MEDICINA GENERALA

09 Septembrie 2019

Apatia, un indicator al progresiei bolii Huntington

Oamenii de stiinta asociaza modificarile conectivitatii materiei albe in diferite subtipuri de apatie, unul dintre cele mai frecvente sindroame ale bolii Huntington.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetari Biomedicale Bellvitge si de la Institutul de Neurostiinta al Universitatii Barcelona au condus un studiu inovator, prin care identifica modificari in conectivitatea materiei albe cerebrale asociate cu natura eterogena a apatiei in boala Huntington, facand posibila utilizarea acestui sindrom ca biomarker al evolutiei bolii.

Aceste descoperiri, publicate in revista ”Neuroimage: Clinical”, pot duce la conceperea unor tratamente personalizate pentru apatie, ca sindrom multidimensional in alte afectiuni neurodegenerative.

”Scopul nostru a fost sa studiem apatia ca sindrom multidimenstional si sa exploram, pentru prima data, relatie dintre diferite subtipuri de apatie si conectivitatea materiei albe in boala Huntington”, declara Estela Camara, autorul principal al studiului.

Desi apatia este adesea caracterizata ca fiind o lipsa de interes, este un sindrom mult mai complex, care poate fi asociat cu trei domenii:

  1. Domeniul cognitiv, de exemplu ”imi e greu sa imi stabilesc obiective viitoare.
  2. Domeniul emotional, de exemplu ”simt indiferenta fata de probleme care obisnuiau sa ma preocupe”.
  3. Deficitul automat de activare, de exemplu ”am nevoie de un impuls pentru a ma apuca de diverse lucruri”.

”Distingerea configuratiei materiei albe a fiecarui subtip, in cazul bolii Huntington, ne poate permite sa definim profilul bolii in spectrul apatiei, facilitand diagnosticarea si tratarea”, spune Camara.

Specialistii propun o metodologie noua, adaptata, care foloseste masuri specifice de apatie si un protocol optimizat pentru a studia cu exactitate sindromul, tinand cont de eterogenitatea bolii Huntington la nivel individual.

La studiu au participat 46 de pacienti, diagnosticati cu boala Huntington, si 35 de voluntari sanatosi. Tuturor li s-a facut o evaluare psihiatrica a apatiei in toate cele trei domenii mentionate anterior, pe langa mai multe teste imagistice.

Astfel, specialistii au descoperit ca profilurile de apatie pot urma diferite tipare, de exemplu domeniul deficitului de auto activare se manifesta inainte de cel motor.

”Aceasta relatie este foarte relevanta pentru a confirma natura progresiva a apatiei ca biomarker in boala Huntington si potentialul sau de a capta progresia neurodegenerarii. Rezultatele sunt importante si in diagnosticarea diferentiala a subtipurilor de apatie si in proiectarea unor tratamente individualizate”, adauga Camara.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Neurologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.