Publicat la: 
11/06/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului.

Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a cancerului a constatat ca perturbarea microbiotei intestinale a soarecilor a activat receptorii hormonali care fac cancerul sa fie mai agresiv. Alterarea microbiotei si colectarea microorganismelor care traiesc in intestine au avut efecte dramatice in organism, cauzand raspandirea cancerului.

”Atunci cand am intrerupt echilibrul microbiotei intestinale a soarecilor prin administrarea continua a antibioticelor, atat intestinul, cat si tesutul mamar s-au inflamat. In acest mediu inflamat, celulele tumorale au fost capabile sa ajunga din tesut, in sange, iar apoi in plamani”, explica Melanie.

Majoritatea cazurilor de cancer de san, mai exact 65%, sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Asta inseamna ca raspandirea lor este alimentata de un hormon, fie estrogen, fie progesteron. Totusi, exista sanse mai mari ca aceste tipuri de cancer sa raspunda bine terapiei hormonale.

Este o provocare majora pentru specialisti sa prezica daca cancerul se va raspandi si catre alte parti ale corpului, proces numit metastaza. Cele mai importante indicii sunt caracteristicile clinice din momentul diagnosticarii.

 Metastazele timpurii sunt afectate de o varietate de factori. Unul dintre acesti factori este existenta unui nivel ridicat de celule imune, numite macrofage, prezente in tesutul mamar. De asemenea, cantitatile crescute de colagen de proteine structurale in tesut si in tumora cresc riscul metastazelor.

Cand microbiota intestinala nu este sanatoasa nici inainte de aparitia cancerului, situatia se va agrava pe parcurs, astfel ca modificarile care apar in tesutul mamar, alaturi de microbiota nesanatoasa, pot fi predictori timpurii ai cancerului de san invaziv si ai metastazelor.

Mentinerea unei microbiote intestinale sanatoase

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca antibioticele nu sunt periculoase si nu trebuie evitate de femeile cu cancer mamar, sau de orice alta persoana care are nevoie de acestea pentru tratarea unei infectii. In cazul soarecilor, acestea au fost administrare in mod continuu tocmai pentru a distruge microbiota si pentru observarea efectelor. Antibioticele au fost doar o modalitate simpla de a crea un dezechilibru pe termen lung al microbiotei, pentru a ajunge aproape de ceea ce experimenteaza indivizii cu microbiote cronice nesanatoase.

Microbiota intestinala sanatoasa este vitala. Aceasta poate fi mentinuta printr-o dieta sanatoasa, bogata in fibre, prin exercitii fizice si somn odihnitor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului...
Durerile in gat care persista, desi nu exista un motiv evident, pot fi un semn precoce al cancerului de laringe. Majoritatea cazurilor de cancer de laringe apar la oameni de peste 60 de ani, afectiunea fiind mai frecventa in randul barbatilor. Poate fi tratata, iar detectarea precoce poate face diferenta. Cancerul de laringe este adesea asociat...
Diagnosticarea cancerului de vezica urinara sau de rinichi poate fi intarziata daca femeile se trateaza deja in mod regulat pentru infectii recurente ale tractului urinar. Studiul sugereaza ca, atunci cand un pacient este predispus la infectii urinare frecvente presupune ca infectia a revenit, in loc sa ia in calcul cancerul si sa faca...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Montreal au dezvoltat o noua terapie, formata din doua etape, pentru a distruge celulele canceroase din ovare. Studiul, publicat in revista ”Nature Communications”, demonstreaza eficacitatea terapeutica superioara asupra pacientelor cu cancer ovarian, terapia fiind bazata pe manipularea imbatranirii...
Celulele stem adulte joaca un rol central in debutul cancerului, arata un nou studiu publicat recent in revista "Gastroenterology". Cercetatorii de la Washington University School of Medicine in St. Louis au constatat ca celulele adulte au capacitatea de a adopta un comportament similar celulelor stem care se divid rapid. Cu toate acestea, cand...