Publicat la: 
19/02/2013

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, a adoptat, marți, 19 februarie 2013, un Cod de Conduită Etică privind promovarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, conform unui comunicat remis redactiei. Documentul urmărește să ofere cadrul necesar pentru implementarea standardelor etice de promovare a medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală.

Codul de Conduită Etică conține un set obligatoriu de principii, reguli de transparență și sancțiuni aplicabile tuturor membrilor APMGR
Asumarea, respectarea și implementarea acestui Cod de Etică vor fi cerințe obligatorii pentru orice companie care dorește să fie membră a Asociației
Codul interzice oferirea, promisiunea sau acordarea de beneficii în schimbul prescrierii unui medicament
Promovarea medicamentelor eliberate doar pe baza de prescripție medicală va fi îndreptată exclusiv către personalul medical.

"Acest Cod de Conduită conține un set de reguli stricte inspirate atât din normele internaționale, cât și din experiența fiecăreia dintre companiile membre. Practic, prin acest document noi am adunat laolaltă un set de principii, de reguli foarte stricte de transparență și de bună conduită privind promovarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală. Adoptarea acestui Cod de Conduită Etică reprezintă o dovadă în plus a seriozității cu care înțelegem să ne desfășurăm activitatea și ilustrează corectitudinea și angajamentul temeinic asumat de companiile noastre pentru piața românească. Este, pe de altă parte, și o reflectare a preocupării noastre constante pentru îmbunătățirea condițiilor de pe piață și, nu în cele din urmă, pentru situația pacienților, care trebuie să se afle permanent în centrul preocupărilor tuturor actorilor din sistemul medical", a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Codul este structurat în zece capitole și conține un set de principii obligatorii, reguli de transparență precum și sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării normelor. Aderarea la acest Cod de Etică va fi o condiție prealabilă sine qua non pentru dobândirea calității de membru al Asociației.

Printre prevederile relevante incluse în acest Cod de Conduită Etică amintim:

Interzicerea totală a practicii de a oferi, promite sau acorda personalului medical sau personalului administrativ corespunzător vreo remunerație, inclusiv cadouri, avantaje pecuniare, beneficii în natură etc., ca un stimulent pentru a prescrie, furniza, vinde sau administra un medicament.
Obligația ca promovarea medicamentelor eliberate doar pe baza de prescripție medicală să fie trimisă sau îndreptată exclusiv către personalul medical. Este interzisă lăsarea de materiale promoționale în locuri care sunt accesibile publicului general cum ar fi farmacii, săli de așteptare, holuri de spitale și clinici medicale, etc.
Interzicerea oricărei forme de promovare neconcordantă cu termenii autorizației de comercializare (“promovare off-label”). Promovarea trebuie să încurajeze utilizarea rațională a medicamentelor prezentându-le în mod obiectiv și fără a le exagera proprietățile.
Interzicerea utilizării unor formule precum “sigur” sau “fără riscuri” pentru descrierea unui medicament fără o fundamentare corespunzătoare.
Promovarea medicamentelor nu trebuie să fie deghizată. Materialele promoționale și publicitare trebuie să fie ținute separat de alt conținut și să-și aibă clar indicată natura publicitară.
Dispozițiile documentului vor fi aplicabile inclusiv "atunci când un Membru autorizează sau dă îndrumări unor terțe părți să realizeze activități promoționale în numele său".

Documentul conține un capitol separat care prevede sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor sale. Acestea variază de la avertisment la sancțiuni pecuniare sau chiar excluderea din rândurile Asociației.

Textul integral al Codului da Conduita Etica al APMGR poate fi consultat pe pagina de internet a Asociației, la adresa www.apmgr.org.

Despre APMGR:

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Constanța, Târgu Mureş şi Timişoara unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produsele antireumatice şi antialergice pâna la produse oncologice.

APMGR este afiliată  la Asociaţia Europeană a Producătorilor de medicamente Generice  (EGA) – organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente generice, parte a asociaţiei internaţionale a medicamentelor generice - IGPA - Internaţional Generic Pharmaceutical Alliance.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Medicina generala

Blidar Costin,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 11