Publicat la: 
15/10/2010
Analiza: Medicii sunt prost platiti, deci stimulentul e un lucru absolut firesc

Competenti, dar prost platiti Foto Agerpres

Romanii considera ca e absolut firesc sa ofere stimulente medicilor, personalului medical sau auxiliar pentru a fi tratati asa cum se cuvine, dar in acelasi timp se multumesc cu servicii tot mai slabe calitativ. Avem medici competenti, dar prost platiti, intr-un sistem medical care raspunde tot mai anevoie cerintelor minime de eficienta si calitate. Urmariti mai jos rezultatele unei cercetari IRES realizate anul acesta, in lunile aprilie si septembrie, pe un esantion de 1754 de romani peste 18 ani.

Salariile medicilor sunt mici in comparatie cu activitatea pe care o presteaza, iar cetatenii recunosc ca le acorda stimulente financiare sau de alta natura

 • 76% dintre cei chestionati apreciaza ca salariile pe care le primesc medicii din sistemul sanitar de stat nu sunt corecte in raport cu activitatea pe care o presteaza, iar 61% sunt de acord ca ei sa profeseze in paralel si la clinici private.
 • 43% dintre respondenti recunosc ca au fost nevoiti sa ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a primi ingrijire. Practica este intalnita cel mai frecvent la respondentii intre 18 si 35 de ani si mai putin in Transilvania.
 • Medicii curanti si asistentele sunt categoriile de personal carora cetatenii le acorda cel mai des stimulente financiare: 83%. Acestia sunt secondati de infirmiere: 76% si medicii anestezisti: 65%.

Calitatea actului medical este apreciata pozitiv. Conditiile precare din spitale nu influenteaza in mod determinant opiniile referitoare la serviciile medicale

 • 73% dintre repondentii la studiu sustin ca nu li s-a intamplat sa primeasca un diagnostic gresit de la un medic. 13% declara ca au fost o singura data in situatia de a fi diagnosticati gresit, iar 10% sustin ca au trait de mai multe ori experienta unor diagnostice gresite din partea medicilor.
 • 71% sunt multumiti si foarte multumiti de comportamentul medicilor;
 • 70% sunt multumiti si foarte multumiti de inteligibilitatea informatiilor primite si respectarea intimitatii;
 • 68%, multumiti si foarte multumiti de informatiile cu privire la starea personala de sanatate;
 • 62%, multumiti si foarte multumiti de disponibilitatea personalului de a oferi ajutor si de politetea personalului (60%).
 • Mai mult de jumatate dintre repondenti au fost nevoiti sa cumpere cel putin o parte din medicamente atunci cand au fost internati in spital;
 • 11% s-au confruntat cu nevoia de a aduce lenjerie de pat;
 • Peste 60% si-au completat din resurse proprii hrana necesara.
 • Din cei 80% de respondenti care au afirmat ca au fost cel putin o singura data internati in spitalele de stat din Romania, 77% se declara multumiti si foarte multumiti de legatura cu grija care le-a fost acordata.
 • 35% afirma ca au fost nemultumiti si foarte nemultumiti de calitatea si varietatea hranei primite;
 • 30% au fost nemultumiti si foarte nemultumiti de confortul salonului si igiena din spital, iar 24% de curatenia din salon.
 • In pofida acestor nemultumiri, doar 22% dintre respondenti afirma transant ca nu se vor mai interna in acelasi spital, iar 68% ar recomanda spitalul respectiv si altor persoane pentru a primi ingrijire.

Datele obtinute sugereaza ca romanii s-au obisnuit cu starea de precaritate si deficientele din sistemul medical romanesc, perceptiile lor actuale asupra sistemului au ca referinta experientele trecute cu acelasi sistem, astfel incat modul in care se raporteaza la sanatate este unul mai degraba moderat. Mai exact, cetatenii sunt obisnuiti cu precaritatea serviciilor medicale din Romania pentru ca nu au un alt sistem de referinta.

