Publicat la: 
31/07/2019

Multor oameni le place sa se relaxeze cu un pahar de vin rosu dupa o zi stresanta. Totusi, nu trebuie sa acordati alcoolului toate meritele. Resveratrolul, gasit in coaja boabelor de strugure, blocheaza o enzima ce declanseaza depresia.

Noile cercetari demonstreaza ca resveratrolul, provenit din struguri, care se gaseste in vinul rosu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialistilor de la Universitatea Buffalo.

Constatarile arunca lumina asupra modului in care resveratrolul influenteaza procesele neurologice. Potrivit Asociatiei de Anxietate si Depresie din America, depresia si tulburarile de anxietate afecteaza intre 16 si 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.

”Resveratrolul poate fi o alternativa eficienta de medicamentatie pentru tratarea pacientilor care sufera de depresie si de tulburari de anxietate”, explica Ying Xu, co-autorul studiului.

Studiul, publicat in revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialistii de la Universitatea de Medicina Xuzhou, din China.

Protectie impotriva stresului extrem

Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, este un compus gasit in coaja si in semintele strugurilor si fructelor de padure.

In timp ce specialistii au identificat resveratrolul ca avand efecte antidepresive, relatia compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzima influentata de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscuta.

Corticosteronul regleaza raspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantitati excesive de hormon, care circula in creier si, in cele din urma, la dezvoltarea depresiei si a altor tulburari mintale.

Aceste relatii fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasa sa fie complexa. Antidepresivele actuale se concentreaza, in schimb, pe functia serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacientii cu depresie intra in remisiune completa ca raspuns la aceste medicamente.

Intr-un studiu facut pe soareci, cercetatorii au aratat ca PDE4, indus de cantitati excesive de corticosteron, cauzeaza un comportament asemanator depresiei si anxietatii.

Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o molecula mesager, care semnaleaza schimbarile fiziologice, cum ar fi diviziunea celulara, schimbarea, migratia si moartea) din organism, declansand modificari fizice in creier.

Resveratrolul are efecte neuroprotectoare impotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizarii compusului in noi antidepresive.

Desi vinul rosu contine resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependenta.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Negut Laura,Doctor
Doctor
Psihoterapeut
Psiholog...
Psiholog

Articole similare

Noi metode de tratare a depresiei / Foto: Sxc.hu Depresia este deja, conform statisticilor, a doua boala ca frecventa printre europeni si afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni in intreaga lume, relateaza Agerpres. In general, depresia are o evolutie fluctuanta, cu perioade mai bune si recaderi. Cine se afla in aceasta situatie trebuie...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Turku, din Finlanda, au facut un nou studiu bazat pe un set extins de date nationale si au descoperit ca proportia tinerilor din Finlanda diagnosticati cu depresie este in crestere. Depresia este un fenomen ingrijorator la nivel global, ce pare sa afecteze din ce in ce mai multe persoane. Un numar tot mai...
In fiecare an, depresia afecteaza mai mult de 6% dintre populatia adulta din Statele Unite ale Americii, adica 16 milioane de oameni, dintre care mai putin de jumatate primesc tratamentul de care au nevoie. Cum ar fi daca un algoritm ar putea sa scaneze mediile sociale online si sa indice semne ale depreziei, bazate pe lingvistica, inainte ca...
Nume de cod: Anxietate / Foto: Reuters Ma numesc Anxietate si imi place sa ma pitesc in cat mai multe locuri din mintea omului. Imi intind tentaculele catre orice speranta de mai bine. Nu las nimic folositor sa iasa la suprafata. Astept in taina nespunand nimic, ce poate sa dea de banuit sau ce poate striga dupa ajutor. Sadesc in inima ta cele...
Cercetatorii britanici au reusit sa identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de BBC.  Cercetatorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun ca o regiune...