Publicat la: 
31/07/2019

Multor oameni le place sa se relaxeze cu un pahar de vin rosu dupa o zi stresanta. Totusi, nu trebuie sa acordati alcoolului toate meritele. Resveratrolul, gasit in coaja boabelor de strugure, blocheaza o enzima ce declanseaza depresia.

Noile cercetari demonstreaza ca resveratrolul, provenit din struguri, care se gaseste in vinul rosu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialistilor de la Universitatea Buffalo.

Constatarile arunca lumina asupra modului in care resveratrolul influenteaza procesele neurologice. Potrivit Asociatiei de Anxietate si Depresie din America, depresia si tulburarile de anxietate afecteaza intre 16 si 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.

”Resveratrolul poate fi o alternativa eficienta de medicamentatie pentru tratarea pacientilor care sufera de depresie si de tulburari de anxietate”, explica Ying Xu, co-autorul studiului.

Studiul, publicat in revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialistii de la Universitatea de Medicina Xuzhou, din China.

Protectie impotriva stresului extrem

Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, este un compus gasit in coaja si in semintele strugurilor si fructelor de padure.

In timp ce specialistii au identificat resveratrolul ca avand efecte antidepresive, relatia compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzima influentata de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscuta.

Corticosteronul regleaza raspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantitati excesive de hormon, care circula in creier si, in cele din urma, la dezvoltarea depresiei si a altor tulburari mintale.

Aceste relatii fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasa sa fie complexa. Antidepresivele actuale se concentreaza, in schimb, pe functia serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacientii cu depresie intra in remisiune completa ca raspuns la aceste medicamente.

Intr-un studiu facut pe soareci, cercetatorii au aratat ca PDE4, indus de cantitati excesive de corticosteron, cauzeaza un comportament asemanator depresiei si anxietatii.

Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o molecula mesager, care semnaleaza schimbarile fiziologice, cum ar fi diviziunea celulara, schimbarea, migratia si moartea) din organism, declansand modificari fizice in creier.

Resveratrolul are efecte neuroprotectoare impotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizarii compusului in noi antidepresive.

Desi vinul rosu contine resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependenta.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Dr. Bogdana Tudorache Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar...
Femeile au un risc mai mare decat barbatii de a-si pierde viata in urma unui infarct miocardic din cauza unei proaste diagnosticari care pune situatia de disconfort pe seama unei crize de anxietate, potrivit unui studiu canadian, relateaza AFP, citat de Agerpres. Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal au analizat diferenta dintre...
Cele mai frecvent prescrise antidepresive, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), ajuta oamenii diagnosticati cu depresie sa isi revina. Totusi, pentru aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburare depresiva majora, SSRI nu ajuta. Specialistii de la Institutul Salk au descoperit de ce se intampla acest lucru: neuronii pot...
Inapoi la ora de iarna / Foto: Agerpres Ca in fiecare ultima duminica din luna octombrie, orarul nostru s-a modificat - ora 4=ora 3. Mai intai, privim avantajele: ce bine, azi dorm o ora in plus! Inca o ora de lumina dimineata - ne vom trezi mai usor. La ora 5 dupa amiaza insa, e deja intuneric. Matinalii, se spune, vor fi derutati la...
Persoanele care urmeaza o dieta alimentara bazata pe legume, fructe si cereale integrale au un risc redus de a avea depresie, informeaza sciencedaily.com. Oamenii care adopta o dieta alimentara DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandata pentru scaderea tensiunii arteriale, sunt mai putin predispusi la aparitia episoadelor...