„Nu am fost bolnavă niciodată“ și „Am crezut că nu voi putea lupta!“ Sunt cele două extreme între care s-a desfășurat viața din ultimii trei ani a doamnei Mina Bălănucă. În vârstă de 63 de ani, fostă angajată la o bancă și fostă proprietară a unei grădinițe de copii, doamna a cam avut de tras în ultimii ani.
Totul a pornit în 2020, când, din motive neelucidate încă „organismul meu s-a dat peste cap de atunci“, spune doamna Bălănucă.
„Dacă până în acel an nu am fost bolnavă niciodată, apoi, am început să am de toate. De la dureri crunte de cap, la tensiune peste normal, plus o infecție cu helicobacter. Apoi, dureri în zona cervicală. Ajunsesem să stau mai mult la medic“, spune doamna Bălănucă, mărturisind că a făcut toate analizele cu putință.
„Toți spuneau: «Nu aveți nimic». Ajungeam acasă, o luam de la capăt. Problemele reîncepeau“. Și a tot ținut-o așa până în 2022.
„Mă simțeam rău, eram foarte moale. Prin august, nu eram bine deloc, dar atunci am dat vina pe oboseală. Ambii mei băieți s-au căsătorit la distanță de doar două săptămâni, așa că am zis că sunt prea multe evenimente, alergătură etc“. Dar nu a fost doar asta. „Prin noiembrie, au apărut niște dureri în zona abdominală. Iar medic, iar analize, iar nimic. Deja, mă întrebam: «Ce se întâmplă cu mine?»“
O altă analiză a relevat însă că doamna Mina Bălănucă contractase o infecție cu Helicobacter Pylori. A făcut tratamentul recomandat. A scăpat de infecție, dar de simțit bine... tot nu se simțea.
Anul acesta, situația s-a complicat. „Nu mă mai țineau picioarele, oboseam foarte, foarte mult. Am zis că o fi vreo spondiloză ceva. Nimic! Toată ziua eram la medici. Nu au descoperit nimic. Și, de parcă nu era suficient, doamna Mina Bălănucă s-a îmbolnăvit de COVID. De două ori în trei luni. „Prima dată, în ianuarie, a fost ușor. A doua oară însă...a fost rău de tot“, își amintește pacienta noastră. Cu chiu cu vai a trecut și peste această situație.
După ce aproape toată vara a stat sub semnul suferinței, doamna Bălănucă s-a decis. „În luna august, m-am internat în spital ca să îmi fac toate analizele. Primul lucru care mi s-a făcut acolo a fost un CT la plămâni“. Iar de acolo, a început totul. Imediat după primirea rezultatului, medicul care o avea în grijă i-a spus fără echivoc. „Mâine, vă dau drumul acasă!“. Aceste cuvinte ar trebui să bucure pe oricine, însă nu și pe Mina Bălănucă. S-a gândit imediat că nu are cum să fie prea bine și a întrebat de ce. „Ce aveți dumneavoastră nu se poate trata la noi“ a fost răspunsul sec. „Aveți cancer!“ Și așa a fost. Iar ca lucrurile să fie și mai complicate, cancerul era localizat pe un plămân, aproape de aortă.
Șocul a fost mare, doamna fiind sigură chiar că nu va avea resursele necesare să facă față acestui diagnostic dur. „Le spusesem copiilor înainte că, dacă aș ști că am o afecțiune gravă, eu m-aș da bătută. Nu aș fi în stare să lupt“. Doar că proverbul „Să nu ne dea viața cât putem noi duce“ s-a aplicat și în cazul doamnei Bălănucă. După ce s-a sfătuit cu familia, dar și cu doctorița care i-a descoperit boala, a ajuns la MedLife, la medicul Andrei Dobrea.
Până atunci, familia Bălănucă începuse să se intereseze peste tot unde și cine poate realiza cea mai bună intervenție chirurgicală în acest domeniu. „Am apelat la toate cunoștințele și am aflat că o astfel de operație în condițiile în care eram eu se poate face doar în Germania“.
Și, deși nu este o fire optimistă și punea mai mereu răul în față, întâlnirea cu medicul Dobrea de la Spitalul MedLife Medical Park a schimbat-o total.„Mi-a dat așa o încredere....Mi-a spus că va fi greu, că nu este o intervenție prea ușoară (lobectomia pulmonară), dar mi-a explicat totul așa de amănunțit și era așa de liniștit încât m-a molipsit cu starea sa. A vorbit frumos inclusiv cu familia. După prima întâlnire, am și stopat orice discuție pe tema unei posibile intervenții peste hotare. Nu am mai vrut să cerem o altă părere, din altă parte. Nici măcar băieții nu au vrut să mai încercăm în altă parte, fiindcă și ei au fost convinși că dr. Andrei Dobrea va face treabă foarte bună“. Și a făcut.
Operația care a avut loc într-o miercuri, pe 13 septembrie, la Spitalul MedLife Medical Park s-a încheiat cu bine după aproape șase ore. În ciuda faptului că a fost destul de dificilă și a fost nevoie să se îndepărteze jumătate din plămânul stâng, recuperarea a fost incredibil de ușoară. Explicația este simplă, chiar dacă intervenția a fost complexă. Doamna Bălănucă a suferit o lobectomie prin tehnici minim-invazive. O astfel de operație oferă șanse bune de vindecare pentru pacienții care au cancer pulmonar în stadii incipiente. De asemenea, lobectomia minim-invazivă oferă avantaje în ceea ce privește eficiența, complicațiile postoperatorii și recuperarea.
„Nu se poate vorbi despre recuperare că eu sâmbătă m-am externat, iar duminică, deja făceam mici activități prin casă. Așa de bine m-am simțit. Ce-i drept, și medicul mi-a recomandat un pic de mișcare și merg acum cu totul pe mâna sa. De aceea, am făcut de toate în ultima perioadă. Inclusiv o plimbare în pădure la Băneasa, fiindcă acum respir mult mai bine. Înainte de operație, când trăgeam aer în piept, simțeam că parcă am așa un capac. Nu puteam inspira până la capăt. Ori, acum, s-a schimbat situația!“, își descrie starea actuală doamna Bălănucă.
După ce a trecut prin această experință, pacienta a devenit mai conștientă de importanța analizelor și/sau a abonamentelor la clinici medicale.
„Am fost un om leneș“ când era vorba despre analizele medicale, dar lucrurile s-au schimbat. Acum, se bucură că boala ei a fost descoperită la timp și nu a fost nevoită să plece peste hotare. „Mi-a fost frică de asta. Că va trebui să ajung în străinătate. E o boală cu care nu te poți juca“. Cît despre domnul doctor....„Este un om minunat și abia aștept să-l mai văd“, spune doamna Bălănucă. Îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru cazul meu.