Publicat la: 
13/12/2011
Asteptand noua lege a sanatatii, am descoperit

Vlad Mixich (foto: HotNews)

Asteptam deja de saptamani bune sa vedem proiectul legii care va schimba din temelii sistemul nostru medical. Guvernul Boc si-a luat angajamentul fata de Fondul Monetar International ca un proiect al legii va fi pus in dezbatere publica pana la finalul acestui an. Intr-o foarte corecta evaluare a sistemului medical romanesc, facuta in iunie 2011, experti ai Bancii Mondiale faceau Romaniei o recomandare importanta. O recomandare care coincide cu esenta revolutiei medicale tacute (cum o numeste presa americana) aflata in curs de desfasurare in Statele Unite.

CONSULTATII SI WIRELESS

In noiembrie 2011 l-am intalnit la Detroit pe Chris Allen, coordonatorul unei companii catalogate ca fiind o Community Based Health Center. In biroul sau de la etajul 14 al unui zgarie-nori construit in anii 30, Steve mi-a explicat modelul prin care se pot oferi servicii medicale mai bune la un pret mai scazut. Era entuziasmat, dar nu in felul navalnic a unei persoane aflata la inceput de drum, ci asezat, ca un om care si-a testat deja puterile. Conceptul acestui model, initiat in California de doctorul Sheldon Zinberg, are la baza preventia. Acest mod de a face medicina s-a dezvoltat consecutiv unei nevoi clare. Sistemul medical american este infiorator de scump si trebuia sa gasim o cale prin care sa reducem costurile dar nu si calitatea, mi-a explicat Chris.

Categoria de populatie care atrage cele mai mari costuri medicale in SUA (ca oriunde altundeva in lume) sunt batranii. Si chiar lor li se adreseaza cu predilectie acest model. Boala nu este asteptata, ci preintampinata. Starea de sanatate a asiguratilor este monitorizata permanent cu ajutorul Internetului si a sistemelor wireless. Cantarul fiecarui cardiac inclus in program transmite automat centrului medical numarul kilogramelor castigate de pacient la fiecare 24 de ore. Atunci cand cifrele depasesc o anumita limita, centrul medical este alertat si se trimite o masina care transporta pacientul la clinica. Acolo dieta acestuia este controlata, se incepe un program de exercitii fizice si se prescrie medicatia adecvata. Boala este tratata inca din primele stadii, de multe ori chiar inainte de aparitia oricarui simptom sesizabil pacientului, iar rezultatele obtinute sunt surprinzatoare.

Rata de spitalizare a pacientilor inclusi in acest program este cu 25% mai mica decat media categoriei lor de varsta, iar perioadele de internare cu 38% mai scurte. Desi pe termen scurt costurile cresc ca urmare a transportului gratuit, a suplimentarii personalului medical si a costului initial generat de sistemele de comunicare in ansamblu, economia obtinuta este uluitoare: costurile cu sanatatea pentru cei inclusi in program sunt cu 18% mai mici decat media americana. De ce? Pentru ca investigatiile scumpe si interventiile costisitoare sunt de cele mai multe ori evitate. O boala tratata din timp este mai putin dureroasa si necesita tehnologie medicala mai putin sofisticata.

CAND NU POTI RATA O VIZITA LA MEDIC

Dar nu totul este atat de roz. Chris mi-a spus ca e dificil sa-i convingi pe oameni sa mearga la medic atunci cand inca se simt bine: Psihologia preventiei e foarte dificila dar pot exista stimulenti care sa te motiveze sa mergi la medic pentru preventie. Noi ii penalizam prin amenzi pe pacientii care nu colaboreaza si rateaza mai mult de 2 vizite programate la medic. Si oricum e mult mai dificil sa ratezi o vizita la medic atunci cand o masina te asteapta deja in fata usii.

Cum de acest model nu este aplicat inca la scara larga in Statele Unite? Am constatat, din studiile noastre, ca 70% dintre cei care se prezinta la Urgenta nu sunt cazuri de urgenta. Dar spitalele incurajeaza acest sistem deoarece ele doresc un numar mare de pacienti in departamentele de urgenta pentru ca astfel ofera mai multe servicii. Si, in Statele Unite, plata se face pe serviciu: cu cat vii mai des la spital, cu atat spitalul primeste mai mult. In plus, modelul nu este convenabil nici marilor companii producatoare de aparatura medicala sofisticata sau producatorilor din industria farmaceutica: abordarea preventiva a unei boli reduce considerabil necesitatea investigatiilor sofisticate sau folosirea unui tratament medicamentos complex.

