CORONAVIRUS

17 Mai 2021

Anxietatea si Depresia in pandemia Covid-19

scris de

Dr. Tanase Ioana – Medic specialist psihiatru

Anxietatea si depresia covid 19

Anxietatea si depresia asociate cu infectia COVID-19

 

Episodul depresiv se caracterizeaza prin dispozitie depresiva, pierderea interesului, motivatiei, lipsa emotiilor, gol sufletesc, apatie, anxietate, tensiune, iritabilitate, furie, scaderea capacitatii de concentrare, pierderea stimei de sine, lipsa sperantei, insomnie, apetit alimentar scazut/crescut, oboseala, simptome dureroase.

Tulburarea de anxietate se caracterizeaza prin iritabilitate, nervozitate, tremor, transpiratii, palpitatii, gura uscata, dificultati de concentrare, tensiune musculara, insomnii, neliniste psiho-motorie, teama ca o persoana apropiata va avea un accident sau se va imbolnavi.

 

Specialitati asociate

Cardiologie, pneumologie, endocrinologie, neurologie, pentru a exclude o patologie organica.

 

Factori de risc

Istoric de episoade depresive, istoric familial, sexul feminin, tulburari de somn, dureri cronice, comorbiditati somatice, absenta suportului social, consum de substante psihoactive.

 

Evolutie in context pandemic

S-a observat o crestere a cazurilor de depresie si anxietate in timpul pandemiei Covid 19.

  • Persoanele ce nu au trecut prin infectia cu Sars Cov-2, dar au resimtit o stare de anxietate, frica si ingrijorare privind propria sanatate, dar si a celor dragi; schimbari in rutina somnului si a stilului de viata; dificultate in adormire si concentrare; cresterea consumului de alcool, nicotina sau alte substante interzise.
  • Persoanele ce au trecut prin infectia cu Sars cov-2, iar simptomele de anxietate si depresie s-au mentinut mult timp, fara un tratament adecvat.
  • Dupa infectia cu Sars cov-2, s-a observat o rezistenta la tratamentul hipnotic.

 

Tratament

In cazul in care va confruntati cu stari de anxietate se recomanda sa consultati un medic psihiatru sau un psihoterapeut. Acesta, in urma unei consultatii, poate stabili un diagnostic si va poate prescrie un tratament corespunzator care poate duce la ameliorarea sau chiar disparitia starii de anxietate sau depresie.

 

Preventie

Una dintre cele mai bune metode de preventive  a starii de anxietate sau depresie este sa ramanem activi social prin diferite mijloace de comunicare; sa apelam la un specialist;  sa ne stabilim o rutina zilnica; sa ne informam din surse sigure; sa ne acordam timp, in fiecare zi, pentru relaxare; sa avem o rutina a somnului; sa avem o alimentatie echilibrata; exercitii de relaxare.

 

Prognostic

Acesta este favorabil, daca se instituie din timp un tratament adecvat. In context pandemic, datorita limitarii interactiunii sociale, “bombardarii” media cu informatii despre boli, aceste stari se pot accentua. Identificarea afectiunilor in faze incipiente si inceperea tratamentului cat mai devreme creste sansele de vindecare sau de ameliorare. De aceea este important sa ne prezentam la medic inca de la primele semne de anxietate.

 

 

Intrebari frecvente ale pacientilor

 

1.Daca se pot vaccina, chiar daca sunt sub tratament psihiatric.

  In principiu nu exista contraindicatii, insa acestia trebuie  sa  ia legatura cu medicul curant.

 

2.Pacientii covid 19 pot dezvolta depresie si anxietate (afecteaza sanatatea mintala)?

Se pare ca exista un risc sporit la pacientii cu Covid 19 de a dezvolta tulburari mentale de tip depresie sau anxietate. Este recomandat ca, la primele simptome, acesti pacienti sa caute sprijin la medicul psihiatru sau psiholog, inclusiv online. 

 

3. In context pandemic copiii pot fi afectati de depresie si anxietate?

Copiii sunt trebuie supravegheati in context pandemic deoarece factorii care le pot afecta comportamentul sunt: izolarea, expunerea crescuta in mediul online legata de scoala si socializare, lipsa sportului si a activitatilor in aer liber, anxietatea celor din jur. Deci, da, copiii pot dezvolta tulburari de comportament de tip anxietate sau depresie. Si in cazul lor ajutorul specialistilor trebuie solicitat cat mai prompt.

 

 

 

 

Psihiatrie
Covid 19
Dr. Tanase Ioana


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PSIHIATRIE

BL
BECHEANU LILIANA
Medic primar
BECHEANU LILIANA
Medic primar

Psihiatrie

Dragomir Iasmina
Dragomir Iasmina
Medic Primar
Dragomir Iasmina
Medic Primar

Psihiatrie

Crisan Catalina Angela
Crisan Catalina Angela
Medic Primar
Crisan Catalina Angela
Medic Primar

Psihiatrie

Stroescu Vlad
Stroescu Vlad
Medic Specialist
Stroescu Vlad
Medic Specialist

Psihiatrie

Poroineanu Claudia-Raluca
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist

Psihiatrie

Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist
Diaconu Gabriel
Medic Specialist

Psihiatrie

BM
Bugheanu Mihaela
Medic Primar
Bugheanu Mihaela
Medic Primar

Psihiatrie

Stanciu Jeni
Stanciu Jeni
Medic Specialist
Stanciu Jeni
Medic Specialist

Psihiatrie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.