Publicat la: 
9/09/2019

Oamenii de stiinta asociaza modificarile conectivitatii materiei albe in diferite subtipuri de apatie, unul dintre cele mai frecvente sindroame ale bolii Huntington.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetari Biomedicale Bellvitge si de la Institutul de Neurostiinta al Universitatii Barcelona au condus un studiu inovator, prin care identifica modificari in conectivitatea materiei albe cerebrale asociate cu natura eterogena a apatiei in boala Huntington, facand posibila utilizarea acestui sindrom ca biomarker al evolutiei bolii.

Aceste descoperiri, publicate in revista ”Neuroimage: Clinical”, pot duce la conceperea unor tratamente personalizate pentru apatie, ca sindrom multidimensional in alte afectiuni neurodegenerative.

”Scopul nostru a fost sa studiem apatia ca sindrom multidimenstional si sa exploram, pentru prima data, relatie dintre diferite subtipuri de apatie si conectivitatea materiei albe in boala Huntington”, declara Estela Camara, autorul principal al studiului.

Desi apatia este adesea caracterizata ca fiind o lipsa de interes, este un sindrom mult mai complex, care poate fi asociat cu trei domenii:

  1. Domeniul cognitiv, de exemplu ”imi e greu sa imi stabilesc obiective viitoare.
  2. Domeniul emotional, de exemplu ”simt indiferenta fata de probleme care obisnuiau sa ma preocupe”.
  3. Deficitul automat de activare, de exemplu ”am nevoie de un impuls pentru a ma apuca de diverse lucruri”.

”Distingerea configuratiei materiei albe a fiecarui subtip, in cazul bolii Huntington, ne poate permite sa definim profilul bolii in spectrul apatiei, facilitand diagnosticarea si tratarea”, spune Camara.

Specialistii propun o metodologie noua, adaptata, care foloseste masuri specifice de apatie si un protocol optimizat pentru a studia cu exactitate sindromul, tinand cont de eterogenitatea bolii Huntington la nivel individual.

La studiu au participat 46 de pacienti, diagnosticati cu boala Huntington, si 35 de voluntari sanatosi. Tuturor li s-a facut o evaluare psihiatrica a apatiei in toate cele trei domenii mentionate anterior, pe langa mai multe teste imagistice.

Astfel, specialistii au descoperit ca profilurile de apatie pot urma diferite tipare, de exemplu domeniul deficitului de auto activare se manifesta inainte de cel motor.

”Aceasta relatie este foarte relevanta pentru a confirma natura progresiva a apatiei ca biomarker in boala Huntington si potentialul sau de a capta progresia neurodegenerarii. Rezultatele sunt importante si in diagnosticarea diferentiala a subtipurilor de apatie si in proiectarea unor tratamente individualizate”, adauga Camara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Aproximativ 40% dintre pacientii afectati de boala Huntington, o patologie neurodegenerativa, prezinta simptome de depresie, chiar si in stadii incipiente, inainte de aparitia simptomelor motrice tipice bolii. O functie modificata a Cdk5 (o enzima esentiala in mai multe cai de semnalizare celulara) ar putea explica fiziopatologia comportamentului...
Oamenii de stiinta asociaza modificarile conectivitatii materiei albe in diferite subtipuri de apatie, unul dintre cele mai frecvente sindroame ale bolii Huntington. Cercetatorii de la Institutul de Cercetari Biomedicale Bellvitge si de la Institutul de Neurostiinta al Universitatii Barcelona au condus un studiu inovator, prin care identifica...