MEDICINA GENERALA

11 Iunie 2015

Bacteriile influenteaza modul in care se poarta copilul tau

Bacteriile influenteaza modul in care se poarta copilul tau

Data viitoare cand micutul tau este aventuros, timid, nelinistit sau alintat, s-ar putea sa poti da vina pe bacteriile din intestinul lui. Cercetatorii de la Universitatea de stat din Ohio au studiat copiii cu varste intre 18 si 27 de luni si au descoperit ca abundenta si diversitatea anumitor specii bacteriene par sa influenteze comportamentul celor mici, in special al baietilor, relateaza Science Daily.

Corelatia a fost observata chiar si atunci cand oamenii de stiinta au luat in calcul istoricul alaptarii, dieta si metoda aleasa pentru nasterea elemente despre care se stie ca influenteaza tipul de microbi care populeaza intestinul unui copil.

Autorii studiului spun ca nu cautau o cale de a ii ajuta pe parinti sa transforme varsta teribila de doi ani, ci pentru indicii despre felul in care si unde- debuteaza afectiuni cronice ca obezitatea, astmul, alergiile, bolile intestinale.

Exista dovezi semnificative ca bacteriile intestinale interactioneaza cu hormonii stresului aceiasi hormoni implicati in afectiuni cronice ca obezitatea si astmul spune Lisa Christian, cercetator la Institutul pentru cercetare medicala comportamentala din Ohio. Temperamentul copilului ne ofera o idee buna despre cum reactioneaza la stres. Aceasta informatie, combinata cu analiza microbiomului intestinal ne poate in cele din urma ajuta sa identificam oportunitati pentru a preveni mai din timp problemele cronice de sanatate.

Lisa Christian si coautorul studiului, microbiologul Michael Bailey, au studiat mostre de scaun de la 77 de baieti si fete si au descoperit ca micutii cu cele mai diverse din punct de vedere genetic- tipuri de bacterii intestinale au avut mai frecvent comportamente asociate cu buna dispozitie, curiozitatea, sociabilitatea si impulsivitatea. Strict la baieti, cercetatorii au raportat ca trasaturile personalitatii extrovertite au fost asociate cu abundanta microbilor din familiile Rikenellaceae, Ruminococcaceaefamilies, Dialister, Parabacteroides.

Cu siguranta exista comunicare intre bacteriile din intestin si creier, dar inca nu stim cine incepe conversatia. spune dr. Bailey. Poate copiii mai sociabili au mai putini hormoni de stres care sa le afecteze intestinul decat copiii timizi. Sau poate ca bacteriile ajuta la atenuarea producerii de hormoni de stres atunci cand copilul intalneste ceva nou. Poate sa fie si o combinatie a celor doua relatii.

In ansamblu, asocierile dintre temperament si microbiomul intestinal la fete au mai putine si mai putin consistente decat la baieti. Cu toate acestea, la fete, comportamente precum controlul de sine, alintatul si concentrarea atentiei au fost asociate cu o diversitate mai scazuta a florei bacteriene intestinale, in vreme ce fetele la care s-a intalnit o cantitate mai mare de Rikenellaceae par sa experimenteze mai des frica decat fetitele cu o diversitate mai echilibrata a microbilor.

A.N.



Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.