Publicat la: 
11/06/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului.

Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a cancerului a constatat ca perturbarea microbiotei intestinale a soarecilor a activat receptorii hormonali care fac cancerul sa fie mai agresiv. Alterarea microbiotei si colectarea microorganismelor care traiesc in intestine au avut efecte dramatice in organism, cauzand raspandirea cancerului.

”Atunci cand am intrerupt echilibrul microbiotei intestinale a soarecilor prin administrarea continua a antibioticelor, atat intestinul, cat si tesutul mamar s-au inflamat. In acest mediu inflamat, celulele tumorale au fost capabile sa ajunga din tesut, in sange, iar apoi in plamani”, explica Melanie.

Majoritatea cazurilor de cancer de san, mai exact 65%, sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Asta inseamna ca raspandirea lor este alimentata de un hormon, fie estrogen, fie progesteron. Totusi, exista sanse mai mari ca aceste tipuri de cancer sa raspunda bine terapiei hormonale.

Este o provocare majora pentru specialisti sa prezica daca cancerul se va raspandi si catre alte parti ale corpului, proces numit metastaza. Cele mai importante indicii sunt caracteristicile clinice din momentul diagnosticarii.

 Metastazele timpurii sunt afectate de o varietate de factori. Unul dintre acesti factori este existenta unui nivel ridicat de celule imune, numite macrofage, prezente in tesutul mamar. De asemenea, cantitatile crescute de colagen de proteine structurale in tesut si in tumora cresc riscul metastazelor.

Cand microbiota intestinala nu este sanatoasa nici inainte de aparitia cancerului, situatia se va agrava pe parcurs, astfel ca modificarile care apar in tesutul mamar, alaturi de microbiota nesanatoasa, pot fi predictori timpurii ai cancerului de san invaziv si ai metastazelor.

Mentinerea unei microbiote intestinale sanatoase

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca antibioticele nu sunt periculoase si nu trebuie evitate de femeile cu cancer mamar, sau de orice alta persoana care are nevoie de acestea pentru tratarea unei infectii. In cazul soarecilor, acestea au fost administrare in mod continuu tocmai pentru a distruge microbiota si pentru observarea efectelor. Antibioticele au fost doar o modalitate simpla de a crea un dezechilibru pe termen lung al microbiotei, pentru a ajunge aproape de ceea ce experimenteaza indivizii cu microbiote cronice nesanatoase.

Microbiota intestinala sanatoasa este vitala. Aceasta poate fi mentinuta printr-o dieta sanatoasa, bogata in fibre, prin exercitii fizice si somn odihnitor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Hematologie, Oncologie

Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Primar

Articole similare

Cercetatorii de la Universitatea Kanazawa, Japonia, au demonstrat, printr-un nou studiu, ca genele care se activeaza ca raspuns la inflamatie sunt o cauza majora a cancerului gastric. In anul 1982, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre gastrita cronica si bacteria Helicobacter pylori, care se afla in stomac. Ei au evidentiat faptul ca...
Un nou compus, descoperit de oamenii de stiinta de la Departamentul de Oncologie din cadrul Universitatii din Texas, poate ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva cancerului de piele. Constatarile studiului au fost prezentate recent in cadrul Congresului Immuno Oncology ESMO, ce a avut loc saptamana trecuta la Geneva, informeaza esmo.org. "...
Oamenii de stiinta de la Institutul de Cancer Dana-Farberau conceput un test de sange capabil sa detecteze si sa localizeze peste 20 de tipuri de cancer cu grad ridicat de precizie. Testul a detectat modele de metilare asociate cu cancerul din ADN-ul liber circulant din sange.  Un nou test de sange, care inca este in proces de dezvoltare, ar putea...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului. Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a...
Un test de sange special ar putea prezice intr-o buna zi daca o femeie, proaspat diagnosticata cu cancer de san, are un risc ridicat de a recidiva in decursul urmatorilor ani, potrivit unui studiu condus de oamenii de stiinta de la City of Hope. ”Acesta este primul studiu care leaga cu succes o tumora solida de biomarkerii de sange, adica un...