Publicat la: 
20/11/2018

paine fara gluten

Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou studiu, daca oamenii ar trebui sa urmeze acest tip de dieta chiar daca nu sunt alergici la gluten, potrivit sciencedaily.com.

Intr-un nou studiu publicat in ”Nature Communications”, o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca o dieta scazuta in gluten, dar bogata in fibre, scade disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi balonarea, si poate ajuta si la pierderea in greutate. Acest fapt se datoreaza modificarilor compozitiei si functiei bacteriilor intestinale.

”Am demonstrat ca o astfel de dieta provoaca schimbari in structura si functia ecosistemului intestinal al bacteriilor si reduce balonarea. In plus, s-a inregistrat si o pierdere in greutate datorita arderilor corporale sporite”, spune Oluf Pedersen, de la Universitatea din Copenhaga.

La studiu au participat 60 de adulti sanatosi, de varsta mijlocie. In prima faza, acestia au urmat o dieta cu continut scazut de gluten, consumand doar 2 g de gluten pe zi, timp de opt saptamani. A urmat o pauza de sase saptamani, timp in care au revenit la obiceiurile lor alimentare. In a doua faza au tinut o dieta bogata in gluten, consumand 12 g pe zi, timp de alte opt saptamani.

Cele doua diete au fost echilibrate din punct de vedere al caloriilor si al substantelor nutritive. In plus, au consumat aceeasi cantitate de fibre. Cu toate acestea, compozitia fibrelor a fost diferita, in functie de dieta.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au observat ca efectele dietei cu continut redus de gluten nu se datoreaza reducerii de gluten in sine, ci modificarii compozitiei fibrelor prin inlocuirea fibrelor de grau si de secara cu fibrele din legume, orez brun, porumb, ovaz si quinoa.

Acest tip de dieta este recomandata pentru diminuarea simptomelor gastro-intestinale in cazul pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale si de sindromul intestinului iritat, tulburari care afecteaza 20% din populatie. Totusi, si oamenii sanatosi pot adopta aceasta dieta pentru a combate disconfortul intestinal sau excesul de greutate corporala.

”Sunt necesare mai multe studii, care sa se desfasoare pe un termen mai lung, deoarece cauza principala a modificarilor intestinale nu este lipsa glutenului, ci inlocuirea fibrelor. Totusi, studiul nostru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru industria alimentara. O dieta cu continut scazut de gluten nu este o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Majoritatea produselor pe baza de gluten disponibile pe piata nu au in compozitie fibre dietetice si ingrediente nutritionale naturale. Prin urmare, sunt necesare produse cu continut redus de gluten, dar cu fibre nutritite de inalta calitate, care sa fie proaspete, sau minim prelucrate. O astfel de initiativa este esentiala pentru atenuarea disconfortului gastro-intestinal si pentru controlul greutatii”, concluzioneaza Oluf Pedersen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

* 6 cani de popcorn Cand simti nevoia unei gustari mai mari, cu un numar mic de calorii, popcornul este varianta ideala. Sase "cani" de popcorn contin doar 100 de calorii. Popcornul este bogat in fibre si va ajuta sa ramaneti satul pentru o perioada mai lunga de timp. Grasimi saturate: 0,5 g Sodiu: 220 mg *Branza de vaci cu pepene galben Branza...
Berea creste riscul de psoriazis / Foto: PhotoXpress Femeile care beau bere in mod regulat sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca de psoriazis, arata un studiu american publicat in Archives of Dermatology si citat de BBC. Rezultatele demonstreaza ca femeile care au baut cinci beri pe saptamana sunt de doua ori mai vulnerabile in fata bolii. La...
Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Cercetatorii de la Universitatea din Granada arata cu ajutorul unui experiment ca o dieta bogata in proteine creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi si alte boli renale si ar putea avea un efect negativ asupra markerilor urinari si renali. Mai mult, pot promova patologii grave cum ar fi litiaza renala (pietre la rinichi), deoarece...
Cerealele si taratele, esentiale pentru fibre / Foto: photoxpress Pentru o dieta sanatoasa, este important sa stii ce pot face pentru tine taratele de ovaz, tarate de orez sau tarate de grau. Sunt unele dintre cele mai sanatoase elemente ce se pot adauga in alimentatia de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Taratele...