Publicat la: 
29/09/2017

Au fost identificate pentru prima data celulele creierului care controleaza apetitul

Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul.


Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si transmit direct creierului informatii despre mancarea pe care am mancat-o, conform sciencedaily.com.

Potrivit noii cercetari, tanicitele din creier raspund la aminoacizii din alimente, prin intermediul acelorasi receptori care simt aroma aminoacizilor (gustul umami) si care se gasesc in papilele gustative ale limbii.

Doi aminoacizi care reactioneaza cel mai mult si, prin urmare, va pot face sa va simtiti satui sunt arginina si lizina.

Acesti aminoacizi se gasesc in concentratii ridicate in alimente precum pulpa de porc, carnea de vita, carnea de pui, macrou, prune, caise, avocado, linte si migdale consumul acestor alimente va activa tanicitele si te va face sa te simti mai putin infometat.

Cercetatorii au facut descoperirea prin adaugarea unor cantitati concentrate de arginina si lizina in celulele creierului, care au fost facute fluorescente astfel incat orice reactii microscopice sa fie vizibile. Ei au observat ca, in decurs de treizeci de secunde, tanicitele au detectat si au raspuns la aminoacizi si au transmis informatii partii din creier care controleaza apetitul si greutatea corporala.

Ei au descoperit ca semnalele de la aminoacizi sunt detectate direct de catre receptorii gustului umami prin indepartarea sau blocarea acestor receptori, observand ca aminoacizii nu mai reactioneaza cu tanicitele.

Nicholas Dale a comentat: Nivelurile de aminoacizi din sange si creier dupa o masa sunt un semnal foarte important care confera senzatia de satietate. Constatand ca tanicitele, situate in centrul regiunii creierului care controleaza greutatea corporala, simt in mod direct aminoacizii are implicatii foarte importante pentru ca se poate veni cu noi modalitati de a ajuta oamenii sa-si controleze greutatea corporala in limite sanatoase.

Aceasta descoperire importanta deschide noi posibilitati pentru crearea unor diete mai eficiente si chiar si tratamente viitoare pentru a suprima apetitul prin activarea directa a tanicitelor creierului, ocolind hrana si sistemul digestiv.

Excesul de greutate creste riscul de deces prematur si pentru o serie de afectiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral, ceea ce reduce foarte mult calitatea vietii.

Cercetarea Amino Acid Sensing in Hypothalamic Tanycytes via Umami Taste Receptors va fi publicata in Molecular Metabolism.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...

Articole similare

Ce simptome prezinta epilepsia la copii? Care sunt cauzele cunoscute pentru aparitia bolii? Cum se poate trata si cum evolueaza in timp? In ce consta diagnosticarea? La ce varsta poate debuta? Se poate vindeca? Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu...
Care este alimentatia recomandata persoanelor cu diabet zaharat? Ce diferente exista intre alimentatia recomandata unei persoane diagnosticata cu diabet tip 1 de cea pentru o persoana cu diabet tip 2? Cum se poate preveni, prin alimentatie, diabetul? Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu...
Tindem sa credem ca ne oprim din mancat atunci cand stomacul nostru este plin. Stiinta ne arata ca lucrurile stau altfel. Iata 5 motive din cauza carora ajungem sa mancam prea mult, conform theconversation.com. 1. Dimensiunea portiilor Aspectele vizuale ale unei mese, cum ar fi dimensiunea portiei, influenteaza cat de mult mancam. Intr-un studiu...
Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...
Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe soarecii de laborator, carora li s-a dat fie o dieta normala, fie una bogata in grasimi si cu un continut mare de zahar, fiind examinati timp de patru...