Publicat la: 
10/04/2017

Ar putea aerul poluat sa creasca riscul dezvoltarii cancerului de san?

Expunerea la aer poluat pe termen lung este asociata unui risc crescut pentru dezvoltarea tumorilor la nivelul tesutului mamar, constata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Florida si publicat in jurnalul de specialitate "Breast Cancer Research," noteaza webmd.com.

"In randul femeilor cu sanii densi probabilitatea ca acestea sa traiasca intr-un mediu mai poluat este mai mare cu 20% prin comparatie cu femeile care au o densitate mai mica a tesutului mamar. Femeile cu o densitate redusa a sanilor au avut un risc mai mic cu pana la 12% sa fie expuse particulelor fine din aerul poluat, care se pot infiltra in plamani" declara Dr. Lusine Yaghjyan, autoarea principala a studiului, profesoara de epidemiologie la Universitatea din Florida.

In ceea ce priveste motivul pentru care poluarea ar putea fi asociata tesutului mamar dens, autoarea este de parere ca anumite substante chimice, ce intra in alcatuirea particulelor fine ale aerului poluat, ar putea avea anumite proprietati ce perturba functiile endocrine.

Sistemul endocrin este alcatuit din glande endocrine ce secreta hormoni pentru a coordona activitatea organismului. Asa incat, o perturbare a functiilor endocrine ar putea modifica secretia de estrogen din organism, ce intevine asupra activitatii de crestere, declansand o proliferare a celulelor mamare.

"In acest caz vorbim despre o crestere a densitatii sanilor," a mai declarat autoarea.

Femeile cu o densitate crescuta a sanilor au un risc de pana la cinci ori mai mare pentru a dezvolta cancer mamar. In plus, la femeile cu sanii densi este mai dificil sa identificam chiar si prezenta unor tumori de dimensiuni reduse, remarca cercetatorii.

"Acesta este primul studiu care investigheaza legatura dintre expunerea la aerul poluat pe o perioada lunga de timp si indicenta cancerului mamar si, de aceea, sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a intelege daca este vorba despre o legatura de cauzalitate," adauga Dr. Lusine Yaghjyan.

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au evaluat datele medicale a 280 de mii de femei, cu varste de peste 40 de ani. In urma efectuarii mamografiilor, oamenii de stiinta au folosit doua categorii standard pentru a clasifica participantele in functie de densitatea sanilor: sani cu tesut dens si sani cu tesut gras.

Datele studiului au fost analizate prin comparatie cu datele privitoare la nivelul de poluare specific zonelor din care proveneau participantele, pentru a calcula gradul de risc pentru dezvoltarea cancerului de san.

In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca nivelul ridicat de ozon a avut efectul opus asupra formarii densitatii mamare. Din cercetarile efectuate anterior pe aceasta tema reiesea faptul ca ozonul poate cauza moartea prematura a celulelor, ceea ce ar explica de ce o expune mai mare la nivelul de ozon ridicat este asociat cu o densitate mai mica a sanilor.

"Cei ce traiesc in zone cu o calitate mai putin buna a aerului se supun unor riscuri ce privesc in mod direct bunastarea organismului si, de aceea, este esential sa intelegem care sunt consecintele unui nivel ridicat de poluare asupra sanatatii organismului," declara Peggy Reynolds, cercetatoare in domeniul prevenirii cancerului in cadrul Cancer Prevention Institute din California.

Desi in concluziile studiului cercetatorii ridica o serie de intrebari cu privire la modul in care poluarea aerului poate creste densitatea sanilor, acestia sunt de parere ca este prea devreme pentru a avertiza femeile ce traiesc in zone cu un nivel ridicat de poluare asupra potentialului risc de dezvoltare a cancerului mamar, datorat nivelului ridicat de particule fine din aer.

Autor: G.T

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie mamara

Kinn Dragos
Medic Specialist
Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar