Publicat la: 
15/11/2017

Care este legatura dintre bacteriile orale si boala inflamatorie intestinala?

In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale?

Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema in jurnalul de specialitate "Science", noteaza waseda.jp.

"Am observat pe parcursul studiului nostru ca bacteriile orale ce ajung in microbiomul intestinal pot declansa o serie de boli, precum bolile inflamatorii intestinale, infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si cancerul de colon. Cu toate acestea, rolul cauzal al prezentei bacteriilor orale in intestin ramane pentru moment neclar," declara Prof. Masahira Hattori de la Universitatea Waseda, autorul principal al studiului.

Prof. Hattori si prof. Kenya Honda de la Universitatea Keio au descoperit ca atunci cand bacteria Klebsiella pneumoniae colonizeaza intestinul, celulele imunitare TH1 (T helper 1) devin active, proces ce conduce la aparitia acestei boli.

Constatarile oamenilor de stiinta sugereaza o puternica asociere intre microbiomul oral si ecosistemul intestinului ce ofera noi perspective de cercetare a microbiomului in dezvoltarea noilor tratamente terapeutice pentru bolile inflamatorii aflate in stadiul cronic.

Pe parcursul experimentelor, cercetatorii au administrat soarecilor de laborator proble salivare colectate atat de la persoane sanatoase, precum si de la cele ce sufereau de boala inflamatorie intestinala.

Dupa o perioada de sase si pana la opt saptamani, oamenii de stiinta au analizat continutul microbian al soarecilor de laborator prin testarea probelor de fecale colectate de la acestia.

Analiza a scos la iveala prezenta a aproximativ 20 de bacterii orale la nivelul microbiomul soarecilor de laborator. De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a nivelului de celule TH1 - ce exprima in mod caracteristic proteina interferon-gama ce sporeste activitatea bacteriilor la nivelul intestinului - un semn al declansarii bolilor autoimune.

Pentru a afla ce bacterii au sporit numarul celulelor TH1 la nivelul intestinului soarecilor de laborator, cercetatorii au realizat o serie experimente pentru fiecare microb in parte. Astfel, acestia au descoperit ca Klebsiella pneumoniae este un inductor puternic al celulelor TH1 atunci cand aceasta bacterie colonizeaza intestinul.

Klebsiella pneumoniae este o bacterie orala comuna si in randul persoanelor sanatoase, insa alte experimente de laborator au aratat ca administrarea tratamentelor antibiotice pot activa celulele TH1 atunci cand echilibrul microbian de la nivelul intestinului este perturbat.

"De aceea este recomandata evitarea utilizarii excesive si pe termen lung a antibioticelor, chiar si in randul persoanelor sanatoase," a subliniat profesorul Hattori.

Desi am putea lua in considerare igiena orala pentru eliminarea riscului ca bacteria Klebsiella pneumoniae sa colonizeze intestinul, trebuie mentionat ca aceasta are o rezistenta sporita la substantele medicamentoase si de igiena orala, iar in prezent nu exista niciun tratament ce ar putea elimina aceasta bacterie.

"Este necesara realizarea unor cercetari amanuntite pentru ca aceste rezultate sa favorizeze dezvoltarea unor antibiotice cu spectru redus ce vizeaza in special Klebsiella pneumoniae, ca o modalitate de a imbunatati rezistenta microbiomului si a scadea riscul declansarii bolilor inflamatorii intestinale," conchid autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Dume Ioana Alina
Medic Specialist
Rohan Calin-Theodor, Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
Popescu Elena,Medic Primar, Doctor in Medicina
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...
Igiena mainilor / Foto: Photoxpress.com "Am fost intr-un weekend la mall la baie sa ma spal pe maini. La un moment dat vine de la WC o persoana sa se spele pe maine. Tot ce face este sa dea cu un jet de apa pe maini si isi trece mainile prin par. Apoi iese. Persoana respectiva purta imbracamintea de la una din cafenelele din jur", povesteste un...
In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale? Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema...
Un nou studiu publicat in revista de specialitate "Nature" atrage atentia asupra legaturii dintre sanatatea microbiomului si sanatatea creierului, aratand modul in care microorganismele de la nivelul intestinului influenteaza progresia bolilor neurodegenerative. Oamenii de stiinta de la Brigham and Women's Hospital au analizat atat datele...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...