Publicat la: 
3/07/2017

Alaptarea de lunga durata ar putea creste riscul aparitiei cariilor la copii

Copiii care sunt alaptati mai mult de doi ani prezinta un risc crescut pentru a dezvolta cavitati dentare, potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul "Pediatrics". Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat comportamentul alaptarii si consumul de zahar in randul a 1.129 de copii din Pelotas, Brazilia, informeaza cnn.com.

La varsta de numai cinci ani, copiii au fost examinati pentru detectarea suprafetelor dentare afectate de carii sau cavitati dentare.

Cazurile grave au fost definite prin aparitia a minim sase suprafete dentare afectate.

23,9% dintre copiii participanti la studiu au avut cavitati severe, iar 48% prezentau cel putin o suprafata dentara afectata de carii.

Copiii care au fost alaptati cel putin doi ani de zile au avut un risc de pana la 2,4 ori mai mare pentru a suferi de cazuri severe de afectiuni dentare, prin comparatie cu cei ce au fost alaptati mai putin de un an, arata raportul cercetatorilor.

"Copiii alaptati vreme de peste 24 de luni sunt, de obicei, alaptati mult mai frecvent decat restul, chiar si pe durata noptii. Frecventa mare a alaptarii si alaptarea nocturna face dificila curatarea dintilor in prima perioada de viata," a declarat Dr. Kare Peres, autoarea principala a studiului si profesoara in cadrul Universitatii din Adelaide, Australia.

Cu toate acestea, studiul a constatat ca alaptarea copiilor intre 12 si 23 de luni nu aduce un risc crescut pentru aparitia cariilor.

Alaptarea si sanatatea dentara

"Alaptarea frecventa, impreuna cu zaharul din alimentatia celor mici, explica rezultatele acestui studiu," declara Marcia Violo, profesor de stiintele sanatatii in cadrul Universitatii Porto Alegre din Brazilia, care nu a participat la acest studiu.

"Sunt de parere ca exista o asociere puternica intre alaptare si aparitia cavitatilor dentare atunci cand alte aspecte contribuie la o dieta nesanatoasa - precum frecventa mare a alaptarii, atat pe durata zilei, cat si pe timpul noptii, dar si consumul de dulciuri si bomboane," mai adauga acesta.

Studiul a aratat, de asemenea, o asociere puternica intre caracteristicile socio-economice ce contribuie la cresterea riscului aparitiei cariilor dentare. In familiile cu un venit lunar mai mic, in care parintii sunt mai putin educati, copiii au avut un risc mai mare pentru aparitia cariilor, arata raportul cercetatorilor.

Un studiu efectuat pe aceeasi tema in Brazilia a ajuns la concluzii similare, conform carora ca alaptarea pe perioade mai lungi de 24 de luni au dublat riscul dezvoltarii cariilor in randul copiilor.

Doia alte studii de cercetare efectuate in Germania si Italia au gasit astfel de asocieri, in timp ce un alt studiu condus de cercetatorii brazilieni nu au ajuns la aceleasi constatari.

"Sunt de parere ca extrapolarea rezultatelor noastre este pentru moment incerta. Rezultatele sunt valabile pentru populatiile de model similar, ce practica alaptarea de lunga durata si care au o expunere similara la fluor. Fluorul din apa potabila poate preveni dezintegrarea dintilor si proteja impotriva aparitiei cariilor. Orasul brazilian Pelotas a avut parte de aprovizionare cu apa fluorurata inca din 1962," declara Dr. Karen Peres, autoarea principala a studiului de fata.

Prevenirea aparitiei cariilor la copii

In timp ce alaptatul poate avea o serie de beneficii chiar si asupra sanatatii dentare, cel mai important lucru de care mamele trebuie sa tina cont este prevenirea aparitiei premature a cariilor.

"Chiar si laptele matern contine zahar si, de aceea, trebuie sa asiguram curatarea gingiilor celor mici dupa masa si spalarea dintilor de doua ori pe zi cu pasta de dinti ce contine fluor. Vizita la medicul dentist este, de asemenea, importanta," declara Dr. Ruchi Sahota, medic dentist si purtator de cuvant al American Dental Association.

Autor: G.T.