Si cu toate acestea, rezultatele obtinute sunt mult prea clare pentru a fi ignorate: de exemplu, rata amputarilor la diabetici este cu 60% mai mica in randul pacientilor care beneficiaza de acest tip de abordare medicala. Modelul se preteaza foarte bine in cazul afectiunilor cardiace, a obezitatii, diabetului, hipertensiunii si artritei. Cea mai veche companie americana care aplica aceasta abordare, CareMore, a fost cumparata in acest an de unul dintre cei mai mari furnizori americani de asigurari medicale. Jurnalistii de la The Atlantic cred ca aceasta tranzactie este semnalul neindoielnic ca o revolutie silentioasa a inceput in sistemul medical american.

ROMANIA - CAMPIOANA SI CODASA IN ACELASI TIMP

Inapoi in Romania. Asteptand publicarea proiectului legii sanatatii am recitit evaluarea Bancii Mondiale asupra sistemului nostru medical. Sugeram guvernului Romaniei introducerea unor stimulente pentru intarirea si dezvoltarea preventiei primare si secundare individualizate. In acest moment, sistemul de sanatate nu pune suficient accent pe preventie si detectarea timpurie a bolilor care au un impact major asupra sanatatii. Pentru a fi rigurosi, preventia nu este considerata foarte importanta in Uniunea Europeana, unde doar 3% din cheltuielile cu sanatatea se duc in aceasta directie. Dar, spre deosebire de toate celelalte capitole, Romania este campioana Europei aici: dintre toate tarile UE, Romania cheltuie cel mai mult pe programe de preventie. Programe insa inutile. Din nou, constatarile expertilor Bancii Mondiale: In domeniul preventiei Romania nu se poate compara favorabil cu celelalte tari europene. Un exemplu dramatic sunt ratele crescute ale mortalitatii cancerului cervical, care ar putea fi evitate prin monitorizare. Chiar si mai ingrijorator, ratele mortalitatii in alte boli raman stabile sau cresc, in timp ce in cele mai multe tari europene scad.

Deja de saptamani bune asteptam sa vedem proiectul noii legi a sanatatii. In spatele usilor inchise se poarta discutii incinse pe fiecare articol. Agentii de asigurari au inceput deja sa bata la usa medicilor, negocierile politice sunt dure, in joc sunt afaceri de miliarde. Ramane sa aflam curand daca acest proiect de lege va stimula, pe langa oportunitatile de afaceri, si acele modele terapeutice care ne-ar putea imbunatati in mod real sanatatea.

Cei 11.800 de medici de familie din Romania (...) nu fac practic nicio incercare de preventie a bolilor, mai scriu expertii Bancii Mondiale. Cei mai multi romani isi viziteaza medicul de familie doar daca au o boala grava sau pentru a obtine o reteta. Pare ilogic, dar nu e. Pentru ca psihologia preventiei e dificila si are nevoie de stimulente. Chiar si in Romania.

Vlad Mixich

PS. Va amintiti de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, demarat in 2007 sub ministeriatul lui Eugen Nicolaescu? Principalul beneficiar al acestui program (stopat de ministrul Ion Bazac) ar fi trebuit sa fie medicina preventiva. Dar desi a costat enorm, datele obtinute nu au fost utilizate nici pana in prezent.

Specialitate: 
Comentarii

Preventia presupune participarea directa si interesata a persoanei, in calitate de beneficiar. Este inutil sa concepi un sistem de medicina primara paternalist care presupune ca: 1. stie cum e mai bine pentru pacienti si 2. pacientii sunt o masa pasiva si amorfa, eventual niste numere pe un bilant statistic si contabil. Asa ceva vedem ca nu functioneaza si stim ca nu va functiona (decat poate doar pe hartie).
Traiesc cu sentimentul ca la noi in tara majoritatea oamenilor nu acorda un interes deosebit sanatatii. Cel mult, traiesc cu frica de boala. Fara interes autentic, real, pentru propria sanatate - a nu se confunda cu frica de boala - oamenii nu vor participa la organizarea unui sistem de sanatate adevarat (apropo de ONG-uri). Fara participarea directa si interesata a cetatenilor, initiativele statului si ale oricarei alte entitati nu vor reusi. Promovarea fricii, atitudiea agresiva, autoritara, cuvintele "obligatoriu", "trebuie", "asa prevede legea" - sunt incompatibile cu succesul in ingrijirea sanatatii. Ele ii vor indeparta pe beneficiari.
De asemenea, nu uitati, in ingrijirea sanatatii nu pot fi oferite garantii.
In momentul in care pacientii vor deveni parteneri la gestionarea sociala a sanatatii, lucrurile vor incepe sa mearga. La noi in tara, statul nu adopta in domeniul sanitar un rol de reprezentare a intereselor cetatenilor-pacienti, ci cel mult de finantare/administrare a serviciilor. Din ce vad prin presa, lipseste cineva de la discutii, si anume lipsesc organizatiile de beneficiari.

