Publicat la: 
13/08/2019

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 isi imbunatatesc capacitatea de a-si regla nivelul de zahar din sange daca mananca alimente cu continut redus de carbohidrati si cu o pondere crescuta de proteine si grasimi.

Aceste constatari au fost demonstrare de catre oamenii de stiinta de la Spitalul Bispebjerg, in colaborare cu Universitatea Aarhus si Universitatea Copenhaga. Rezultatele sunt contrare recomandarilor dietetice conventionale pentru oamenii cu diabet de tip 2.

Terapia nutritionala este importanta pentru a trata optim diabetul de tip 2, dar recomandarile nu sunt intotdeauna clare. Potrivit autoritatii daneze pentru sanatate, 85% dintre oamenii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 sunt obezi, astfel ca li se recomanda o dieta axata pe scaderea in greutate: contine mai putine calorii decat arde, continut scazut de grasimi si continut ridicat de carbohidrati cu un indice glicemic scazut (care indica cat de rapid afecteaza un aliment nivelul de zahar din sange).

Continut redus de carbohidrati – cresterea proteinelor si grasimilor

Un aspect important in tratarea diabetului de tip 2 este capacitatea pacientului de a-si regla nivelul de zahar din sange, iar noile cercetari indica ca o dieta cu un continut redus de carbohidrati si cu o pondere crescuta de proteine si grasimi imbunatateste aceasta capacitate. In plus, astfel sunt reduse si grasimile hepatice, fapt ce are un efect benefic asupra metabolismului in cazul oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.

”Scopul nostru a fost sa investigam efectele unei diete care sa nu fie conceputa pentru scaderea in greutate. Din acest motiv, participantilor li s-a cerut sa isi mentina greutatea pe parcursul cercetarii. Am demonstrat ca un continut redus de carbohidrati poate imbunatati capacitatea pacientilor de a-si regla nivelul de zahar din sange. Totusi, fara sa piarda in greutate”, explica Thure Krarup, autorul principal al studiului.

Specialistii sustin ca prin reducerea carbohidratilor si prin marirea consumului de proteine si grasimi, poate fi tratata hiperglicemia, dar poate fi scazut si continutul de grasimi hepatice.

Care sunt concluziile studiului?

  • O dieta cu un continut redus de carbohidrati, un continut ridicat de proteine si o crestere moderata de grasimi imbunatateste controlul glicemic (capacitatea de reglare a zaharului din sange) prin reducerea zaharului din sange dupa mese.
  • Aceeasi dieta reduce si grasimile hepatice.
  • Dieta este benefica pentru pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, chiar daca nu duce si la pierderea in greutate.

La studiu au participat 28 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2, iar acesta a durat 12 saptamani. Timp de sase saptamani, pacientii au urmat o dieta clasica in cazul diabetului, cu un continut ridicat de carbohidrati. In timp celorlalte sase saptamani, au urmat dieta cu continut redus de carbohidrati, continut ridicat de proteine si crestere moderata a grasimilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Pana in momentul actual, cauzele aparitiei inflamatiei in obezitate si in diabetul zaharat de tip 2 au fost slab intelese, astfel ca a existat o piedica constanta in dezvoltarea unor tratamente pentru prevenirea complicatiilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea Kentucky demonstreaza ca modificarile suferite de mitocondrii (centrala celulelor...
Inversarea efectelor diabetului de tip 1 ar putea fi posibila  prin antrenarea sistemului imunitar in asa fel incat acesta sa inceteze in a mai ataca corpul pacientului, arata un studiu. Sistemul imunitar distruge celulele care produc insulina, hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange. Un studiu aplicat pe 80 de pacienti, publicat in...
Dr. Bogdana Tudorache Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar...
Consumul cat mai multor fructe si legume poate reduce riscul aparitiei diabetului cu aproape un sfert. Acestea sunt concluziile oamenilor de stiinta, dupa ce au analizat rezultatele a noua studii, care au inclus 300.000 de oameni, axate pe legatura dintre dietele bazate pe plante si riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Se pare ca persoanele care...
Bauturile alcoolice, consumate morderat, tin diabetul departe / Foto: FreeDigitalPhotos Adultii sanatosi care consuma unu doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi sunt mai putin predispusi sa dezvolte o forma de diabet decat cei care nu beau alcool deloc, arata un studiu olandez citat de Reuters. Cercetarea a fost efectuata de specialistii de la...