Psihologie

31 Iulie 2019

Anumiti compusi din vinul rosu ar putea fi folositi in tratamentele pentru depresie si anxietate

Multor oameni le place sa se relaxeze cu un pahar de vin rosu dupa o zi stresanta. Totusi, nu trebuie sa acordati alcoolului toate meritele. Resveratrolul, gasit in coaja boabelor de strugure, blocheaza o enzima ce declanseaza depresia.

Noile cercetari demonstreaza ca resveratrolul, provenit din struguri, care se gaseste in vinul rosu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialistilor de la Universitatea Buffalo.

Constatarile arunca lumina asupra modului in care resveratrolul influenteaza procesele neurologice. Potrivit Asociatiei de Anxietate si Depresie din America, depresia si tulburarile de anxietate afecteaza intre 16 si 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.

”Resveratrolul poate fi o alternativa eficienta de medicamentatie pentru tratarea pacientilor care sufera de depresie si de tulburari de anxietate”, explica Ying Xu, co-autorul studiului.

Studiul, publicat in revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialistii de la Universitatea de Medicina Xuzhou, din China.

Protectie impotriva stresului extrem

Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, este un compus gasit in coaja si in semintele strugurilor si fructelor de padure.

In timp ce specialistii au identificat resveratrolul ca avand efecte antidepresive, relatia compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzima influentata de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscuta.

Corticosteronul regleaza raspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantitati excesive de hormon, care circula in creier si, in cele din urma, la dezvoltarea depresiei si a altor tulburari mintale.

Aceste relatii fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasa sa fie complexa. Antidepresivele actuale se concentreaza, in schimb, pe functia serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacientii cu depresie intra in remisiune completa ca raspuns la aceste medicamente.

Intr-un studiu facut pe soareci, cercetatorii au aratat ca PDE4, indus de cantitati excesive de corticosteron, cauzeaza un comportament asemanator depresiei si anxietatii.

Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o molecula mesager, care semnaleaza schimbarile fiziologice, cum ar fi diviziunea celulara, schimbarea, migratia si moartea) din organism, declansand modificari fizice in creier.

Resveratrolul are efecte neuroprotectoare impotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizarii compusului in noi antidepresive.

Desi vinul rosu contine resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependenta.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.