Cetatenii vor sa se implice in evaluarea serviciilor medicale pe care le achita prin contributiile de sanatate

 • 77% din participantii la studiu se declara putin si foarte putin multumiti cu privire la raportul dintre suma platita ca si contributie la asigurarile de sanatate si calitatea serviciilor de care beneficiaza.
 • 92% spun ca parerea bolnavilor si a clientilor serviciilor de sanatate este necesara pentru evaluarea spitalelor, clinicilor sau laboratoarelor.
 • 84% considera ca pentru evaluarea asistentelor si infirmierelor este necesara parerea bolnavilor si a celor care beneficiaza direct de serviciile lor, iar 79% au aceeasi opinie in ceea ce ii priveste pe medici.
 • 52% dintre ei opteaza pentru ca evaluarea serviciilor de sanatate de catre bolnavi sa fie impusa prin lege. Barbatii, persoanele de peste 65 de ani si preponderent din regiunea Moldovei sunt cei care inclina mai mult spre legiferarea acestui tip de evaluare.
 • 60% dintre respondenti considera ca bolnavii sunt competenti pentru a realiza o astfel de evaluare.

Cetatenii simt nevoia unei responsabilizari reale

 • 70% dintre respondenti sunt de acord ca ministrul Sanatatii trebuie sa raspunda direct pentru calitatea serviciilor medicale din Romania.
 • Dintre cele mai bune masuri luate de actualul ministru, pachetul cu privire la interzicerea substantelor halucinogene intruneste cele mai multe optiuni (18%), urmat de descentralizarea sistemului medical (15%), controalele privind prevenirea incendiilor (12%) si deblocarea posturilor din sanatate (10%).

Cercetarea a fost realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in 2010, aprilie si septembrie, pe un esantion reprezentativ de 1754 persoane majore de cetatenie romana, cu o marja de eroare maxima tolerata de +/-2,8%.

Vezi aici Ires - Raport de cercetare: Perceptii asupra sistemului medical din Romania 2010 in format pdf.

Citeste pe larg Analiza: Perceptii privind sistemul medical din Romania. Sursa: www.ires.com.ro in format pdf.

Citeste si Plicul din halatele albe: Viciu sau necesitate? de Vlad Mixich.

Redactia MedLive.ro

Comentarii

interesant , acum considera ca ar avea dreptul la stimulente, dar numai in declaratii .......

Cei care merg sa se trateze sunt la fel de prost platiti...deci si ei merita stimulente ( a se citi spaga). O sa devenim o tara de stimulatori (a se citi spagari).

cand aia care merg sa se trateze or avea calificarea si importanta unui medic, or capata si ei stimulente! altfel, n-au decat sa se trateze intre ei, pe bani marunti; medicul nu-si poate plati facturile cu multumiri sincere si cu salariul de batjocura pe care-l primeste.

nu-mi vine sa cred ce citesc.../// ..si aflati adevarul: romanii nu considera firesc sa dea spaga la doctori!!! eu nu primesc spaga la serviciu pentru munca pe care o fac,bine sau prost platita. este cea mai ordinara forma de santaj: sa ceri sau sa dai de inteles ca trebuie ca pacientul sa dea spaga pentru ca viata si sanatatea lui sa nu fie in pericol!
[Editat de MedLive.ro]

aceasta statistica este foarte mincinoasa.....cred ca cel putin 75% dintre pacienti nu sunt multumiti de sistemul medical din Romania.....suntem la pamant oameni buni.....dar traim cu speranta ca o sa fie mai bine