Cu câţiva ani în urmă, un medic chirurg protesta faţă de obiceiul pacienţilor de a nu merge la consultaţii decât în ultimul moment şi propunea ca pacientul expus la anumite boli prin genetică sau starea sa fizică (diabet, cancer, boli cronice ale inimii etc) să fie obligat să vină la cel puţin un control anual amănunţit, care să fie 100% suportat de CNAS.

~Nautilus

Cred ca acest tip de proiect este incompatibil cu tot ceea ce inseamna Romania(de la varf, de la conducatorii ei pana jos la oamenii crescuti si ei la fel alaturi de conducatorii lor) si as exprima asta cu un singur cuvant: SUPERFICIAL.
Ca sa fie eficient un astfel de sistem este nevoie de un mediu in care sa existe lucrul bine facut de prima data si de fiecare data la fel, pana la sfarsit.
Ceea ce in Romania nu este posibil, cel putin deocamdata si inca pentru muuuult timp. Formalismul va omori din fasa un astfel de proiect....
Cum va arata atunci sistemul medical romanesc?!
Raspunsul ramane o mare necunoscuta.....

A. cum comentati propria dvs fraza: "..cei 18 000 medici din familie nu fac nimic" (in domeniul preventiei)? intelegeam din urletele sindicatului in cauza ca toti banii din sanatate ar trebui sa se duca la ei, cei care precum Anteu... B. DACA, DACA medicii nostri sunt cei mai prost platiti din EUropa, de ce exista INVAZIE de medici maghiari in Bihor? Acest FAPT, nu bla-bla pe sticla, nu contrazice zbieretele dlui Astarastoaie?

Aia din Ungaria sunt la clinici private nu de stat. Unde platesti serviciile nu mergi cu mana intinsa si te milogesti ca doar ai platit impozitul ala pe sanatate. Mare diferenta.

La B iti raspund eu, medicii maghiari nu au contracte cu casele de asigurari ci taxeaza pacientul. Nici un medic maghiar nu e medic de familie. Romanii sunt obisnuiti sa plateasca doar in spitale si la medicii specialisti dar cand e vorba de medicul de familie nu concep sa plateasca.

Cel mai important element in pastrarea sanatatii/preventia bolilor este decizia individuala, care rezulta din echilibrul intre libertatea si responsabilitatea fiecaruia. Niciunul dintre aceste elemente nu poate fi normat, nici programat, de aceea gradul de sanatate al populatiei probabil ca nu va creste prin program social, chiar daca acesta se aplica in California. Sigur, in America sunt rezultate promitatoare, dar ar fi, cred, mai bine sa nu cedam tentatiei de a confunda gandirea economica cu gandirea medicala. Un alt lucru de dorit, si care poate contribui la crearea conditiilor necesare sanatatii individuale, ar fi tocmai evitarea abuzului din partea statului (in text: amenzile). Ceea ce cred ca isi poate propune un stat responsabil este crearea si sustinerea unor conditii care sa permita cetatenilor sai sa isi asume alegerile, inclusiv in domeniul sanatatii. Evident, si aici sunt intrutotul de acord cu autorul, la noi aceste conditii nu exista; mai degraba statul doreste impunerea unor reguli pe care nu le poate controla si sustine, deci care nu se respecta.
Ca nota personala, prefer in domeniul sanitar o conceptie/flosofie mai degraba idealista decat una mai degraba totalitarista.

Un comentariu de bun simt care tine seama de legislatia romana in vigoare. Medicina de familie nu are in curricula de activitate activitati de preventie. Aceste activitati sunt derulate de Ministerul Sanatatii prin structurile din subordine - Directiile de Sanatate Publica, institutii care ar trebui sa desfasoare actiuni de educatie pentru sanatate si prevenirea aparitiei bolilor. Asa cum foarte bine a mentionat Maximilian trebuie respectata si libertatea de optiune a individului; acesta putand sa accepte sau nu nu sfat, un tratment sau o investigatie, fara ca prin asta pacientul sau medicul curant sa fie in culpa.Initiative asemanatoare celei prezentate de domnul Mixich sunt deja in functiune in Europa ( Spania, Elvetia, Franta, Finlanda, Norvegia, Suedia ), extinderea lor fiind strict legata de puterea financiara a sistemelor de asigurari de sanatate. Este cat se poate de evident faptul ca Ministerul Sanatatii din Romania nu si-a gasit vocatia de aparator al sanatatii cetatenilor, pricipala lui activitate fiind aceea de a ''vana'' banii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate!!!
Ca o precizare la alte comentarii, medicina de familie din Romania este o activitate privata, concurentiala, asa cum sunt laboratoarele de analize si farmaciile.

