Publicat la: 
28/09/2016

America, prima regiune din lume care a eradicat rujeola, dupa o campanie de vaccinare de peste 20 de ani

Statele Unite ale Americii este prima regiune din lume care a reusit sa elimine complet lipsita cazurile de rujeola, ca urmare a vaccinarilor realizate in ultimii 22 de ani impotriva bolii, ce continua sa afecteze zeci de mii de oameni la nivel global, au anuntat marti reprezentatii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Anuntul a fost facut dupa ce timp de trei ani nu a fost confirmat niciun caz de rujeola pe intreg teritoriul Americii, conform reprezentantilor OMS.

La nivel global, insa, rujeola ramane cauza principala de deces in randul copiilor din lumea dezvoltata. Aproximativ 250 de mii de persoane au fost infestate cu rujeola anul trecut, cele mai multe fiind situate in Africa si Asia.

Potrivit OMS, virusul, care poate duce la complicatii mortale, precum diaree, deshidratare, infectii respiratorii si encefalita, ucide o aproximativ 314 oameni in fiecare zi.

Ultimul focar de rujeola din America a avut loc in Venezuela in anul 2002. In zilele noastre, insa, in acea regiune nu mai este inregistrat niciun caz al acestui virus.

De-a lungul timpului diferiti factori, precum conflictele politice, au facut dificil procesul de verificare in randul unor comunitati, motiv pentru care virusul ramane destul de raspandit in unele regiuni ale lumii. Iar in ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, cazurile de rujeola importate vor fi in continuare o problema ce ar putea produce mici focare de infectie si, din acest motiv, trebuie sa continuam vaccinarea populatiei, este de parere Justin Lessler, expert epidemiolog in cadrul Facultatii pentru Sanatatea Publica Johns Hopkins din Baltimore.

Rujeola continua sa fie o problema in alte regiuni din lume, iar in America exista doar cazuri sporadice importate. In general, turistii ce au rujeola continua sa aduca boala in Statele Unite. Rujeola se poate raspandi atunci cand ajunge la o comunitate din Statele Unite unde mai multe grupuri de persoane sunt nevaccinate.

Inainte de anii 1980, cand un val nou de vaccinare impotriva rujeolei a fost organizat la nivel mondial, boala a cauzat 2.6 milioane de decese pe an in intreaga lume, dintre care 12 mii de cazuri au fost localizate numai in Statele Unite ale Americii.

Rujeola este a cincea boala ce a fost prevenita prin vaccinare in randul populatiei americane, dupa variola - in anul 1971, poliomielita - in anul 1994, rubeola si sindromul congenital rubeolic - in 2015, au declarat reprezentatii OMS.

Sursa: Reuters

G.T.