Publicat la: 
31/07/2012

Au romanii cu numele Basarab stramosi de vita nobila? Proiectul Genographic ofera un prim raspuns

Un studiu al Proiectului Genographic, finantat de National Geographic si IBM, aduce date noi in privinta dinastiei regale a Basarabilor care au condus in sudul Romaniei vreme de cateva secole. Studiul a analizat cromozomul Y in cazul a 29 de romani care poarta numele Basarab, comparandu-l cu cel al altor 150 de romani din diferite regiuni ale tarii si cu ADN-ul provenit de la 330 de ucrainieni, maghiari si bulgari.

Au fost descoperite mai multe linii diferite de ADN printre indivizii care poarta in prezent numele Basarab, ceea ce indica faptul ca nu toti provin din dinastia Basarabilor.

Diversitatea genetica crescuta a romanilor cu numele Basarab duce la concluzia ca acest nume era destul de frecvent folosit in trecut, familiile care il purtau nefiind de obicei inrudite genetic. Astfel se constata ca dinastia Basarabilor si-a raspandit numele dincolo de barierele ereditare genetice.

Dinastia Basarabilor a condus Valahia pentru aproape trei secole (1330 - 1601), printre membrii ei numarandu-se si Vlad Tepes. Originile etnice ale Basarabilor sunt un subiect de controversa printre istorici, fiind luata in calcul atat o provenienta indo-europeana/romaneasca cat si una cumana-asiatica/turca.

"Studierea cromozomilor Y la barbatii cu numele Basarab este prima analiza genetica focalizata pe numele de familie al unei dinastii regale", a precizat David Comas, coordonatorul principal al proiectului Genographic, pentru revista PloS One.

Toti cromozomii Y identificati la romanii moderni care poarta numele Basarab au o tipologie specifica amprentelor ADN est-europene, mai degraba decat a celor cumane. Aceste analize nu pot decide insa daca dinastia regala a Basarabilor a fost de origine cumana sau romana, doar analiza ADN-ului extras din actualele ramasite ale regilor valahi putand sa ofere un rezultat de certitudine.

Cititi aici un interviu HotNews cu unul dintre cercetatorii implicati in studierea analizei ADN-ului regilor Basarabi.

Proiectul Genographic studiaza tiparele de migratie ale populatiei incercand sa raspunda intrebarilor vechi referitoare la diversitatea genetica a rasei umane. Pentru extinderea bazei de date a proiectului, voluntarii pot dona rezultatele analizelor propriului ADN. Mai multe detalii gasiti pe www.genographic.com.

Specialitate: 
Comentarii

Un articol fara nici un dumnezeu. N-are continut e plin numai de ineptii ... de parca pe pamantul asta al nostru au trait doar romani si cumani.

Studiati putin paleogenetica si o sa observati ca 75% dintre romani au la origine ADN ce provine din popoarele care au trait acum 3000-3500 de ani si anume vechii traci si geto-daci. Deci probabilitatea ca Basarabii de care vorbiti sa fie de origine romana este de 4% in conditiile in care doar o mica parte din Romania a fost stapanita de romani si pentru o perioada de maxim 150 de ani. Legat de cumani ... au avut o influenta cand au venit dar nu asa de mare pe cat sustine acest studiu. Influenta popoarelor slave in ADN-ul romanilor este de maxim 15-20%.

nu stiu ce poti sa observi cand mergi pe strada, insa "concluziile" pe care le sustii sunt usurele, ca sa nu spun altfel. Sursa pe care o citezi are date interesante, si nu e singura de acest fel. Insa interpretarea lor trebuie facuta extrem de riguros, altfel poti sa ajungi la concluzii eronate.
Nu suntem un popor "amestecat", ci suntem parte a unei populatii (traca, daca vrei) care se intindea pe o arie foarte larga. De-aia ne inrudim asa de tare cu bulgarii, grecii, sarbi si chair si turcii. In cazul turcilor, sa nu uitam ca ei au asimilat intreaga populatie a Imperiului Roman de Rasarit, pe care in parte i-au islamizat.

