Publicat la: 
29/03/2018

Ibuprofen preventie Alzheimer

Un studiu efectuat recent de cel mai citat neurolog din Canada, Dr. Patrick McGeer, arata ca, inceput din timp, un tratament de administrare zilnica a Ibuprofenului ar putea amana debutul bolii Alzheimer.

Aceasta noua constatare are o importanta deosebita avand in vedere ca prin administrarea unui medicament disponibil pe piata fara prescriptie medicala orice persoana ar putea preveni o boala care - in conformitate cu opiniile exprimate prin intermediul raportului international stabilit in 2016 si intitulat Alzheimer's Disease International's World Alzheimer Report - afecteaza aproximativ 47 millioane de persoane in intreaga lume, fiind a cincea cauza de deces prematur in randul persoanelor de peste 65 de ani, informeaza sciencedaily.com.

Boala Alzheimer in randul americanilor

Specialistii americani estimeaza ca numai in Statele Unite ale Americii exista aproximativ cinci milioane de bolnavi ce sufera de Alzheimer, iar un nou caz este diagnosticat la fiecare 66 de secunde. 

Costul anual pentru ingrijirea acestora s-a ridicat anul trecut la 259 de miliarde de dolari, iar pana in anul 2050 aceasta suma se va ridica la 1,1 trilioane de dolari anual.

Studiul asupra prevenirii bolii Alzheimer

Dr. McGeer, presedintele companiei Aurin Biotech din Vancouver, impreuna cu sotia sa, Dr. Edith McGeer sunt printre cei mai citati neurologi din lume. Laboratorul lor de renume mondial este caracterizat prin cei 30 de ani de activitate de cercetare pe tema neuroinflamatiei si a bolior neurodegenerative, in special boala Alzheimer. 

Constatarile celui mai recent studiu efectuat de acestia pe tema prevenirii bolii Alzheimer au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Alzheimer's Disease."

Boala Alzheimer: teste de depistare si diagnosticare

In urma cu doi ani, Dr. McGeer si echipa sa de cercetatori au lansat un test simplu de saliva ce poate diagnostica boala Alzheimer si prezice riscul de debut al acestei boli in urmatorii ani de viata.

Testul se bazeaza pe masurarea concentratiei de peptida amiloid beta proteina 42 (Abeta42) prezente in saliva.

La majoritatea persoanelor rata de productie a Abeta42 este constanta, indiferent de sex sau varsta. Cu toate acestea, in cazul in care rata productiei este de la doua si pana la trei ori mai mare, subiectii in cauza au risc crescut de declansare a bolii Alzheimer. 

Acest lucru se explica prin faptul ca Abeta42 este insolubila si, desi este secretata adesea in intregul organism, depozitele de Abeta42 se formeaza numai la nivelul creierului provocand neuroinflamatia ce distruge neuronii persoanelor ce sufera de aceasta boala.

Noi constatari pe tema prevenirii debutului bolii

Contrar convingerii ca Abeta42 este secretata de organism numai la nivelul creierului, cercetatorii laboratorului Dr. McGeer au demonstrat ca aceasta peptida se elibereaza in organism din toate organele, fiind secretata in saliva de catre glanda submandibulara.

Ca rezultat, o mostra mica de saliva poate prezice gradul de risc ca subiectul sa dezvolte aceasta boala pe viitor. 

Capacitatea de a masura acest risc ne da astazi posibilitatea de a lua masuri preventive, cum ar fi administrarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala, precum Ibuprofenul, pentru a preveni sau amana debutul bolii. 

"Ceea ce am invatat de-a lungul timpului ca oamenii care sunt expusi riscului de a dezvolta Alzheimer arata aceleasi niveluri ridicate de Abeta42 precum persoanele care sufera deja de aceasta boala," explica Dr. McGeer.

"Stiind ca riscul aparitiei bolii dupa varsta de 65 de ani este mai mare, recomandam tuturor oamenilor sa isi realizeze testele de specialitate cu zece ani inainte, la varsta de 55 de ani - atunci cand are loc in mod obisnuit debutul acestei boli in randul suferinzilor - si sa isi administreze, astfel, zilnic o pastila de Ibuprofen pentru a preveni aparitia bolii," adauga acesta.

"Din pacate, majoritatea studiilor efectuate pana in prezent pe aceasta tema s-au concentrat asupra pacientilor ale caror deficiente cognitive sunt fie in stadii usoare, fie in stadii avansate si pana la severe, insa in astfel de cazuri oportunitatile terapetice sunt aproape inexistente. 

In consecinta, niciun studiu de specialitate nu a reusit sa ajunga la constatari ce ajuta la stoparea progresiei bolii. Noile noastre descoperiri schimba acest lucru. 

In prezent beneficiem de un simplu test de saliva ce poate indica riscul unei persoane de a dezvolta pe viitor aceasta boala, cu mult timp inainte ca debutul acesteia sa aiba loc. 

Astazi, fiecare persoana poate preveni declansarea acestei boli printr-o solutie simpla ce nu necesita prescriptia medicala sau vizita la medic. Acesta reprezinta un real progres in cercetarea masurilor de prevenire a bolii si indica sansele de reusita pentru eliminarea riscurilor de declansare a bolii Alzheimer," conchide Dr. Patrick McGeer.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Boala Alzheimer este o afectiune care determina moartea celulelor nervoase, ceea ce ingreuneaza transmiterea semnalelor de la creier in restul corpului. Simptomele bolii sunt greu de distins de la inceputul acesteia. O persoana afectata de Alzheimer are probleme de gandire, de judecata si cu memoria, ceea ce intrerupe ritmul normal al vietii...
Prin utilizarea unui aparat de rezonanta magnetica de inalta rezolutie (fIRM) la pacientii cu boala Alzheimer, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au clarificat trei probleme fundamentale ale bolii: unde incepe, de ce incepe acolo si cum se raspandeste. Pe langa o intelegere mai aprofundata a afectiunii, descoperirile ar putea...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului). Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Un nou test de sange capabil sa anticipeze imbolnavirea de Alzheimer ar putea fi disponibil in doi ani, sustin oameni de stiinta britanici, relateaza DPA. Un astfel de test este posibil ca urmare a identificarii de catre cercetatori a 10 proteine din sange prezente la 87 % din pacientii care...