Publicat la: 
5/07/2017

Alergiile alimentare sunt asociate episoadelor de anxietate manifestate in copilarie

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au studiat care este legatura dintre alergiile alimentare si episoadele de anxietate sau de depresie manifestate pe durata copilariei in randul copiilor cu un statut socio-economic scazut. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Pediatrics," scrie sciencedaily.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat starea de sanatate si conditiile de trai a 80 de copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani, dintre care o parte prezentau alergii alimentare.

De asemenea, cercetatorii au analizat indeaproape cazurile de astm in randul acestora, intrucat anxietatea si tulburarile de dispozitie sunt mult mai raspandite in randul tinerilor ce sufera de astm bronsic.

Printre copiii cu alergii alimentare, 57% au raportat simptome de anxietate, prin comparatie cu 48% dintre cei ce au declarat ca aveau astfel de episoade in randul copiilor ce nu sufereau de nicio alergie alimentara.

"Gestionarea alergiilor alimentare poate fi costisitoare atat in ceea ce priveste alimentele achizitionate, cat si pregatirea meselor, plus tratamentele medicamentoase. Aceste greutati ar putea creste nivelul de anxietate mai ales in randul celor cu resurse financiare limitate," a declarat Renee Goodwin, medic epidemiologic in cadrul Columbia University Mailman School of Public Health.

Rezultatele studiului sugereaza ca alergiile alimentare sunt asociate unui nivel ridicat de anxietate pe plan social nascuta pe fondul temei de a fi respins sau umilit.

"Exista o serie de explicatii ce justifica aceasta asociere, iar gestionarea unei afectiuni ce poate pune in pericol viata provoaca anxietate si pe fondul de a fi diferit de ceilalti copii," mai adauga specialista.

Cercetatorii sunt de parere ca exista o explicatie si pentru lipsa asocierii alergiilor alimentare cu episoadele depresive in randul copiilor, iar aceasta se refera in primul rand la esantionul mic de tineri participanti la studiu, precum si la faptul ca varsta medie de debut pentru depresie este mult mai inaintata prin comparatie cu aparitia episodelor de anxietate.

"Cu toate acestea, este recomandata examinarea acestei asocieri in randul adolescentilor si tinerilor adulti ce sufera de alergii alimentare, cu atat mai mult cu cat anxietatea timpurie este asociata cu un risc crescut pentru declansarea depresiei," explica Dr. Jonathan Feldman, profesor de psihologie in cadrul Ferkauf Graduate School of Psychology de la Yeshiva University.

Avand in vedere frecventa cazurilor de alergii alimentare, educatia ramane o prioritate, in acest sens. Exista o asociere puternica intre anxietate si alergiile alimentare si, de aceea, concluziile studiilor efectuate pe aceasta tema trebuie sa ajunga in clinici, scoli si comunitati pentru a ajuta la dezvoltarea interventiilor specializare si a diminua simptomele de depresie si anxietate in randul tinerilor cu alergii alimentare, concluzioneaza autorii studiului.

Autor: G.T.