Publicat la: 
19/12/2016

Avortul nu afecteaza sanatatea mintala - studiu

Nu exista nicio dovada pentru a sustine consilierea medicala pe tema avortului, care avertizeaza femeile cu privire la impactul negativ pe care aceasta interventie medicala il are asupra starii lor de sanatate mintala, informeaza theatlantic.com.

In noua state din America femeile care vor sa faca avort sunt supuse, mai intai, unei sesiuni de consiliere privind presupusele efecte psihologice negative pe care aceasta procedura le presupune.

"Femeile care fac avort ar putea experimenta depresie, ganduri sinucigase," mentioneaza o brosura din statul Texas, intitulata "Dreptul femeii de a cunoaste". "Unele femei trec prin sentimente de anxietate, durere, stima de sine scazuta, regret, desfunctii sexuale, evitarea atasamentului emotional si cad in abuzul de substante," este adaugat in brosura.

Aparatorii drepturilor femeilor au pus mult timp la indoiala dovezile stiintifice din spatele acestor afirmatii pe tema avortului, iar o noua perspectiva este inaintata de catre studiul publicat recent in jurnalul de specialitate "JAMA Psychiatry", care arata ca femeile care au trecut printr-un avort nu se afla intr-o stare mai rea din punct de vedere psihlogic decat cele care au dat nastere in schimb.

"Nu am gasit nicio dovada care sa arate ca femeile care fac avort au un risc mai mare de a cadea in depresie, anxietate sau stima de sine scazuta, ca urmare a acestei interventii medicale, fie in perioada imediat urmatoare, sau pe o perioada de pana la cinci ani dupa avort," a declarat Dr. Antonia Briggs, psihologa la Universitatea din California, San Francisco.

Autorii studiului au analizat 956 de femei care au fost recrutate de la 30 de clinici de avorturi din 21 de state. Acestia au intervievat femeile timp de o saptamana dupa ce au trecut prin avort, apoi de doua ori pe an, timp de cinci ani.

Dintre femeile care au ajuns la clinica pentru a face un avort, 231 s-au razgandit in privinta avortului pentru ca sarcina era intr-o faza prea avansata, iar 161 au dat nastere.

Daca este sa vorbim despre efectele negative pe care aceasta tema le poate avea asupra sanatatii mintale, ar trebui sa vorbim despre faptul ca refuzul medicilor de a face aceasta interventie medicala a cauzat mai multe rezultate negative asupra sanatatii mintale a pacientelor, conform sursei mentionate.

La numai o saptamana dupa prima vizita la clinica, femeile s-au intors cu un nivel mult mai ridicat de anxietate, o stima de sine scazuta si o satisfactie de viata cu mult mai scazuta decat cele carora nu le-a fost refuzat avortul. La diferenta de sase luni, insa, simptomele lor s-au imbunatatit si au fost similare altor grupuri de studiu.

"Aceste niveluri ridicate de suferinta au fost experimentate de catre ambele grupuri, si cele care au fost apte pentru avort si cele carora le-a fost refuzat avortul, iar faptul ca provocarile sociale si emotionale cu care acestea se confrunta la descoperirea unei sarcini nedorite sunt comune arata ca avortul in sine nu este cauza efectelor negative," declara autoarea studiului.

Mai mult decat atat, la ani diferenta, femeile care s-au intors la clinicile de avort, dar au dat nastere, au aratat cazuri de depresie si anxietate crescuta, spre deosebire de cele care au facut avort.

Studiile efectuate anterior au sprijinit, de asemenea, ideea ca avortul nu provoaca depresie si anxietate, dar studiul de fata este unic intrucat a analizat indeaproape viata femeilor ani la randul.

Facand acest lucru, autorii studiului arata ca problemele de santate mintala nu sunt in crestere la pacientele care trec printr-un avort. Mai mult decat atat, autorii sunt de parere ca in loc sa le spunem femeilor ca un avort le va afecta sanatatea mintala, mai bine le oferim informatii stiintifice exacte pentru a le ajuta sa ia o decizie buna.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ginecologie

Adam George, Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Turculet Felicia-Lorena,Doctor
Doctor
Negoita Monica,Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 77