Avantajele chirurgiei robotice pentru tratamentul instabilității coloanei vertebrale

Chirurgie robotică
12 Octombrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
avantajele chirurgiei robotice pentru tratamentul instabilitatii coloanei vertebrale

Ce este instabilitatea vertebrală?

Stabilitatea coloanei vertebrale este esențială pentru menținerea integrității structurale a coloanei și pentru a-i permite acesteia să își îndeplinească funcțiile precum protecția măduvei spinării și susținerea greutății corpului.

Instabilitatea vertebrală se referă la apariția unor mișcări anormale între vertebre. Când este prezentă o instabilitate vertebrală, de obicei este vorba de o mobilitate excesivă sau o aliniere alterată a vertebrelor, care pot determina scăderi ale amplitudinii mișcărilor, durere sau deficite neurologice.

Tratamentul diferă în funcție de cauză, severitate sau localizare și cuprinde multiple mijloace, de la tratamentul conservator până la tratamentul chirurgical.

Ce presupune intervenția de stabilizare asistată robotic?

Operația are scopul de a stabiliza coloana vertebrală prin utilizarea unor implanturi de titan introduse la nivelul structurilor osoase ale coloanei vertebrale. 

Rahisinteza posterioară asistată robotic se realizează sub anestezie generală și utilizează o tehnică minim invazivă de stabilizare a coloanei. Operația presupune practic introducerea unor materiale de osteosinteză la nivelul vertebrelor afectate, cu ajutorul unui braț robotic, totul sub controlul sistemului de neuronavigație. Ulterior, la finalul intervenției se efectuează un control imagistic tridimensional pentru a ne asigura încă o data de poziționarea corectă a materialului de rahisinteză.

De ce să aleg operația asistată robotic?

Operația asistată robotic pentru stabilizarea coloanei vertebrale contribuie la reducerea disconfortului pacientului, deoarece operația se efectuează prin incizii de câțiva milimetri, cu afectarea slabă a musculaturii paravertebrale. Utilizarea aparaturii radiologice intraoperatorii este, de asemenea, redusă iar precizia poziționării implanturilor în vecinătatea structurilor nervoase este mult îmbunătățită, oferind o siguranță crescută a actului chirurgical, cu pierderi minime de sânge.

Recuperarea după intervenția chirurgicală

Intervenția minim invazivă, asistată robotic, determină o recuperare mult mai ușoară a pacientului, scăzând semnificativ durerile și oferind o mobilitate crescută postoperator. Pacienții se mobilizează la câteva ore după operație, urmând ca în ziua 2 postoperator sa fie externați. Ei își pot relua activitatea în limita de confort imediat după externare.

Articol realizat în colaborare cu Dr. Cătălin Magan, medic specialist neurochirurg la Spitalul MedLife Humanitas.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării