Publicat la: 
15/11/2017

Care este legatura dintre bacteriile orale si boala inflamatorie intestinala?

In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale?

Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema in jurnalul de specialitate "Science", noteaza waseda.jp.

"Am observat pe parcursul studiului nostru ca bacteriile orale ce ajung in microbiomul intestinal pot declansa o serie de boli, precum bolile inflamatorii intestinale, infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si cancerul de colon. Cu toate acestea, rolul cauzal al prezentei bacteriilor orale in intestin ramane pentru moment neclar," declara Prof. Masahira Hattori de la Universitatea Waseda, autorul principal al studiului.

Prof. Hattori si prof. Kenya Honda de la Universitatea Keio au descoperit ca atunci cand bacteria Klebsiella pneumoniae colonizeaza intestinul, celulele imunitare TH1 (T helper 1) devin active, proces ce conduce la aparitia acestei boli.

Constatarile oamenilor de stiinta sugereaza o puternica asociere intre microbiomul oral si ecosistemul intestinului ce ofera noi perspective de cercetare a microbiomului in dezvoltarea noilor tratamente terapeutice pentru bolile inflamatorii aflate in stadiul cronic.

Pe parcursul experimentelor, cercetatorii au administrat soarecilor de laborator proble salivare colectate atat de la persoane sanatoase, precum si de la cele ce sufereau de boala inflamatorie intestinala.

Dupa o perioada de sase si pana la opt saptamani, oamenii de stiinta au analizat continutul microbian al soarecilor de laborator prin testarea probelor de fecale colectate de la acestia.

Analiza a scos la iveala prezenta a aproximativ 20 de bacterii orale la nivelul microbiomul soarecilor de laborator. De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a nivelului de celule TH1 - ce exprima in mod caracteristic proteina interferon-gama ce sporeste activitatea bacteriilor la nivelul intestinului - un semn al declansarii bolilor autoimune.

Pentru a afla ce bacterii au sporit numarul celulelor TH1 la nivelul intestinului soarecilor de laborator, cercetatorii au realizat o serie experimente pentru fiecare microb in parte. Astfel, acestia au descoperit ca Klebsiella pneumoniae este un inductor puternic al celulelor TH1 atunci cand aceasta bacterie colonizeaza intestinul.

Klebsiella pneumoniae este o bacterie orala comuna si in randul persoanelor sanatoase, insa alte experimente de laborator au aratat ca administrarea tratamentelor antibiotice pot activa celulele TH1 atunci cand echilibrul microbian de la nivelul intestinului este perturbat.

"De aceea este recomandata evitarea utilizarii excesive si pe termen lung a antibioticelor, chiar si in randul persoanelor sanatoase," a subliniat profesorul Hattori.

Desi am putea lua in considerare igiena orala pentru eliminarea riscului ca bacteria Klebsiella pneumoniae sa colonizeze intestinul, trebuie mentionat ca aceasta are o rezistenta sporita la substantele medicamentoase si de igiena orala, iar in prezent nu exista niciun tratament ce ar putea elimina aceasta bacterie.

"Este necesara realizarea unor cercetari amanuntite pentru ca aceste rezultate sa favorizeze dezvoltarea unor antibiotice cu spectru redus ce vizeaza in special Klebsiella pneumoniae, ca o modalitate de a imbunatati rezistenta microbiomului si a scadea riscul declansarii bolilor inflamatorii intestinale," conchid autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Medicina interna

Muresan Mihai-Marius,Doctor
Medic Primar
Medic Primar
Spataru Daniela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Francisco Venera, Medicina interna
Medic Primar
  •  
  • 1 of 17

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas demonstreaza ca exista mai multe specii de bacterii in tesutul vezicii urinare in cazul femeilor aflate la menopauza, care sufera de infectii recurente ale tractului urinar. Rezultatele, publicate in ”Journal of Molecular Biology”, reprezinta prima analiza sistematica a biopsiilor de la pacientii din...
Avand in vedere faptul ca bacteriile ocupa fiecare zona a pamantului, de la portiunile foarte adanci ale marilor si pana la interiorul corpului uman, nu ar trebui sa vina ca o surpriza faptul ca acestea se gasesc si in casele noastre. Odata ce au intrat in casa, pot cauza probleme; bacteriile din aer se pot deplasa cu usurinta printre oameni si...
Lupta impotriva bacteriile rezistente la medicamente continua, asa ca specialistii au apelat la ajutorul unor bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice. Printr-un nou studiu, cercetatorii au demonstrat ca prin anumite combinatii intre antibiotice si probiotice ar putea distruge cele doua tulpini ale bacteriilor rezistente la...
Bacteriile intestinale, o posibila explicatie pentru probleme de greutate / Foto: Agerpres Corpul uman e plin de microorganisme. Unele sunt bune si ajuta la mentinerea sanatatii. Altele pot cauza diferite boli, de la afectiuni digestive, la cele ale pielii sau probleme dentare. Se estimeaza ca, in corpul unui adult sanatos, pentru fiecare celula...
Tastatura contaminata/Foto:Captura Youtube Stiai ca butoanele pe care le apesi acum sunt conectate defapt la o serie de boli? E ca si cum ai apasa Enter , nu numai pentru a deschide o fereastra, dar si pentru a permite organismului sa se expuna la o serie de afectiuni: ale articulatiilor sau incheieturilor, chiar si ale stomacului. Comenteaza...