Publicat la: 
15/11/2017

Care este legatura dintre bacteriile orale si boala inflamatorie intestinala?

In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale?

Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema in jurnalul de specialitate "Science", noteaza waseda.jp.

"Am observat pe parcursul studiului nostru ca bacteriile orale ce ajung in microbiomul intestinal pot declansa o serie de boli, precum bolile inflamatorii intestinale, infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si cancerul de colon. Cu toate acestea, rolul cauzal al prezentei bacteriilor orale in intestin ramane pentru moment neclar," declara Prof. Masahira Hattori de la Universitatea Waseda, autorul principal al studiului.

Prof. Hattori si prof. Kenya Honda de la Universitatea Keio au descoperit ca atunci cand bacteria Klebsiella pneumoniae colonizeaza intestinul, celulele imunitare TH1 (T helper 1) devin active, proces ce conduce la aparitia acestei boli.

Constatarile oamenilor de stiinta sugereaza o puternica asociere intre microbiomul oral si ecosistemul intestinului ce ofera noi perspective de cercetare a microbiomului in dezvoltarea noilor tratamente terapeutice pentru bolile inflamatorii aflate in stadiul cronic.

Pe parcursul experimentelor, cercetatorii au administrat soarecilor de laborator proble salivare colectate atat de la persoane sanatoase, precum si de la cele ce sufereau de boala inflamatorie intestinala.

Dupa o perioada de sase si pana la opt saptamani, oamenii de stiinta au analizat continutul microbian al soarecilor de laborator prin testarea probelor de fecale colectate de la acestia.

Analiza a scos la iveala prezenta a aproximativ 20 de bacterii orale la nivelul microbiomul soarecilor de laborator. De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a nivelului de celule TH1 - ce exprima in mod caracteristic proteina interferon-gama ce sporeste activitatea bacteriilor la nivelul intestinului - un semn al declansarii bolilor autoimune.

Pentru a afla ce bacterii au sporit numarul celulelor TH1 la nivelul intestinului soarecilor de laborator, cercetatorii au realizat o serie experimente pentru fiecare microb in parte. Astfel, acestia au descoperit ca Klebsiella pneumoniae este un inductor puternic al celulelor TH1 atunci cand aceasta bacterie colonizeaza intestinul.

Klebsiella pneumoniae este o bacterie orala comuna si in randul persoanelor sanatoase, insa alte experimente de laborator au aratat ca administrarea tratamentelor antibiotice pot activa celulele TH1 atunci cand echilibrul microbian de la nivelul intestinului este perturbat.

"De aceea este recomandata evitarea utilizarii excesive si pe termen lung a antibioticelor, chiar si in randul persoanelor sanatoase," a subliniat profesorul Hattori.

Desi am putea lua in considerare igiena orala pentru eliminarea riscului ca bacteria Klebsiella pneumoniae sa colonizeze intestinul, trebuie mentionat ca aceasta are o rezistenta sporita la substantele medicamentoase si de igiena orala, iar in prezent nu exista niciun tratament ce ar putea elimina aceasta bacterie.

"Este necesara realizarea unor cercetari amanuntite pentru ca aceste rezultate sa favorizeze dezvoltarea unor antibiotice cu spectru redus ce vizeaza in special Klebsiella pneumoniae, ca o modalitate de a imbunatati rezistenta microbiomului si a scadea riscul declansarii bolilor inflamatorii intestinale," conchid autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Medic Specialist
Francisco Venera, Medicina interna
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Data viitoare cand micutul tau este aventuros, timid, nelinistit sau alintat, s-ar putea sa poti da vina pe bacteriile din intestinul lui. Cercetatorii de la Universitatea de stat din Ohio au studiat copiii cu varste intre 18 si 27 de luni si au descoperit ca abundenta si diversitatea anumitor specii bacteriene par sa influenteze...
Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...
In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale? Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema...
Avand in vedere faptul ca bacteriile ocupa fiecare zona a pamantului, de la portiunile foarte adanci ale marilor si pana la interiorul corpului uman, nu ar trebui sa vina ca o surpriza faptul ca acestea se gasesc si in casele noastre. Odata ce au intrat in casa, pot cauza probleme; bacteriile din aer se pot deplasa cu usurinta printre oameni si...
Hipnoza, metoda eficienta impotriva stresului / Foto: Morguefile.com Hipnoterapia poate ameliora simptomele pacientilor care sufera de sindromul colonului iritabil, arata medicul gastroenterolog Roland Valori, de la Gloucestershire Royal Hospital, citat de BBC. El sustine ca, intre primii sai 100 de pacienti tratati prin hipnoterapie, simptomele...