Publicat la: 
21/09/2017

Ar putea rosiile sa ne protejeze organismul de efectele daunatoare ale alcoolului?

In timp ce consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru sanatatea organismului, consumul excesiv este, cu siguranta, daunator. Tomatele nu indeparteaza durerea de cap, ameteala sau oboseala dupa o noapte de exces, insa studiile stiintifice arata ca acestea pot proteja ficatul si creierul in urma daunelor ce apar pe fondul consumului de alcool, scrie medicalnewstoday.com.

Efectul benefic al tomatelor asupra ficatului

Atunci cand consumam alcool, enzimele de la nivelul ficatului descompun alcoolul consumat, dar acest proces provoaca leziuni la nivelul celulelor hepatice si un nivel crescut de inflamatie care se raspandeste in organism.

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Xiang-Dong Wang de la Tufts University din Boston si echipa sa au testat efectul benefic al tomatelor pe soarecii de laborator expusi la alcool.

In cadrul experimentelor cercetatorii au folosit pe subiectii de laborator zilnic 100 de ml de alcool, echivalentul a aproximativ sapte bauturi alcoolice standard, pentru o perioada de patru saptamani, pentru a imita consumul excesiv de alcool in randul subiectilor umani.

In acest timp trei produse diferite, extrase din tomate, au fost testate pe soarecii de laborator:

  • pudra de tomate, cu un continut nutritiv echivalent cu rosiile intregi,
  • extractul de tomate ce contine licopen, antioxidantul puternic ce da culoarea rosie a tomatelor,
  • antioxidant din tomate.

Datele analizei au aratat ca pudra de tomate a redus daunele cauzate in urma consumului de alcool la 90% dintre soarecii de laborator. Aceste date sunt in concordanta cu rezultatele la care au ajuns alte studii efectuate pe aceeasi tema in trecut, conform carora licopenul pe cont propriu nu poate trata daunele de la nivelul ficatului.

Cu toate acestea, ficatul nu este singurul organ afectat de consumul excesiv de alcool. Chiar si in cantitati limitate, alcoolul provoavca deteriorarea celulelor creierului si cauzeaza un nivel crescut de inflamatie in organism.

Ross Grant, profesor de medicina in cadrul University of Sydney din Australia, si echipa sa de cercetatori au demonstrat ca echivalentul a doua bauturi alcoolice deterioreaza ADN-ul celulelor neuronale in decursul a 15 minute. Insa administrarea extractului de tomate ce contine licopen cu trei ore inainte de expunerea la alcool poate reduce semnificativ aceste daune.

Interesant este faptul ca licopenul purificat joaca un rol protector pentru sanatatea creierului, pe fondul consumului de alcool, in timp ce consumul de tomate intregi este necesar pentru a observa beneficii similare la nivelul ficatului, sunt de parere cercetatorii.

Cu toate acestea, cea mai buna modalitate de a preveni efectele nocive ale alcolului este, bineinteles, abstinenta. Insa daca planuiti sa consumati pana la doua bauturi alcoolice zilnic, atunci consumul de rosii intregi ar putea oferi organismului protectia de care are nevoie pentru a lupta impotriva toxinelor daunatoare ale alcoolului, mai adauga acestia.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca barbatii care au consumat cel putin sapte bauturi pe saptamana in timpul adolescentei, adica intre 15 si 19 ani, au un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool in acea perioada, anunta eurekalert.org. Studiul a fost...
Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De asemenea, castiga si protectie sporita impotriva bolilor de inima, a osteoporozei si artritei. Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul ajuta...
Sucul din sfecla rosie ar putea creste capacitatea de a depune efort si gradul de rezistenta la efort al pacientilor cu insuficienta cardiaca, potrivit unui studiu publicat recent in "The Journal of Cardiac Failure," informeaza news.iu.edu. Insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa Studiul examineaza impactul nitratului de sodiu...
Orezul brun, usor de digerat / Foto: Dreamstime.com Cauzata, de obicei, de infectiile toxicoalimentare, diareea poate fi insotita de crampe abdominale, balonare, varsaturi si chiar febra. Suficient incat sa strice o vacanta sau o sarbatoare. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Episoadele de diaree pot dura de la cateva ore la o saptamana. De cele mai...
Miracolul naturii / Foto: Photoxpress.com Mierea este un aliment usor de asimilat, format din carbohidrati. Substantele continute fac ca mierea sa contribuie la generarea caldurii in organism, dar si la inlocuirea energiei pierdute. In plus, are un aport importat in regenerarea tesutului conjunctiv. De retinut este si faptul ca furnizeaza...