MEDICINA GENERALA

12 Noiembrie 2013

Aparitia poliomelitei în Siria si Israel pune în pericol Europa

Organiatia Mondiala a Sanatatii a confirmat un focar de cel putin zece cazuri de poliomielita in Siria, unde vaccinarea a scazut dramatic în timpul razboiului civil. Mai mult, un alt tip de virus poliomelitic (WPV1) a fost izolat din canalizare si din fecale de la purtatorii asimptomatici în Israel, din februarie 2013, iar turistii ar putea raspandi infectia in alte tari, potrivit unui articol publicat in The Lancet.

Poliomielita este o infectie virala foarte contagioasa care poate provoca paralizie si probleme respiratorii, iar in cazurile mai severe duce la moarte.

Mai mult decât atât, sute de mii de oameni fug din Siria si cauta refugiu în tarile vecine si in Europa. Pentru ca doar unul din 200 de persoane nevaccinate infectate cu WPV1 va dezvolta paralizie flasca acuta, persoanele infectate pot raspandi virusul fara sa isi dea seama si fara ca simptomele sa fie recunoscute.

Vaccinul polio inactivat, care este folosit în întreaga Europa, previne doar partial infectia la persoanele vaccinate, dar reduce transmiterea si este extrem de eficient în prevenirea paraliziei. În regiunile cu grad redus de vaccinare (de exemplu, Bosnia si Hertegovina [87%]. Ucraina [74%]), Austria [83%]), chiar daca nu au mai existat cazuri de poliomelita de zeci de ani, nu este asigurata o imunitate cara sa opreasca transmiterea sustinuta.

Vaccinarea doar a refugiatilor sirieni, asa cum a recomandat Centrul European de Prevenire si Control, este insuficienta si ar trebui sa fie luate în considerare masuri mai cuprinzatoare .

Autorii Martin Eichner si Stefan O Brockmann mentioneaza in final ca nu au niciun conflict de interese.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.