MEDICINA GENERALA

11 Iunie 2019

Bacteriile intestinale joaca un rol in raspandirea cancerului mamar?

Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului.

Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a cancerului a constatat ca perturbarea microbiotei intestinale a soarecilor a activat receptorii hormonali care fac cancerul sa fie mai agresiv. Alterarea microbiotei si colectarea microorganismelor care traiesc in intestine au avut efecte dramatice in organism, cauzand raspandirea cancerului.

”Atunci cand am intrerupt echilibrul microbiotei intestinale a soarecilor prin administrarea continua a antibioticelor, atat intestinul, cat si tesutul mamar s-au inflamat. In acest mediu inflamat, celulele tumorale au fost capabile sa ajunga din tesut, in sange, iar apoi in plamani”, explica Melanie.

Majoritatea cazurilor de cancer de san, mai exact 65%, sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Asta inseamna ca raspandirea lor este alimentata de un hormon, fie estrogen, fie progesteron. Totusi, exista sanse mai mari ca aceste tipuri de cancer sa raspunda bine terapiei hormonale.

Este o provocare majora pentru specialisti sa prezica daca cancerul se va raspandi si catre alte parti ale corpului, proces numit metastaza. Cele mai importante indicii sunt caracteristicile clinice din momentul diagnosticarii.

 Metastazele timpurii sunt afectate de o varietate de factori. Unul dintre acesti factori este existenta unui nivel ridicat de celule imune, numite macrofage, prezente in tesutul mamar. De asemenea, cantitatile crescute de colagen de proteine structurale in tesut si in tumora cresc riscul metastazelor.

Cand microbiota intestinala nu este sanatoasa nici inainte de aparitia cancerului, situatia se va agrava pe parcurs, astfel ca modificarile care apar in tesutul mamar, alaturi de microbiota nesanatoasa, pot fi predictori timpurii ai cancerului de san invaziv si ai metastazelor.

Mentinerea unei microbiote intestinale sanatoase

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca antibioticele nu sunt periculoase si nu trebuie evitate de femeile cu cancer mamar, sau de orice alta persoana care are nevoie de acestea pentru tratarea unei infectii. In cazul soarecilor, acestea au fost administrare in mod continuu tocmai pentru a distruge microbiota si pentru observarea efectelor. Antibioticele au fost doar o modalitate simpla de a crea un dezechilibru pe termen lung al microbiotei, pentru a ajunge aproape de ceea ce experimenteaza indivizii cu microbiote cronice nesanatoase.

Microbiota intestinala sanatoasa este vitala. Aceasta poate fi mentinuta printr-o dieta sanatoasa, bogata in fibre, prin exercitii fizice si somn odihnitor.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Oncologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.