Publicat la: 
3/08/2017

Ar putea indulcitorii artificiali sa creasca riscul dezvoltarii obezitatii?Inducitorii artificiali nu sunt atat de inofensivi pe cat am crede, in ciuda opiniei larg raspandite conform careia indulcitorii ne-ar putea ajuta sa pierdem in greutate si sa evitam problemele de sanatate asociate cu kilogramele in plus, sugereaza un nou studiu publicat recent in revista de specialitate "Canadian Medical Association Journal", scrie webmd.com.

Aspartamul, zaharina, sucraloza si alti inducitori artificiali nu au adus pierderi semnificative in greutate in randul a peste o mie de participanti ai unor studii clinice efectuate de cercetatorii canadieni.

In plus, datele a 30 de studii observationale, la care au participat 400 de mii de adulti, au aratat ca indulcitorii artificiali sunt asociati cu riscul pentru obezitate, hipertensiune arteriala, diabet de tip II si problemele de sanatate ale inimii.

Desi se stie ca studiile observationale nu pot dovezi prezenta unei relatii de tip cauza-efect, rezultatele reprezinta opusul scopului pentru care indulcitorii sunt utilizati in industria alimentara. Acest lucru ar trebui sa ridice un semn de intrebare in randul populatiei consumatoare de indulcitori artificiali, a declarat autoarea principala a studiului, Meghan Azad, profesoara de pediatrie la Universitatea din Manitoba, Canada.

Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele acestor studiilor de specialiate sa fi ajuns la aceste constatari in baza unor factori diferiti de prezenta indulcitorilor artificiali, precum alimentatia nesanatoasa si stilul de viata nesanatos, sunt de parere purtatorii de cuvant ai Consiliului pentru Controlul Caloriilor.

Astfel de cercetari ar trebui sa abordeze nu doar preferintele dietetice, ci si prezenta activitatii fizice si analizele medicale ale participantilor, a adaugat presedintele consiliului, Robert Rankin.

Pentru a realiza acest studiu, Meghan Azad si colegii sau au analizat mai mult de 11 mii de studii publicate pe aceasta tema, din care au selectat sapte studii clinice si 30 de studii observationale realizate pe termen lung.

Studiile clinice au aratat ca indulcitorii artificiali nu au avut niciun impact asupra indicelui de masa corporala al unei persoane, in timp ce studiile observationale au aratat ca pe o perioada de 10 ani persoanele care au utilizat in mod regulat indulcitori artificiali au avut un risc crescut pentru a dezvolta probleme de sanatate asociate excesului de greutate.

"Exista doua teorii care explica de ce indulcitorii artificiali nu ajuta la pierderea in greutate: prima sustine ca influenteaza comportamentul alimetar in mod nesanatos sustinand dependenta de zahar, iar cea de-a doua sustine ca indulcitorii ar putea modifica microbiomul uman si schimba metabolismul, intrucat trimite semnale false organismului in mod repetat, in ceea ce priveste ingerarea alimentelor dulci," explica Dr. Azad.

"Cu toate acestea, este nevoie de cercetari suplimentare pentru a constata efectul pe care indulcitorii artificiali il au asupra organismului pe termen lung. Mai mult decat atat, atunci cand vine vorba despre pierderea in greutate, inlocuirea zaharului cu indulcitori este numai unul dintre factorii ce contribuie la alcatuirea unui stil de viata sanatos," conchide autoarea.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Endocrinologie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist