Publicat la: 
18/06/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Warwick au demonstrat, printr-un nou studiu, ca semnalele bioelectrice din bacterii pot fi folosite pentru a determina rapid daca acestea sunt vii sau moarte.

Constatarile pun bazele unei noi tehnologii care detecteaza bacteriile vii in cateva minute, inlocuind asteptarea testelor facute in laborator, proces ce poate dura cateva zile. Atunci cand sunt cuplate la un camp electric, bacteriile vii absorb moleculele de coloranti, iar astfel celulele se lumineaza si pot fi numarate cu usurinta. Prin aceasta tehnica rapida pot fi detectate bacteriile rezistente la antibiotice.

Testarea probelor clinice sau a produselor comerciale pentru contaminarea bacteriana dureaza, de obicei, cateva zile. In acest timp, pot provoca daune semnificative. Multe infectii pot deveni amenintatoare pentru viata foarte rapid daca nu sunt identificate si tratate cu antibioticele corespunzatoare.

De exemplu, 8% dintre persoanele cu infectii severe in sange decedeaza cu fiecare ora de intarziere a tratamentului. Problemele mai comune, cum ar fi infectiile tractului urinar sunt dificil de diagnosticat. Intre 20% si 30% dintre infectiile tractului urinar sunt ratate de testele care detecteaza bacteriile din urina deoarece concentratia este prea mica.

Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele bacteriilor sanatoase si celulele inhibate de antibiotice sau de raze UV au aratat reactii electrice complet diferite. Au facut aceasta descoperire prin combinarea unor experimente biologice cu ingineria si cu modelarea matematica.

Rezultatele au fost publicate in ”Proceedings of the National Academy of Sciences” si ar putea duce la dezvoltarea unor dispozitive medicale care sa detecteze rapid celulele bacteriene vii si sa evalueze efectele antibioticelor asupra coloniilor de bacterii in crestere. De asemenea, ar putea fi utile in identificarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

”Este un moment atat de important, am ajuns sa lucram la bio-electricitatea celulelor bacteriene. Aceasta lucrare demonstreaza ca energia bacteriana poate genera noi tehnologii, care sa ofere posibilitati care nu erau realizabile in trecut”, spune Munehiro Asally, cercetator.

Sistemul pe care l-au creat poate produce rezultate asemanatoare numarului de placi utilizate in testarea medicala si industriala, dar de aproximativ 20 de ori mai rapid, astfel ca viata multor oameni ar putea fi salvata.

Folosind un model matematic utilizat frecvent printre specialisti, au descoperit un mecanism comun al celulelor excitabile, neuronale si bacteriene. Modelul neuronal extins ar putea explica doua reactii electrice distincte ale celulelor bacteriene sanatoase si nesanatoase.

In mod surprinzator, un singur parametru, si anume gradul non-echilibrului de pe membrana, a fost suficient pentru a explica raspunsurile distincte ale celulelor. Acesta este un pas important pentru intelegerea originii semnalizarii electrice.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D, Hepatologie

Medic Primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Hristea Adriana
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Tastatura contaminata/Foto:Captura Youtube Stiai ca butoanele pe care le apesi acum sunt conectate defapt la o serie de boli? E ca si cum ai apasa Enter , nu numai pentru a deschide o fereastra, dar si pentru a permite organismului sa se expuna la o serie de afectiuni: ale articulatiilor sau incheieturilor, chiar si ale stomacului. Comenteaza...
O tulpina de Escherichia coli (E. coli) patrunsa in produsele preparate din carne de pui si de curcan poate provoca o gama larga de infecțti oamenilor, potrivit unui studiu publicat in ” American Society for Microbiology”, anunta eurekalert.org. Cercetatorii stiau deja ca E. coli se poate transmite de la persoana la persoana, atat in cadrul...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Warwick au demonstrat, printr-un nou studiu, ca semnalele bioelectrice din bacterii pot fi folosite pentru a determina rapid daca acestea sunt vii sau moarte. Constatarile pun bazele unei noi tehnologii care detecteaza bacteriile vii in cateva minute, inlocuind asteptarea testelor facute in laborator, proces...
Laboratorul de epidemiologie moleculara de la Institutul Cantacuzino / Foto: HotNews.ro Desi e doar un bastonas microscopic, a bagat in sperieti intreaga Europa de vest. In Austria s-au aplicat chiar interdictii pentru vanzarea de legume provenite din anumite regiuni europene. In Romania, nimeni nu poate desena portretul real al "bacteriei...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un studiu recent, care a inclus 1000 de femei sanatoase, fara simptome de infectii ale tractului urinar, ca aproape 9% dintre ele aveau tulpini de Escherichia coli, in intestine, rezistente la diferite medicamente. Acest lucru este ingrijorator din punct de vedere clinic deoarece bacteriile E. coli care...