Publicat la: 
31/07/2019

Multor oameni le place sa se relaxeze cu un pahar de vin rosu dupa o zi stresanta. Totusi, nu trebuie sa acordati alcoolului toate meritele. Resveratrolul, gasit in coaja boabelor de strugure, blocheaza o enzima ce declanseaza depresia.

Noile cercetari demonstreaza ca resveratrolul, provenit din struguri, care se gaseste in vinul rosu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialistilor de la Universitatea Buffalo.

Constatarile arunca lumina asupra modului in care resveratrolul influenteaza procesele neurologice. Potrivit Asociatiei de Anxietate si Depresie din America, depresia si tulburarile de anxietate afecteaza intre 16 si 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.

”Resveratrolul poate fi o alternativa eficienta de medicamentatie pentru tratarea pacientilor care sufera de depresie si de tulburari de anxietate”, explica Ying Xu, co-autorul studiului.

Studiul, publicat in revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialistii de la Universitatea de Medicina Xuzhou, din China.

Protectie impotriva stresului extrem

Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, este un compus gasit in coaja si in semintele strugurilor si fructelor de padure.

In timp ce specialistii au identificat resveratrolul ca avand efecte antidepresive, relatia compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzima influentata de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscuta.

Corticosteronul regleaza raspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantitati excesive de hormon, care circula in creier si, in cele din urma, la dezvoltarea depresiei si a altor tulburari mintale.

Aceste relatii fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasa sa fie complexa. Antidepresivele actuale se concentreaza, in schimb, pe functia serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacientii cu depresie intra in remisiune completa ca raspuns la aceste medicamente.

Intr-un studiu facut pe soareci, cercetatorii au aratat ca PDE4, indus de cantitati excesive de corticosteron, cauzeaza un comportament asemanator depresiei si anxietatii.

Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o molecula mesager, care semnaleaza schimbarile fiziologice, cum ar fi diviziunea celulara, schimbarea, migratia si moartea) din organism, declansand modificari fizice in creier.

Resveratrolul are efecte neuroprotectoare impotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizarii compusului in noi antidepresive.

Desi vinul rosu contine resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependenta.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Suferinta poate cauza inflamatii ce pot duce la deces, conform unui nou studiu, condus de cercetatorii de la Universitatea Rice, publicat in ”Psychoneuroendocrinology”. Cercetarea analizeaza impactul pe care agonia il are asupra sanatatii umane, bazandu-se pe un studiu anterior, care s-a axat pe factorii de risc ai inflamatiei, potrivit...
Anotimpul rece creste predispozitia aparitiei depresiei sezoniere, insa tulburarile afective sezoniere sunt si un semn al unei depresii majore sau al unei tulburari bipolare, conform Asociatiei Americane de Psihiatrie. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia afecteaza la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de oameni, fiind...
Conform unui studiu publicat recent in revista Journal of Affective Disorders, depresia poate fi identificata in functie de manifestarea a 4 simptome ce reprezinta cheia declansarii acestei afectiuni. Desi atat psihologii, cat si psihoterapeutii analizeaza felul in care se manifesta depresia verificand toate cele 28 simptome caracteristice,...
Vinul, mai putin benefic decat se credea / Foto: Photoxpress.com Vinul rosu, consumat in cantitati moderate, si sanatatea inimii au fost multa vreme interconectate. Numeroase studii confirmau ideea ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Beneficiile asupra inimii se datoreaza antioxidantilor...
Obezitatea, strans legata de starile depresive / Foto: Reuters Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc crescut de a suferi de depresie, iar persoanele depresive prezinta risc mai mare de a deveni obeze. Exista o relatie de reciprocitate, in timp, intre depresie si obezitate, arata dr. Floriana S. Luppino, reprezentant al Centrului...