Ma bag si eu in seama, scuze. Referitor la bugetari, eu am ce am cu doctorii, sunt cei mai mari nesimtiti, trebuie sa aleaga, fie lucreaza la stat, fie la cabinetele lor particulare. la stat nu isi fac treaba, chipurile nu au salarii,nu exi...sta dotari, nu au cu ce (pai normal daca si putinul care era de la stat si l-au dus la cabinetul particular).Romanul plateste taxe la CAS lunar, bani luati din salariu, merge la doctor la spitalul de stat ii da o mica atentie doctorului ca il bage in seama.Apoi doctorul ii zice vino la cabinetul particular, ca sa discutam pe indelete,si acolo inca o data plateste. Sistemul ori se face cu oameni buni,platiti bine ori sistem privat si fie dam bani de fiecare data cand e nevoie de doctor, fie taxele care merg normal la CAS merg la sistemul asta privat in ideea ca se face ceva de calitate. Romanii tolereaza treaba asta si nu fac bine, isi taie craca de sub picioare singuri. Ar fi multe de spus...

Gratificatii, nu stimulente /
STIMULÉNT, stimulente, s. n. 1. Ceea ce stimulează; impuls, imbold, îndemn. 2. Spec. Medicament, substanță care excită activitatea unui organ ori sistem sau care se ia ca reconfortant împotriva oboselii (DEX).
Un functionar trebue sa fie imboldit ca sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu?
Reglementarea problemei stimulentelor trebue sa se inceapa cu eliminarea acestui cuvant care descrie lenea romanului, lipsa lui de initiativa.
Banii pe care o companie ii acorda unui salariat care a muncit exemplar, care si-a indeplinit indatoririle intr-un mod remarcabil, se numesc "bonus' (gratificatie) si se acorda dupa indeplinirea obligatiilor, nu inainte ca angajatul sa treaca la treaba.
Daca se platesc stimulente (imbolduri pentru a se munci), este naravit poporul sa zaca, sa nu se apuce de treaba daca nu i se da "coraj" (bani, o bere, etc.).
Bonusul nu este o completare a salariului ci o rasplata pentru rezultate exceptionale, deci trebue sa fie o exceptie. Asa se petrec lucrurile in toata lumea, nu numai in companiile private ci si in cele publice.
Cum sa nu rada toata lumea de noi, romanii, daca afla ca, pentru a munci, noi trebue sa fim imbolditi?
Daca guvernul actual nu reglementeaza rapid si radical aceasta problema, nu va fi crezut ca vrea si poate sa reformeze statul, problema infinit mai complicata, cam peste puterile si firea romanului

nu stiu ce masuri s-au luat apropos de substantele halucinogene caci numai la mine pe strada s-au deschs alte 2 magazine unul langa celalalt in ultimile 2 luni

Medicii merita tot respectul (nu pentru anii de facultate si rezidentiat ci pentru ceea ce pot face) dar cati se pot numi medici, cati merita spaga? neincrederea romanilor prin dusul in afara la tratament spune multe, credeti ca un medic din tarile vecine care se comporta profesionist are cat unul din Austria? respectul fata de meserie si competenta face diferenta, totodata am ajunsi sa fim parte a unui sistem compromis fiindca insusi doctorii plafonati care trag totul pentru ei si nu dau voie tinerilor talentati sa creasca sa primeasca un salariu de bun simt(acestia alegand sa plece). da avem tineri care au studiat fiind recunoscuti ca valoare de organisme internationale foarte inalte dar care aici in Ro nu pot trece peste academicieni cu diplome facute peste noapte (se poate spune astfel fiindca numarul de pacienti pusi pe picioare este f. mic, pacienti carora ei nu le dadeau nici o sansa in afara tarii dupa cateva luni au devenit oameni in deplinatatea sanatatii).
multi romani au ajuns sa fie dezamagiti de medicii nostri fiindca nu pot sa refuze si sa spuna ca nu stiu, nu se pricep!!!! dar gresesc punand in plic fara numar..
in afara situatia pare mai roz fiindca acolo ai un salariu frumos chiar daca nu faci meseria "pe bune" fiindca esti obligat (limitat) de proceduri stricte a.i sa nu cheltui sume aiuritoare pe tratamente totul fiind implementat din cauza costurilor mari.
Am fi putut deveni o tara cu turism medical daca am fi avut medici competenti cu siguranta orice pacient s-ar duce unde ar cheltui mai putin adica in loc de 100.000 euro jumatate dar probabil companiile mari din afara nu vad acest potential asa ca nu investesc. cardasia vechilor medici cu diferite structuri ale ministerului cand si lipsa de maleabilitate a angajatilor creeaza cercul vicios, acum au mai "patruns" si marile lanturi producatoare de medicamente care introduc medicamente cat mai scumpe.
reformarea ministerului cu medici tineri si competenti este primul pas. un medic care a studiat prin Franta, Canada, Germania este oricand ca valoare peste orice "profesionist" din Romania care face acelasi lucru zi de zi dupa invataturile preluate acum n ani din facultate. infiintarea pe langa marile spitale din tari a unor departamente a.i statul sa practice el insusi turism medical iar medicii care vor face parte sa nu fie alesi doar pe baza asa zisei experiente ci a competentelor din nou cu bataie spre cei care vin din afara. ( un eventual pacient care va afla ca la neurologie se afla o pers. care a studiat in US optinand X diplome si a mai facut practica printr-un mare spital american cu siguranta va avea multa incredere sa vina pe cand asa cu X "mare doctor" plin de lehamite satul de pacienti o sa aleaga mai spre vecini).

