riscul de recurență a bolii în 5 -15 ani de la diagnosticul inițial, EndoPredict® clarifică și dacă poate fi evitată prelungirea terapiei endocrine. În esenţă, testul identifică o populaţie mare de paciente cu risc scăzut** cu rezultate excelente pe perioada celor 10 ani, cu numai 5 ani de terapie endocrină.

EndoPredict® a demonstrat superioritate faţă de alte teste similare, conform recentei publicări a rezultatelor unei analize retrospective comparative de biomarkeri care a inclus 774 femei aflate în post-menopauză, diagnosticate cu cancer de sân ER+ și HER2-, datele colectate fiind obţinute din ianuarie 2009 până în aprilie 2015***.

Notă: În prezent, testul EndoPredict® este disponibil în cadrul sistemului medical MedLife și în cadrul programului "Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente" derulat de către Primăria Municipiului București prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

 

*EndoPredict® este potrivit pentru femeile cu: cancer de sân invaziv în stadiu incipient (ref Filipits); receptori estrogenici pozitivi (ER+), HER2 negativ (HER2 ) (ref Filipits); fără afectare a ganglionilor limfatici (N0) sau cu afectare a ganglionilor limfatici (N1) (1-3 ganglioni limfatici afectaţi;

**<10% șanse de recurenţă la distanţă

***Sestak I. et al. Comparison of the Performance of 6 Prognostic Signatures for Estrogen Receptor-Positive Breast Cancer. A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA Oncology Published online February 15, 2018.

 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Primar

Articole similare

Testul multigenic EndoPredict® este utilizat pentru a ajuta la luarea unei decizii terapeutice bazate pe riscul de recurență a cancerului de a reveni într-o altă parte a corpului decât la sân într-un interval de 10 ani de la diagnosticul iniţial. Pentru ca EndoPredict® să fie făcut, este important ca proba de țesut tumoral  să fie trimisă către...