Va dau exemplul meu: la 70 ani,cu boala coronariana si un stent montat medicul de familie nici macar nu mi-a verificat o data tensiunea ! Singurul lucru pe care il face este sa transcrie reteta data de medicul cardiolog, o data la trei luni. Si asta dupa o asteptare de cca. o ora in fata cabinetului desi sunt programat cu mult timp inainte. La analize ma duc din proprie initiativa si bineinteles ca mi le platesc singur. Daca ar fi platiti cu 10000 lei pe luna tot asa s-ar comporta ! Si am ajuns la aceasta concluzie dupa multe experiente "medicale". Medicii de calitate sunt exceptii in Romania! Din aceasta cauza nici un fel de reforma nu va da rezultate ! Din pacate si asistenta privata sufera de aceeasi boala, medicii romani dorind sa "suga" de la doua oi simultan:si de la stat si de la privat.

Felicitari Vlad! Un subiect mult mai important decat pare... tratat doar cu cateva articole prin presa. Ce putem facem la nivelul societatii civile? Exista ONG-uri cu specialisti in domeniu? S-ar putea organiza intr-un grup omogen care sa propuna variante, sa faca lobby, sa raspandeasca mesajul si importanta legii catre publicul larg?

Pe surse, a aparut draftul legii. Nu mai este vorba de Legea asigurarilor SOCIALE de sanatate ci de Legea asigurarilor de sanatate. Este o lege proasta prin care statul preda sistemului de asigurari, sanatatea cetatenilor sai. Nu a aparut pachetul de baza obligatoriu, dar acesta va fi foarte subtire daca se doreste preluarea sistemului de societati private de asigurari. Pe sistemul actual, cu un pachet de servicii atotcuprinzator, nici o societate de asigurari nu va fi interesata sa preia sistemul. Ar fi falimentar pentru ele. Deci, pachetul de servicii se va subtia dramatic. Teoretic ar trebui ca prin reducerea pachetului, statul se preia parte din costuri, dar bugetul alocat sanatatii pe 2012 nu arata asa ceva: contributia statului la sistem va fi de doar 0,9%, restul, din banii asiguratilor. Intrebarea este: cine va suporta preventia? Nu cred ca societatile de asigurari pentru ca ele sunt interesate de profit pe termen scurt si nu pe preventie care-si vede efectele in termen lung. Statul? Poate pe programul de vaccinari, oncologie, diabet, dar cine va finanta preventia primara?
Da, PNES a fost primul program national de preventie din ultimii zeci de ani in Romania si s-a ales praful de el.
Se incearca dezvoltarea unui sistem de asistenta medicala comunitara, cu echipe "multidisciplinare", in care intra cabinetul MF, asistentul comunitar, asistentul social, finantat si condus de DSP-uri si primari. Un fel de dispensare care fac totul. Ceva de pe vremea comunismului. MF care de peste 10 ani au investit in cabinete, unii si-au facut propriile cabinete, vor fi la mana directorului DSP si primarului. MF. Avand in principal rol in preventie, vor avea un rol tot mai mic in sistemul de asigurari. In loc sa se mearga inainte, prin noua lege, medicina primara se va intoarce inapoi.

Vlad Mixich, un pic de gramatica: "Era entuziasmat, dar nu in felul navalnic a unei persoane". Nu este felul navalnic AL unei persoane?

Niciodata nu va scapa o litera cand tastati ? De-abia asteptam sa sarim cu gura sa ne dovedim calitatile! Suntem intr-o continua competitie, de-aia nu ne mai pica bine nimic!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Medicina muncii

Kajtor Monica,Medic Specialist
Medic Specialist
Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Vlad Mixich (foto: HotNews) Asteptam deja de saptamani bune sa vedem proiectul legii care va schimba din temelii sistemul nostru medical. Guvernul Boc si-a luat angajamentul fata de Fondul Monetar International ca un proiect al legii va fi pus in dezbatere publica pana la finalul acestui an. Intr-o foarte corecta evaluare a sistemului...
Dr. Delia Simion discutand despre osteoporoza/ Foto: HotNews.ro Despre factorii de risc si evolutia bolii, despre caile de preventie, importanta exercitiului fizic facut cu masura si mai ales despre intelepciunea unui echilibru alimentar, dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a vorbit intr-un interviu pentru MedLive.ro. Factori asociati...
Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importanța ca timpul mi-a dat...
Daca subfinantarea este marele pacat al sistemului medical romanesc, atunci coruptia este diavolul dinauntrul sau. In proiectul noii legi a sanatatii exista chiar un capitol special dedicat transparentei si controlului in sistemul de sanatate. Dar va reusi noua lege a sanatatii sa exorcizeze diavolul coruptiei din sistemul medical? Aflati...
Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach (conform art.806). In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin...