Bebe la o lună - Dezvoltare și informații utile
Un nou născut în familie aduce multă bucurie, dar și multe întrebări legate de comportamentul normal și etapele de dezvoltare ale bebeluşului, de care trebuie să țină cont părinții.
Un bebeluș de o lună trece printr-o perioadă de adaptare la noul mediu de viaţă şi este încă în faza în care experimentează și cunoaște lumea, dar deprinde și unele obiceiuri. Este foarte important ca părinții să nu aibă așteptări de la bebelușul lor prin comparație cu alți bebeluși. Fiecare bebeluş este unic şi are propriul mod de dezvoltare şi creştere. Doar medicul pediatru este cel care furnizează informațiile sigure legate de etapele de dezvoltare și sănătatea bebelușului. Un pachet de servicii medicale de prevenție gândit special pentru primele luni ale bebelușului poate să reprezinte o opțiune bună în acest sens.
Dezvoltarea bebelușului la o lună
Bebelușul la o lună are trei nevoie principale: somn, mâncare și afecţiune, respectiv contact uman. Timpul petrecut împreună cu el îi influențează creșterea și dezvoltarea creierului. Are nevoie să se simtă iubit și în siguranță, să fie hrănit corespunzător și să doarmă liniștit.
Cât timp este treaz, bebelușul experimentează lumea prin sunete, mirosuri și văz, dar și prin ceea ce poate simți. Chiar dacă nu înțelege informațiile pe care le primește, el poate simți bucurie și siguranță când vede fețe familiare, când aude voci cunoscute și i se vorbește calm sau ascultă muzică liniștitoare.
Răspunde și la tonuri mai ridicate, de aceea nu este nepotrivit dacă adulții îi vorbesc puțin mai tare. Atingerile sunt foarte importante pentru bebelușul de o lună, el se simte iubit atunci când este ținut în brațe și alintat. Dacă nu se simte confortabil într-o poziție, bebelușul de o lună își va arcui spatele și va deveni agitat.
Ce știe să facă un bebe la o lună
La aproximativ 30 de zile de viață, bebelușul ar trebui să poată să își ridice capul timp de câteva secunde atunci când e așezat pe burtică, să se uite la un obiect aflat în apropiere și să îl urmărească ușor cu privirea atunci când este în mișcare, acestea reprezentând motricitatea grosieră, şi să ţină pumnii strânși lângă faţă, aceasta reprezentând motricitatea fină.
La această vârstă, bebelușul vede în ceață obiectele aflate la distanță, dar se poate concentra asupra obiectelor aflate în apropiere. El începe să perceapă culorile, așa că va fi atras de obiecte colorate, mai ales de jucării. Culorile pastel vor fi mai dificil de perceput, așa că părinții pot alege și culori puternice, roşu, de exemplu, şi în contrast, pentru jucării sau hăinuțe. Cărţile sau planşele în contrast alb-negru sunt un exemplu de obiecte pe care le poate privi în timp ce petrece timp pe burtică.
Sunetele sunt percepute de bebeluș încă din uter, unde aude bătăile inimii mamei sau sunetul intestinelor, dar și vocile celor din jur sau muzica ambientală. La o lună, percepe sunetele clar, recunoaşte vocea mamei și se poate speria sau poate să tresară la zgomote sau voci puternice, dar se și poate liniști cu ajutorul unor sunete, cum ar fi zgomotul mașinii de spălat, al uscătorului de păr sau al aspiratorului. Acestea sunt numite şi sunete albe.
La o lună, bebelușul încă plânge destul de des când este nemulţumit, uneori pentru a semnala faptul că îi este foame sau are nevoie să îi fie schimbat scutecul, alteori de la oboseală sau chiar fără un motiv anume. În fiecare dintre cazuri, are nevoie să fie alinat și să simtă comfort, până ajunge să se liniștească.
Bebelușul de o lună este posibil să plângă și din cauza unor afecțiuni, cum ar fi de la colici. Cauzele colicilor la bebeluşi pot fi: imaturitatea sistemului digestiv, ataşarea incorectă la sân, alimentarea incorectă cu biberonul, fren lingual, supraalimentare, constipaţie, intoleranţe alimentare, hiperstimulare, imaturitatea sistemului nervos, dificultatea de a digera laptele. Se recomandă masajul ușor al burticii în sensul acelor de ceasornic, al spatelui și legănarea bebelușului. O metodă eficientă de a linişti bebelusul este de a-l scoate la o plimbare scurtă afară. Este chiar indicat ca bebeluşul să fie scos afară încă din primele zile de viaţă, îmbrăcat corespunzător, nu excesiv, pentru a evita supraîncălzirea, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute sau este un vânt uşor. Uneori, ajută la calmare şi plimbările cu mașina sau căruciorul.
Pentru orice motiv de îngrijorare, părinții trebuie să fie în contact cu un medic pediatru, medic de familie sau cu o persoană calificată în creșterea bebelușilor, care îi poate sfătui. Bebelușul va beneficia regulat de control medical de specialitate pentru a i se monitoriza evoluția și starea de sănătate. Medicul de familie este disponibil lunar pentru a-i face bilanţul bebeluşului, adică să îl cântărească, să îl măsoare (lungime, perimetru cranian, perimetru toracic) şi pentru urmărirea evoluţiei dimensiunilor fontanelei anterioare şi posterioare.
Cât doarme un bebe la o lună
Un bebe la o lună doarme aproximativ 14-18 ore pe zi, în reprize de câte trei sau patru ore, cu o perioadă de veghe de 45 de minute - 1 oră (adică perioada dintre somnuri, când este treaz). Între orele de somn, are nevoie să fie hrănit, să i se schimbe scutecul şi să primească pupici şi îmbrăţişări.
Principalele activități pentru un bebe la o lună de viață sunt somnul și hrănirea. Pentru că nu face diferența între noapte și zi, orele de somn pot fi foarte haotice şi este posibil să apară confuzia noapte-zi, adică ziua să doarmă mai mult, iar pe timpul nopţii să petreacă mai mult timp treaz.
Este important ca mămica să încerce să se odihnească și ea cât timp doarme bebelușul, pentru a recupera timpul în care stă cu el.
Alimentație bebe la o lună
În funcţie de necesităţile bebeluşului şi de disponibilitatea mamei, bebeluşul poate fi alimentat la sân sau biberon. Important de reţinut este că orice metodă folosiţi, aceasta trebuie să funcţioneze atât pentru bebe, cât şi pentru mamă.
Bebelușul la o lună poate face diferența dintre gustul dulce și sărat și preferă gustul dulce. El este sensibil și la hrana mamei, care afectează gustul laptelui și va influența și preferințele viitoare ale bebelușului. Dacă mama va mânca mai condimentat în timp ce alăptează, copilul poate prefera mâncarea mai condimentată atunci când va crește.
Câte scaune are un bebe de o lună
Un bebe de o lună poate avea în jur de 10 scaune pe zi, la scurt timp după fiecare alăptare, iar un minimum de trei scaune pe zi este un indicator că bebeluşul se hrăneşte corespunzător.
Culoarea normală a scaunului este muștar sau de ouă crude bătute, adică galbene, iar textura este moale, semilichidă şi poate conţine chiar puţin mucus.
În cazul bebelușilor care nu sunt alăptați la sân, scaunele sunt mai rare, unul-două pe zi sau chiar un scaun la două zile, cu o consistenţă mai păstoasă şi culoare ce poate varia de la galben la verde-maro.
Cât urinează un bebe de o lună
În medie, un bebe de o lună urinează la fiecare două-trei ore. Acest lucru se întâmplă, de obicei, după fiecare masă, dar nu este obligatoriu. Pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu o anumită rutină de hrănire, e posibil să fie necesare în jur de opt-zece scutece pe zi sau mai mult.
Urina este incoloră sau galben deschis, dar poate avea și alte nuanțe, în funcție de alimentația mamei. Dacă urina are o nuanță de galben închis și miroase foarte puternic, este necesar un consult pediatric.
Atenţie, de asemenea, la bebeluşii care, din diverse motive, fac febră. Un bebeluş care nu udă un scutec la 6-8 ore este un semn de alarmă şi este necesar un consult de specialitate.
Comportament normal bebe o lună
La o lună, bebelușul are mișcări bazate pe reflexe. Va suge la sân sau la biberon și va înghiți pe bază de reflex. Bebelușul de o lună va căuta laptele atunci când simte aproape de obraz sau guriță mamelonul sau biberonul.
În marea majoritatea a timpului, un bebe de o lună va strânge pumnii sau va strânge în mânuță orice obiect ajunge la nivelul mâinii lui, de la haine, cercei sau părul mamei până la mici jucării sau așternuturi.
Dacă este susținut cu piciorușele pe o suprafață plană, va pune un picior în fața celuilalt, neavând, desigur, încă stabilitatea de a călca. Dacă va cădea sau va fi așezat pe spate, își va mișca rapid mânuțele și piciorușele, va clipi rapid și va respira mai repede.
Pe măsură ce mușchii gâtului devin mai puternici, bebelușul de o lună va avea capacitatea de a întoarce capul și de a-l ridica, de aceea este necesar ca, în fiecare zi, bebeluşul să fie pus pe burtă, în reprize scurte şi repetate.
Se recomandă ca bebelușul să fie așezat pe burtică timp de un minut până la cinci minute într-o sesiune, pentru a contribui la dezvoltarea mușchilor gâtului. Pentru a dormi, însă, este obligatoriu să fie culcat pe spate, pentru a evita pericolul sufocării.
Bebelușul la o lună recunoaște fața mamei sau a tatălui când e aproape de el și caută chipuri cu privirea mai degrabă decât obiecte. Este liniștit de vocea persoanei care îl îngrijește și poate privi în ochi o persoană de la o distanță de aproximativ 45 de centimetri.
Se sperie sau tresare când aude diverse zgomote sau țipete și va începe să plângă în astfel de cazuri. De asemenea, va plânge mai tare și va fi mai agitat dacă îi e foame sau se află în situații inconfortabile.
În schimb, atunci când se simte fericit și relaxat, bebelușul de o lună poate scoate sunete de plăcere, cum ar fi gângurit. Se recomandă să i se răspundă asemănător sau folosindu-se cuvinte de alint, pe ton liniștitor.
Bebe la o lună poate învăța să se liniștească singur, sugând degetul sau biberonul. Specialiștii le recomandă părinților sau îngrijitorilor să privească bebelușul în ochi, să îi zâmbească și să îi vorbească mereu calm.
La o lună, bebelușului i se poate citi și i se poate cânta. Chiar dacă nu înțelege cuvintele, bebelușul înțelege tonul vocii și se va bucura să se simtă în centrul atenției. În acest mod se creează conexiuni puternice între bebeluș și persoanele care au grijă de el.
Motive de îngrijorare la bebelușul de o lună
Părinții trebuie să se adreseze medicului atunci când observă simptome care pot reprezenta motive de îngrijorare, cum ar fi:
- Bebelușul de o lună doarme mai mult de 16 ore pe zi;
- Bebelușul de o lună doarme prea puțin;
- Bebelușul de o lună plânge extrem de mult şi neconsolabil;
- Bebelușul de o lună nu urmărește fața părintelui cu ochii și nu reacționează când vede pe cineva în apropiere;
- Bebelușul de o lună nu își mișcă mânuțele sau piciorușele;
- Bebelușul de o lună nu are poftă de mâncare;
- Bebelușul de o lună nu pare să audă zgomote sau cuvinte;
- Bebelușul de o lună capătă nuanțe albăstrui sau vineții ale pielii;
- Bebelușul de o lună tușește des sau vomită mult, cu jet puternic;
- Bebelușul de o lună are o temperatură de peste 38 grade;
- Bebelușul de o lună urinează foarte rar sau are urina închisă la culoare;
- Bebelușul de o lună are sânge în scaun;
- Bebelușul de o lună are buzele uscate și vineții;
- Bebelușul de o lună este apatic și moleșit.
Alte informații utile referitoare la bebelușii de o lună
Dezvoltarea bebelușului în afara uterului are loc de la momentul nașterii, cu toate că o parte din greutatea lui de la naștere, aproximativ 5-10 %, se pierde în primele zile, urmând a fi recuperată în primele două săptămâni.
Bebelușii cresc în ritmuri diferite, nu există un etalon precis care să fie urmărit cu strictețe. În medie, în prima lună, bebeluşii ar trebui să adauge la greutatea de la naştere 750 de grame. Important este să existe o creștere constantă, indiferent de ritmul în care aceasta are loc.
Nu trebuie comparați bebelușii între ei raportat la ritmul de creștere, chiar dacă fac parte din aceeași familie sau au parte de programe similare de hrănire.
Băile complete nu sunt necesare neapărat zilnic din punct de vedere al igienei, dar în timpul băii bebelușii se pot relaxa, iar aceasta poate deveni o obișnuință la orele serii, pentru a se forma o rutină care să inducă și starea de somn.
Hrănirea bebelușului de o lună poate avea loc o dată la două-trei ore, însă, cel mai des se recomandă să fie hrănit la cerere, în special atunci când se trezește din somn.
Medicul pediatru sau medicul de familie, poate răspunde oricăror motive de îngrijorare care apar în privința creșterii și dezvoltării bebelușului. Atât la vizitele lunare, cât și la solicitare, specialistul poate da sfaturi legate de fiecare etapă din viața bebelușului. Tot el va indica și cantitatea de vitamine necesară bebelușului, de obicei vitamina D, care se recomandă în primul an de viață, sau tipul de lapte formulă potrivit, dacă este necesar.
Bibliografie
- https://www.pregnancybirthbaby.org.au
- https://kidshealth.org
- https://myhealth.alberta.ca
- https://www.parents.com
- https://www.thebump.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Recomandări pentru îngrijirea zonei scutecului la copiii prematuri
Prematurii sunt copiii a căror vârstă de gestaţie este mai mică sau egală cu 37 de săptămâni de amenoree sau mai puţin de 258 zile de la prima zi a ultimei menstruaţii. Prematurii au nevoie de îngrijire și atenție specială, pentru că adaptarea la viaţa extrauterină este marcată de...
Vizite la medic în primele 6 luni ale nou-născutului prematur
Termenul „nou-născut prematur” se referă la orice copil născut înainte de a ajunge la 37 de săptămâni complete de gestație.Unul dintre conceptele cheie în îngrijirea copiilor născuți prematur este „vârsta corectată”, care se calculează ca diferența dintre vârsta cronologică...
Icterul prin incompatibilitate RH: simptome, diagnostic si metode de tratament
Incidență: deși grupul Rh conține antigenele C, c, D, E și e, fiecare putând determina izoimunizare și hemoliză, imunizarea RhD este cea mai frecventă și cea mai severă ca manifestări. În populația albă, există aproximativ 15% persoane Rh negative, iar din cauza heterogenicității p...