Atunci cum poti sa sustii ca 75% din populatie are ADN din acelasi grup, cand niciun studiu serios nu demonstreaza asta? Mai mult, un procent atat de ridicat de omogenitate este cu totul exceptional si se intalneste doar in regiunile izolate, ori nu este nici pe departe cazul nostru.
Sa nu confundam etnia cu ADN-ul, sunt lucruri complet diferite. Asa se face ca sarbii si croatii desi slavi din punct de vedere cultural, din punct de vedere genetic nu sunt cu mult mai slavi decat noi sau grecii (in niciun caz la nivelul polonezilor sau cehilor). Nici ungurii nu au o structura genetica mult diferita de tarile din jur, pentru simplul motiv ca hunii erau o elita destul de putin numeroasa, dar care si-a impus stilul de viata populatiilor autohtone. Influenta culturala a fost majora, cea genetica minora. Daca ADN-ul nostru nu este 100% "pur", nu inseamna ca suntem mai putin romani, sarbi sau unguri.

"Observaţiile empirice" te ajută să îţi faci o părere (adică să îţi confirmi ideile preconcepute) dacă eşti rasist, altfel nu.

Spre exemplu, pe o stradă din Thessaloniki, 1 om din 4 va fi excesiv de blond, ca un neamţ, 1 om din 4 negru ca un arab, şi restul undeva la mijloc. Dar toţi îşi spun greci puri, vorbesc greceşte şi au să sară la bătaie dacă le spui că sunt altceva. Analiza ADN ar putea demonstra că o mare parte din ei au un procent semnifcativ de sânge turcesc sau slavo-macedonean, cele două neamuri pe care le urăsc mai mult decât sunt urâţi ungurii la noi :)

~Nautilus

Este imposibil sa se face o analiza corecta, pentru ca daca un om poarte numele Basarab nu inseamna ca linia genetica nu a fost intrerupta la un moment dat, poate mama lui la conceput cu un alt barbat, sau undeva pe aceasta ramura sa intamplat ceva de genul

Mihai Viteazul, despre care se ştie că era cel puţin 50% grec (maică-sa era Theodora, pe numele adoptat când s-a călugărit Teofana, Cantacuzino, o rudă săracă a clanului aristocratic bizantin) susţinea că e fiul nelegitim al lui Pătraşcu cel Bun şi că are dreptul de a se numi "Mihail Pătraşcu Basarab", deşi analiza genetică nu exista în acea vreme şi deci trebuia crezut pe cuvânt. Iar domnitorul Pătraşcu, bolnav şi invalid în 1557, probabil avea alte griji decât amantele în acea perioadă...

~Nautilus

Orice cercetare are neajunsuri si nu trebuie sa consideram rezultatele ca fiind adevarul absolut. Este de apreciat, de exemplu, evidentierea de catre "Mama" a unei posibile probleme privind validitatea concluziilor.
Totusi, ma uimeste rezistenta nejustificata la metode noi de cercetare (vezi inclusiv dispozitiile ministrului actual al culturii prin care interzice prelevarea de mostre ADN din osemintele domnitorilor).

Aia e o tampenie. Ii e frica lui Hasoti sa nu se descopere ca aveau ADN maghiar? Si daca aveau ce? Oricum, atatea popoare si populatii au trecut pe-aici, incat nu stiu cat ADN geto-dac mai avem. Si ungurii la fel, niste cercetatori de la ei au descoperit ca mai putin de 10% din ungurii de acum au ADN-ul ungurilor din secolul X, cand au venit in Europa.

Ce treaba are numele cu ADN-ul? In trecutul nu foarte indepartat, marea majoritate a romanilor aveau numele de familie capatate cine stie de cand, ori erau dupa mama (ai Ilincei, ai Petrei, ai Domnitei etc.), dupa loc (Muresan, Moldovan, Salajan etc.), dupa meserie (Cismaru, Lacatus, Dogaru etc.) sau porecla (Barbalata, Chelu etc). Deci nu exista o consistenta a numelor de familie, o stabilitate a lor de la o generatie la alta. Certificatele de nastere au aparut tarziu, iar atunci fiecare isi putea alege ce nume voia, indiferent cum il striga lumea in sat. Asa au ajuns probabil unii cu numele de Basarab, fara nici o legatura cu micuta (si instabila) dinastie. Sa te apuci sa faci analiza de ADN in functie de nume mi se pare putina risipa de timp si bani.

