MEDICINA GENERALA

01 Iunie 2016

Autoritatile americane cauta solutii pentru a preveni aparitia unui val de agenti microbieni rezistenti la toate antibioticele / Unii experti se tem de revenirea la o lume pre-antibiotice

Autoritatile americane cauta solutii pentru a preveni aparitia unui val de agenti microbieni rezistenti la toate antibioticele / Unii experti se tem de revenirea la o lume pre-antibiotice

Autoritatile sanitare americane cauta solutii pentru a preveni aparitia unui val de agenti microbieni rezistenti la toate antibioticele, dupa recenta descoperire a unei paciente infectate cu o bacterie mutanta insensibila la un antimicrobian de ultim recurs, scrie AFP.

Centrul de control si de prevenire a bolilor (CDC) a anuntat marti crearea, incepand cu toamna lui 2016, a unei retele de laboratoare urbane si teritoriale pantru a urmari rezistenta microbiana in esantioane umane.

CDC va debloca de asemenea noi resurse pentru a sprijini serviciile de sanatate in eforturile de a limita ascensiunea infectiilor rezistente la antibiotice si propagarea acestor agenti patogeni.

Teama de un scenariu catastrofal a sporit dupa detectarea la o femeie de 49 de ani, afectata de o infectie urinara foarte rezistenta, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtatoare a genei MCR-1.

CDC colaboreaza cu departamentul Apararii, ai carui virusologi au detectat bacteria, precum si cu autoritatile sanitare din statul Pennsylvania (est), unde pacienta a fost internata, pentru a identifica "persoanele care ar fi putut avea contact cu ea, cu scopul de a lua masurile necesare pentru a evita o contagiune locala".

Gena MRC-1 face bacteria rezistenta la colistin, un antibiotic care dateaza din 1959 si este folosit ca ultim recurs impotriva enterobacteriilor rezistente la carbapenem. Este vorba de o alta clasa importanta de antibiotice folosite pentru tratamentul impotriva bacteriilor multirezistente.

Este pentru prima oara cand se descopera gena MRC-1 intr-o bacterie care a infectat un om in Statele Unite, dar care a fost descoperita in Europa si in China la pasari si la porci.

Dar bacteria E. coli, care a infectat aceasta persoana, astazi vindecata, era din fericire sensibila in continuare la carbapenem, a precizat CDC.

Gena mutanta MCR-1, care se gaseste intr-un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la bacterie la alta, propagand potential rezistenta la antibiotice pentru mai multe specii de bacterii.

Riscul unei lumi pre-antibiotice

Daca enterobacteriile rezistente la carbapnm dobandesc aceasta ena, nu va mai exista niciun antibiotic disponibil pentru a le opri, se tem autoritatile sanitare.

"Suntem foarte aproape sa vedem aparand enterobacterii care vor fi imposibil de tratat cu antibiotice", a avertizat Dr Lance Price, de la universitatea George Washington, citat de New York Times.

Pentru Dr Tom Frieden, directorul CDC, "riscam sa revenim la o lume pre-antibiotice".

CDC si Institutele nationale de sanatate urmaresc aceasta gena in bacteriile din America de Nord de la aparitia sa in China, in 2015.

Detectarea MCR-1 pentru prima oara in Statele Unite "este un vestitor al aparitiei unei bacterii rezistente la toate antibioticele", au scris autorii acestei descoperiri.

Cu o rata de mortalitate care poate ajunge pana la 50%, enterobacteriile rezistente la carbapnm sunt considerate de CDC drept una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea publica.

Dar oamenii de stiinta al departamentului Apararii subliniaza pe un blog ca gena MRC-1 este rara. Ei precizeaza ca cercetatorii agentiilor federale au analizat 44.000 de bacterii salmonella si 9.000 bacterii E.Coli prelevate de la oameni si din carnea vanduta in supermarketuri fara a gasi vreo urma.

Potrivit Dr Frieden, este imperativ sa se faca "eforturi foarte mari pentru a apara eficienta antivioticelor pentru generatia noastra si a copiilor nostri" si pentru dezvoltarea unei noi clase de antibiotice, in paralel cu adoptarea de masuri pentru evitarea supra-prescrierii generalizate.

Pana la 30% dintre antibioticele orale prescrise de medicii din SUA sunt nenecesare, potrivit unui studiu recent publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).

Aceasta folosire masiva de antibiotice este cauza principala a rezistentei microbiene, care afecteaza doua milioane de oameni in SUA si provoaca 23.000 de morti anual, subliniaza CDC.

R.M.Echipa MedLife de Boli Infectioase

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.