Publicat la: 
2/11/2017

Unde in creier apar primele semne de Alzheimer?

Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au aratat pentru prima data in mod convingător unde în creier apar primele semne de Alzheimer. Descoperirea este importanta pentru cercetarile viitoare, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea diagnosticarii.

In Alzheimer, modificarile initiale ale creierului apar prin retinerea proteinei beta-amiloid (beta-amiloid). Procesul incepe cu 10-20 de ani inainte ca primele simptome sa devina vizibile la pacient, conform lunduniversity.lu.se.

In Nature Communications, o echipa de cercetatori condusa de profesorul Oskar Hansson de la Universitatea Lund a prezentat rezultate care arata unde in creier are loc acumularea initiala a beta-amiloidului si anume, in partile interioare ale creierului, in cadrul uneia dintre cele mai importante retele functionale ale creierului - cunoscuta ca retea implicita.

"Nu am stiut anterior unde in creier ar putea fi detectate primele etape ale bolii. Stim acum ce parti ale creierului trebuie studiate pentru a explica eventualul motiv pentru care apare boala ", spune Sebastian Palmqvist, profesor asociat la Universitatea Lund si medic de la Spitalul Universitar Skåne.

Reteaua implicita este una dintre mai multe retele, fiecare avand o functie diferita in creier. Ea este cea mai activa atunci cand suntem intr-o stare visatoare trecatoare, fara a interactiona cu lumea exterioara, de exemplu, cand visam cu ochii deschisi. Printre altele, proceseaza si leaga informatiile de la sistemele inferioare.

Studiul se bazeaza pe date medicale de la 400 de persoane din Statele Unite care au un risc crescut de a dezvolta Alzheimer si de la 400 de participanti la proiectul de cercetare suedez, BioFINDER. Starea creierului tuturor participantilor a fost monitorizata timp de doi ani si comparata cu un grup de control fara nici un simptom de Alzheimer.

Dificultatea de a determina care persoane sunt expuse riscului de a dezvolta dementa mai tarziu in viata, pentru a le monitoriza ulterior in studiile de cercetare a fost un obstacol in cercetarile anterioare. Echipa de cercetare de la Universitatea Lund a dezvoltat, prin urmare, o metoda unica de a identifica, intr-un stadiu incipient, care indivizi incep sa acumuleze β-amiloid si prezinta riscuri.

Metoda combina rezultatele de la teste ale lichidul cefalorahidian cu imagistica creierului PET. Aceste date furnizeaza informatii valoroase despre tendinta creierului de a acumula β-amiloid.

Noile rezultate au, de asemenea, un beneficiu clinic: "Acum, cand stim unde incepe boala Alzheimer, putem imbunatati diagnosticul concentrandu-ne mai clar asupra acestor parti ale creierului, de exemplu in examinarile imagistice medicale", spune Oskar Hansson.

Desi primele simptome ale bolii Alzheimer sunt vizibile mult mai tarziu, studiul actual arata ca activitatea de comunicare a creierului se schimba datorita retentiei timpurii a beta-amiloidului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Psihiatru
Mladin Elena Cristina
Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Specialist

Articole similare

Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer...
Riscul de a dezvolta boala Alzheimer creste odata cu varsta, iar specialistii de la Centrul German de Boli Neurodegenerative au descoperit o posibila cauza. Anumite molecule implicate in boala, numite proteine ”tau”, se raspandesc mai usor in creier cand acesta este imbatranit. Toate acestea au fost determinate prin experimente conduse in...
Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Numarul din ce in ce mai mare de pacienti care sufera de Alzheimer ii face pe medici sa caute noi modalitati de a incetini progresia bolii, iar in acest moment, conform psihiatrului german Timo Grimmer, sperantele sunt legate de...
Mentalitati gresite: "Nu se poate face nimic!" / Foto: Vimeo In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200....