În listele de la SPCLEP (evidenta populatiei) în 2000 erau 49 de Brâncoveanu în Bucureşti şi 43 de Cantemir. Dacă aveau vreo legătură cu răposaţii domnitori, sau dacă vreunul dintre zecile de Lohan sau Grant înregistraţi în aceeaşi perioadă era irlandez din punct de vedere genetic, eu pun ketchup pe şapca mea şi o mănânc alături de un pahar de whisky irlandez :)

~Nautilus

Nu ati observat inca tendinta "europeana" de deznationalizare? Manuale de istorie "alternative" cu Dracula in loc de Vlad Tepes, acum asta. Cum mai e legea cu cumpararea pamantului romanesc de straini?

Nu doresc decat sa relatez succint ceea ce mi s-a intamplat in cursul unei deplasari(in 1994) in Basarabia(actuala R. Moldoveneasca) unde , un inginer-sef al unei fabrici de produse lactate, mi-a relatat cu nedisimulata mandrie ca, el este unul dintre urmasii Basarabilor si ca, in acelasi timp, are o mare raspundere in ceea ce il priveste asigurarea continuitatii pe linie filiala a acestei foste dinastii domnesti. In speta, mi-a relatat ca este foarte ingrijorat in legatura cu fiul lui, sa nu care cumva, sa aiba parte de evenimente nedorite. Totodata, prin deschizatura unei mici ferestre , cu vedere spre Romania, mi-a indicat o localitate aflata pe malul romanesc al Prutului, acest gest facandu-l cu constiinta unei nedisimulatemandrii al apartenentei la una dintre "ramuri" , chiar fosta conducatoare, bine fixata, inca, in neamul cel romanesc(valah, muntean etc. .... ).

Niste romani care nu au crezut in teoriile istoricilor au inceput sa stranga dovezi si sa faca studii de specialitate legat de paleogenetica, au mers si pe intuitie si bazat pe logica si au ajuns la niste concluzii extraordinare din punctul meu de vedere.
Pe site-ul asta www.adevaruldespredaci.ro gasiti un documentar in care printre altele un roman care este presedintele unui institut german de studii paleogenetice impreuna cu o studenta au facut studii pe esantioane de populatie din romania si din oseminte gasite pe teritoriul romanesc care apartin populatiei vechi de acum 3000-3500 de ani.

Pentru o suma de 199,95 USD prostului i se trimite un kit adn , BLA, BLA In urma caruia National Geografic si IBM iti analizeaza rezultatele si iti comunica istoricul si traseul migrator al stramosilor tai indepartati.
Pentru cei care nu stiu seamana izbitor de mult cu teoriile nazistoide privind rasa ariana, etc. Oricum mi se pare o noua gaselnita a unor companii lovite de criza si lipsite de idei mai interesante ( poate si lipsa de ocupatie)

ROG INSTITUTUL de Genetica sa se implice ..sa ceara in scris autaritatilor guv. finantare si gratuitati pentru minunatele dv. proiecte...sinteti nemai pomenitii...va multumim ..

Echipa medicala MedLife - Genetica

Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

ADN-ul persoanelor scunde a fost asociat cu un risc sporit de afectiuni cardiace, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, informeaza BBC, citat de Mediafax. Studiul, realizat pe un esantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controleaza...
Un studiu al Proiectului Genographic, finantat de National Geographic si IBM, aduce date noi in privinta dinastiei regale a Basarabilor care au condus in sudul Romaniei vreme de cateva secole. Studiul a analizat cromozomul Y in cazul a 29 de romani care poarta numele Basarab, comparandu-l cu cel al altor 150 de romani din diferite regiuni ale...
Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici cercetatori...
O noua tehnica reuseste sa abordeze cu succes o provocare de lunga durata in secventierea ADN-ului: determinarea daca o anumita secventa genetica provine de la mama sau de la tata. Metoda, descrisa intr-un studiu publicat in Nature Biotechnology, promite sa accelereze studiile care arata cum contribuie genele la dezvoltarea bolilor, sa...
Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...