Publicat la: 
20/11/2018

paine fara gluten

Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou studiu, daca oamenii ar trebui sa urmeze acest tip de dieta chiar daca nu sunt alergici la gluten, potrivit sciencedaily.com.

Intr-un nou studiu publicat in ”Nature Communications”, o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca o dieta scazuta in gluten, dar bogata in fibre, scade disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi balonarea, si poate ajuta si la pierderea in greutate. Acest fapt se datoreaza modificarilor compozitiei si functiei bacteriilor intestinale.

”Am demonstrat ca o astfel de dieta provoaca schimbari in structura si functia ecosistemului intestinal al bacteriilor si reduce balonarea. In plus, s-a inregistrat si o pierdere in greutate datorita arderilor corporale sporite”, spune Oluf Pedersen, de la Universitatea din Copenhaga.

La studiu au participat 60 de adulti sanatosi, de varsta mijlocie. In prima faza, acestia au urmat o dieta cu continut scazut de gluten, consumand doar 2 g de gluten pe zi, timp de opt saptamani. A urmat o pauza de sase saptamani, timp in care au revenit la obiceiurile lor alimentare. In a doua faza au tinut o dieta bogata in gluten, consumand 12 g pe zi, timp de alte opt saptamani.

Cele doua diete au fost echilibrate din punct de vedere al caloriilor si al substantelor nutritive. In plus, au consumat aceeasi cantitate de fibre. Cu toate acestea, compozitia fibrelor a fost diferita, in functie de dieta.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au observat ca efectele dietei cu continut redus de gluten nu se datoreaza reducerii de gluten in sine, ci modificarii compozitiei fibrelor prin inlocuirea fibrelor de grau si de secara cu fibrele din legume, orez brun, porumb, ovaz si quinoa.

Acest tip de dieta este recomandata pentru diminuarea simptomelor gastro-intestinale in cazul pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale si de sindromul intestinului iritat, tulburari care afecteaza 20% din populatie. Totusi, si oamenii sanatosi pot adopta aceasta dieta pentru a combate disconfortul intestinal sau excesul de greutate corporala.

”Sunt necesare mai multe studii, care sa se desfasoare pe un termen mai lung, deoarece cauza principala a modificarilor intestinale nu este lipsa glutenului, ci inlocuirea fibrelor. Totusi, studiul nostru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru industria alimentara. O dieta cu continut scazut de gluten nu este o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Majoritatea produselor pe baza de gluten disponibile pe piata nu au in compozitie fibre dietetice si ingrediente nutritionale naturale. Prin urmare, sunt necesare produse cu continut redus de gluten, dar cu fibre nutritite de inalta calitate, care sa fie proaspete, sau minim prelucrate. O astfel de initiativa este esentiala pentru atenuarea disconfortului gastro-intestinal si pentru controlul greutatii”, concluzioneaza Oluf Pedersen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Dr. Sandica Bucurica / Foto: MedLive.ro Stilul de viata modern are repercursiuni atat asupra psihicului cat si asupra organismului. Actualele obiceiuri alimentare, dietele nesanatoase si orele prelungite de lucru afecteaza sistemul digestiv, motiv pentru care tot mai multe persoane sufera de constipatie. La ce interval de timp este normal sa avem...
Berea creste riscul de psoriazis / Foto: PhotoXpress Femeile care beau bere in mod regulat sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca de psoriazis, arata un studiu american publicat in Archives of Dermatology si citat de BBC. Rezultatele demonstreaza ca femeile care au baut cinci beri pe saptamana sunt de doua ori mai vulnerabile in fata bolii. La...
Dr. Rodica Cibea "Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Public Health”, ca atat dietele ce recomandau un consum mare de carbohidrati, cat si cele care recomandau un consum mic, au dus la o rata mare a mortalitatii, pe cand consumatorii moderati au avut cel mai mic risc, conform sciencedaily.com. Cercetatorii au ajuns la...
Ce ne influenteaza greutatea? Foto: MorgueFile Auzim din ce in ce mai des ca pierderea kilogramelor in plus se realizeaza prin numararea caloriilor. Dar, de multe ori acest lucru nu este adevarat. Este foarte posibil ca stresul sau lipsa somnului sa va afecteze silueta. Noile cercetari arata ca mult mai multi factori referitori la mediu sau la...