Ar putea o dieta saraca in grasimi sa ne afecteze memoria?

Cand ne gandim ca mai mult de doua treimi din creierul uman este alcatuit din grasime si ca membranele celulare ale creierului au in compunerea lor acizi grasi esentiali, intelegem de ce abilitatile noastre cognitive depind de un aport adecvat de grasimi benefice pentru organism, ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Aflam cum ne afecteaza memoria o dieta saraca in grasimi dintr-un interviu realizat de New York Times cu directorul centrului de prevenire a bolii Alzheimer din cadrul Facultatii de Medicina Weill Cornell din New York.
"Din moment ce atat corpul, cat si creierul nostru au nevoie de grasime pentru a supravietui si a se dezvolta, lipsa anumitor tipuri de grasime din alimentatie ar putea fi in detrimentul memoriei," declara Dr. Richard Isaacson.
Problema este ce tip de grasime este benefica pentru organismul nostru. Se stie deja ca exista grasimi bune si grasimi rele, dar sunt anumite tipuri de grasimi care nu au fost indeajuns studiate de catre specialisti. Ceea ce stim in prezent este ca anumite grasimi sunt intr-adevar esential pentru a ne proteja creierul impotriva pierderii de memorie, iar acestea sunt grasimile polinesaturate si grasimile mononesaturate, in timp ce grasimea trans este cu siguranta daunatoare, iar cercetarile efectuate pe grasimile saturate nu sunt pentru moment concludente.
Modul in care se dezvolta creierul uman variaza, in mod evident, de la o persoana la alta, insa nutritia joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea cognitiva. Si, in acest sens, studiile de specialitate sugereaza ca dietele care sunt bogate in grasimi nesaturate sustin functiile cognitive si ajuta in lupta impotriva declansarii bolii Alzheimer. In special un anumit tip de grasime nesaturata, omega 3, este cunoscut ca fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea creierului la sugari si pentru functionara normala a creierului la adulti.
"In clinica noastra incurajam consumul de acizi grasi omega 3 si in cantitati mai mici omega 6, intrucat actioneaza diferit asupra organismului," adauga Dr. Richard Isaacson.
Iata care sunt sfaturile Dr. Richard Isaacson pentru o dieta echilibrata si iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitam pentru a ne proteja memoria:
- este recomandata reducerea consumului de uleiuri vegetale bogate in omega 6, precum uleiul din porum, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia si cel din seminte de bumbac,
- evitarea alimentelor procesate care contin aceste tipuri de ulei.
- consumul de legume si fructe este incurajat
- cerealele integrale trebuie consumate cu moderatie
- pestele gras, precum somonul, tonul, pastrabul, sardinele si macroul, ar trebui consumate cel putin de doua ori pe saptamana
- uleiul de masline trebuie si el consumat cu moderatie - nu mai mult de doua lingurite pe zi.
Sursa: New York Times
G.T.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...