Publicat la: 
6/07/2017

Ar putea acupunctura sa trateze probleme de sanatate ale femeilor?

Daca acupunctura ar putea trata intr-adevar anumite probleme de sanatate este incert, insa doua studii de specialitate despre incontinenta urinara pe fond de stres si infertilitate au ajuns la concluzii diferite, scrie foxnews.com.

Ambele studii au fost conduse de cercetatorii chinezi de la China Academy of Chinese Medical Sciences din Beijing si publicate la finalul lunii iunie in jurnalul de specialitate "JAMA".

Primul studiu a constatat ca femeile care sufera de incontinenta urinara - ce se manifesta involuntar atunci cand tusesc, stranuta, rad sau practica exercitii fizice - ar putea beneficia de pe urma sedintelor de acupunctura.

Cel de-al doilea studiu, care a analizat rezultatele acupuncturii in randul femeilor infertile, sugereaza ca astfel de sesiuni nu cresc sansele voluntarelor de a ramane insarcinate.

Cu toate acestea, studiile clarifica momentul si cazurile in care femeile ar putea lua in considerare apelul la specialistii in acupunctura, sunt de parere Dr. Josephine Briggs si David Shurtleff, reprezentanti ai institutului american U.S. National Center for Complementary and Integrative Health.

Problema incontinentei urinare si acupunctura

Pentru a realiza primul studiu, cercetatorii au repartizat aleatoriu cele 504 de volutare ce sufereau de incontinenta urinara pe fond de stres pentru a participa fie la sesiuni de electroacupunctura - ce combina acupunctura cu stimulare electrica - fie la sesiuni standard de acupunctura, de la care cercetatorii nu se asteptau sa aiba rezultate pozitive.

Pentru femeile din primul grup, care au participat la sesiunile de electroacupunctura, cercetatorii au aplicat prin acele de acupunctura curent electric de intensitate scazuta pentru a nu provoca durere.

In cazul femeilor ce faceau parte din cel de-al doilea grup de studiu, cercetatorii au utilizat acupunctura simpla, fara curent electric, iar acele au fost plasate in puncte ce nu respecta standardele traditionale ale acupuncturii.

Toate femeile au urmat procedurile recomandate de trei ori pe saptamana timp de sase saptamani.

La finalul studiului, participantele din primul grup au intampinat mai putine probleme legate de continenta urinara, avand scurgeti cu aproximativ 10 grame mai mici, prin comparatie cu perioada de inceput a studiului. In cazul participantelor din cel de-al doilea grup scurgerile din perioada de test de la finalul experimentului a fost cu numai 2,6 grame mai mici, prin comparatie cu perioada de dinaintea studiului, conform raportului cercetatorilor.

Cercetatorii sugereaza ca acupunctura ar putea fi o optiune buna de luat in considerare de catre femeile ce sufera de incontinenta urinara, impreuna cu tratamentul recomandat de medicii specialisti, care poate varia de la caz la caz pana la cele mai invazive, cum ar fi interventia chirurgicala.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii de specialitate pe aceasta tema pentru a examina daca efectele tratamentului sunt valabile pe o durata lunga de timp, concluzioneaza oamenii de stiinta.

Problema infertilitatii si acupunctura

Pentru a realiza cel de-al doilea studiu, cercetatorii au repartizat aleatoriu 1000 de femei ce sufereau de sindromul ovarului polichistic - cauza comuna a infertilitatii la femei - in patru grupuri diferite:

- femeile din primul grup au urmat sesiuni de electroacupunctura, impreuna cu tratamentul medicamentos pe baza de citrat de clomifen
- participantele din cel de-al doilea grup au urmat sesiuni de acupunctura standard, impreuna cu citrat de clomifen
- participantele din cel de-al treilea grup au primul numai un medicament de tip placebo
- in timp ce femeile din cel de-al patrulea grup au urmat sesiuni de acupunctura standard impreuna cu tratamentul placebo

Pe parcursul studiului, ce a durat trei ani, aproximativ 200 de femei au reusit sa ramana insarcinate si sa nasca. Asa cum era de asteptat, grupul de control caruia i-a fost administrat medicamente pentru fertilitate a avut o rata mai mare a natalitatate, prin comparatie cu grupurile tratate cu medicamente placebo.

Aproximativ 29% dintre femeile carora li s-a administrat citrat de clomifen au reusit sa ramana insarcinate, fata de numai 15% dintre participantele carora li s-a administrat un medicament placebo.

In schimb, tehnicile de electroacupunctura nu au fost asociate cresterii natalitatii, prin comparatie cu acupunctura standard, indiferent daca participantele celor doua grupuri de test au primit medicamentatie pentru fertilitate sau medicamente placebo.

Aproximativ 22% dintre femeile ce au urmat sesiunile de electroacupunctura si acupunctura au reusit sa ramana insarcinate pe parcursul celor trei ani de studiu.

"In urma acestor constatari nu putem recomanda acupunctura ca tratament eficient pentru fertilitate in randul femeilor ce sufera de sindromul ovarului polichistic," concluzioneaza autorii studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Reumatologie