Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
Infectia cu HPV este a treia in topul bolilor cu transmitere sexuala. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica simptomele, transmiterea si preventia si cand infectia cu HPV se transforma in cancer de col uterin. HPV este un virus dintr-un grup mai mare de virusi, peste 100 de tipuri, dar pe noi...
Oamenii de stiinta au folosit bazele de date din Suedia pentru a investiga ce s-a intamplat cu toti barbatii de peste 20 de ani care au facut un copil in intervalul 1994-2014. Astfel, au descoperit ca barbatii ai caror copii s-au nascut in urma unui tratament pentru fertilitate au avut un risc mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata...
Unul din sase cazuri de cancer - doua milioane pe an la nivel global - este cauzat de infectii in mare parte tratabile sau care ar putea fi prevenite, arata noi estimari publicate de revista de specialitate Lancet Oncology, scrie BBC. Studiul a evaluat rata incidentei pentru 27 de cancere in 184 de tari si a gasit ca patru infectii principale sunt...
Oamenii de stiinta de la Institutul de Cancer Dana-Farberau conceput un test de sange capabil sa detecteze si sa localizeze peste 20 de tipuri de cancer cu grad ridicat de precizie. Testul a detectat modele de metilare asociate cu cancerul din ADN-ul liber circulant din sange.  Un nou test de sange, care inca este in proces de dezvoltare, ar putea...