Publicat la: 
20/11/2018

paine fara gluten

Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou studiu, daca oamenii ar trebui sa urmeze acest tip de dieta chiar daca nu sunt alergici la gluten, potrivit sciencedaily.com.

Intr-un nou studiu publicat in ”Nature Communications”, o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca o dieta scazuta in gluten, dar bogata in fibre, scade disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi balonarea, si poate ajuta si la pierderea in greutate. Acest fapt se datoreaza modificarilor compozitiei si functiei bacteriilor intestinale.

”Am demonstrat ca o astfel de dieta provoaca schimbari in structura si functia ecosistemului intestinal al bacteriilor si reduce balonarea. In plus, s-a inregistrat si o pierdere in greutate datorita arderilor corporale sporite”, spune Oluf Pedersen, de la Universitatea din Copenhaga.

La studiu au participat 60 de adulti sanatosi, de varsta mijlocie. In prima faza, acestia au urmat o dieta cu continut scazut de gluten, consumand doar 2 g de gluten pe zi, timp de opt saptamani. A urmat o pauza de sase saptamani, timp in care au revenit la obiceiurile lor alimentare. In a doua faza au tinut o dieta bogata in gluten, consumand 12 g pe zi, timp de alte opt saptamani.

Cele doua diete au fost echilibrate din punct de vedere al caloriilor si al substantelor nutritive. In plus, au consumat aceeasi cantitate de fibre. Cu toate acestea, compozitia fibrelor a fost diferita, in functie de dieta.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au observat ca efectele dietei cu continut redus de gluten nu se datoreaza reducerii de gluten in sine, ci modificarii compozitiei fibrelor prin inlocuirea fibrelor de grau si de secara cu fibrele din legume, orez brun, porumb, ovaz si quinoa.

Acest tip de dieta este recomandata pentru diminuarea simptomelor gastro-intestinale in cazul pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale si de sindromul intestinului iritat, tulburari care afecteaza 20% din populatie. Totusi, si oamenii sanatosi pot adopta aceasta dieta pentru a combate disconfortul intestinal sau excesul de greutate corporala.

”Sunt necesare mai multe studii, care sa se desfasoare pe un termen mai lung, deoarece cauza principala a modificarilor intestinale nu este lipsa glutenului, ci inlocuirea fibrelor. Totusi, studiul nostru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru industria alimentara. O dieta cu continut scazut de gluten nu este o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Majoritatea produselor pe baza de gluten disponibile pe piata nu au in compozitie fibre dietetice si ingrediente nutritionale naturale. Prin urmare, sunt necesare produse cu continut redus de gluten, dar cu fibre nutritite de inalta calitate, care sa fie proaspete, sau minim prelucrate. O astfel de initiativa este esentiala pentru atenuarea disconfortului gastro-intestinal si pentru controlul greutatii”, concluzioneaza Oluf Pedersen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Un pahar cu apa tine dieta sub control / Foto: Vimeo Sfarsitul lunii noiembrie marcheaza apropierea sarbatorilor de iarna si inceputul sezonului "mancacios", dar exista un gest simplu si la indemana oricui care te poate ajuta sa iti pastrezi dieta sub control: un pahar cu apa inainte de fiecare masa, arata New York Times. De multa vreme,...
Greutatea, o problema Moda se schimba. Mai nou topmodelele americane sunt mai plinute, mai corpolente, mai sportive. In conditiile cresterii numarului de persoane obeze, dieta este din ce in ce mai mult o necesitate si trebuie sa reprezinte o preocupare permanenta, fiind o problema serioasa de sanatate. Comenteaza acest subiect pe Forumul...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com. Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine...
Fructele, legumele si cerealele integrale pot reprezenta un tratament surprinzator pentru astmul alergic, potrivit studiilor pe animale. Testele efectuate pe soareci, publicate in revista Nature Medicine, au aratat ca o dieta bogata in fibre ar putea reduce inflamatia de la nivelul plamanilor. Cercetatorii sustin ca trecerea la alimente procesate...
Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife Postul Pastelui se apropie de final si odata cu acesta se vad si efectele modificarii dietei asupra organismului. Cum ajuta postul organismul? Pentru cine este acesta recomandat? Cum trecem de la un regim alimentar de post la unul de dulce? Ce probleme pot...