Din articol nu rezulta ca cei intervievati ar fi spus ca sunt de acord sa ofere stimulente medicilor; intre a spune au fost nevoiti sa cotizeze atunci cand au apelat la medic si a afirma ca sunt de acord cu aceasta practica este o distanta pe care doar o interpretare idioata poate sa o anuleze. Stim bine cu totii ca motivul pentru care oamenii dau sau mai exact, sunt nevoiti sa dea, nu are legatura cu faptul ca medicii sunt remunerati prea putin - majoritatea oamenilor din tara asta este prost platita. Corect ar fi fost sa se spuna ca medicii merita stimulente, insa acestea nu oferite in forma in care se face acum. Atata vreme cat medicul va face pe casierul evazionist nu pot sa vad in el decat un escroc care profita de oamenii aflati in necaz.

Absolut adevarat

vai cata dreptate aveti!
vreau sa vad daca imi plubicati postarea cand sunt de acord cu voi.

Articole similare

Dr. Irina Popa/ Foto: HotNews.ro Ce simptome are otita? Cum ne putem feri? Care sunt principalii factori favorizanti? Cum se trateaza corect? Ce este otita cronica? Dr. Irina Popa, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Irina Popa este medic specialist ORL in cadrul Centrului Medical MedLife Iride. Nota redactiei:...
Consumul de hamburgeri creste riscul de astm / Foto: Reuters Copiii care mananca trei sau mai multi hamburgeri pe saptamana se pot imbolnavi mai usor de astm, arata un amplu studiu international, citat de Agerpres. Dimpotriva, un regim mediteranean, bogat in fructe, legume si peste pare a avea un rol protector. Studiul a fost realizat de...
Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer la barbatii mai in varsta in tarile din Vestul Europei, dar mai rar se intalneste si la pacientii cu varste cuprinse intre 35 si 50. Oamenii de stiinta de la Laboratorul European de Biologie Moleculara (EMBL) din Heidelberg, in colaborare cu mai multe echipe de cercetare din Germania, au...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Fibroza chistica (sau mucoviscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice ale populatiei caucaziene. Este determinate de mutatii in gena CF care codifica pentru o proteina canal transmembranar de clor. Persoanele afectate au o cantitate excesiva de mucus cu o densitate crescuta la nivelul cailor...
Dr. Delia Simion/ Foto: HotNews.ro Ce este artroza si cum o deosebim de alte afectiuni reumatice? Ce remedii se recomanda? Cum influenteaza toamna durerile provocate de artroza? Ce miscari fizice avem voie sa facem si ce regim alimentar trebuie respectat? Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a discutat cu cititorii MedLive si a...