Publicat la: 
28/05/2013

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt cu 83% mai predispusi la obezitate - studiu realizat pe 10.000 de copii

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mult mai predispusi la obezitate mai tarziu in viata decat bebelusii nascuti pe cale vaginala, arata un amplu studiu britanic, in care au fost analizate datele de la 10.000 de copii, de la nastere pana la varsta de 10 ani. In cazul operatiilor de cezariana "ar putea exista consecinte pe termen lung asupra copiilor de care sa nu stim inca", a declarat Dr. Jan Blustein, care a coordonat studiul la Facultatea de medicina de la New York University, potrivit unui raport in International Journal of Obesity.

In urma analizei datelor copiilor acum in varsta de 11 ani, cercetatorii au descoperit ca cei nascuti prin cezariana aveau un risc cu 83% mai mare de a deveni obezi sau supraponderali fata de copiii nascuti pe cale vaginala.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au luat in calcul mai multi factori, printre care greutatea mamei, daca au fost alaptati si pentru cat timp.

Blustein a afirmat ca si la 6 saptamani de viata, bebelusii nascuti prin cezariana erau in mod clar mai grei decat copiii nascuti natural. Blustein a admis ca la o parte din cazuri a fost nevoie de cezariana, insa spera ca studiul ii va avertiza pe cei care aleg sa nasca prin cezariana de potentialul risc pe care il poate prezenta copilul mai tarziu.

Blustein recunoaste ca inca nu se stie de ce copiii nascuti prin cezariana au tendinta de a avea o greutate mai mare cand cresc. Ipoteza este ca ar putea avea legatura cu faptul ca bebelusii nascuti prin cezariana nu sunt expusi la bacteriile "bune" pe canalul vaginal.

Intr-un alt studiu publicat la inceputul anului, cercetatorii au descoperit ca bebelusii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de a dezvolta alergii cand cresc, intrucat au anumite microorganisme in tractul gastrointestinal care ii face mai vulnerabili la dezvoltarea anticorpului imunoglobulina E, atunci cand sunt expusi la alergenii comuni, care este legat de alergii.

Specialitate: 
Comentarii

A fi predispus la obezitate nu inseamna neaparat a deveni obez mai tarziu.
Articolul pare tradus din engleza, unde termenii sunt 'foarte permisivi'.
''...Blustein a afirmat ca si la 6 saptamani de viata, bebelusii nascuti prin cezariana erau in mod clar mai grei decat copiii nascuti natural. Blustein a admis ca la o parte din cazuri a fost nevoie de cezariana, insa spera ca studiul ii va avertiza pe cei care aleg sa nasca prin cezariana de potentialul risc pe care il poate prezenta copilul mai tarziu....''
Ce se intampla la 6 saptamani, din acest punct de vedere, e relativ si interpretabil. Ce se intampla mai tarziu...dureaza.

''...Blustein recunoaste ca inca nu se stie de ce copiii nascuti prin cezariana au tendinta de a avea o greutate mai mare cand cresc. Ipoteza este ca ar putea avea legatura cu faptul ca bebelusii nascuti prin cezariana nu sunt expusi la bacteriile “bune” pe canalul vaginal...''

Sunt doar ipoteze.

Cunosc 2 copii nascuti prin cezariana (caci nu s-a putut altfel, nu ca era mai comod/monden asa). Nu au fost obezi nici cand erau bebelusi si nici acum nu sunt.

Ceea ce părea o concluzie cu adevărat interesantă a devenit încă o dată victima jurnalismului pe genunchi. Dacă aveați curiozitatea să mergeți măcar la abstractul articolului original, descopereați că:

„When the sample was stratified by maternal pre-pregnancy weight, the association among children born of overweight/obese mothers was strong and long-lasting. In contrast, evidence of an association among children born of normal-weight mothers was weak.

Conclusion:

Caesarean delivery is associated with increased body mass in childhood and adolescence. Research is needed to further characterize the association in children of normal weight women. ”

Pare cam mult... Stiu oameni nascuti prin cezariana, inclusiv eu si pana la 34 ani nu sunt obezi. Cred ca obezitatea e mult influentata de ce se intampla dupa nastere, hrana, somn, stil de viata, etc.
Parerea mea de ne-specialist.

Doamne ce articol, iertati-mi exprimarea, cretin! In loc sa se vada corelatia (fireasca de altfel) intre predispozitia spre obezitate a bebelusilor nascuti din mame supraponderale/obeze si greutatea pre-nastere a mamelor, care face ca in multe cazuri mamele supraponderale sa nasca prin cezariana, se ajunge la concluzia tampita efectiv ca nasterea prin cezariana in sine genereaza predispozitia spre obezitate! Aberant!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Primar,...
Medic Primar
Cioata Bogdan,Medic Specialist
Medic Specialist
Vilcan Cristiana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 62

Articole similare

Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro "Am constatat, in ultimul timp, ca femeile mai instruite prefera sa nasca natural; nu le este atat de frica, se documenteaza. Nasterea nu mai este, ca inainte, cu urechea si cu simturile clinice. []Avem insa si un numar mare de cezariene.[] Este o crestere relativa, dar si o crestere intretinuta este o...
  Prima zi in lume / Foto: E.O., MedLive.ro   Prima cezariana live din Romania a dat ocazia cititorilor nostri sa aduca zeci de argumente pro si contra nasterii naturale si a operatiei de cezariana. In principiu, medicul care urmareste sarcina si are toate informatiile necesare legate de viitoarea mama si de fat decide cum se va produce nasterea...
Mama si nou-nascut / Foto: Photoxpress Momentele ce urmeaza nasterii sunt intense: bucuria aducerii pe lume a copilului, sentimentul coplesitor a ceea ce urmeaza, dar si revenirea dupa o operatie abdominala, la care se adauga problemele tipice postpartum, cum ar fi sanii umflati, modificari ale dispozitiei si scurgeri vaginale. Toate sunt normale...
Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mult mai predispusi la obezitate mai tarziu in viata decat bebelusii nascuti pe cale vaginala, arata un amplu studiu britanic, in care au fost analizate datele de la 10.000 de copii, de la nastere pana la varsta de 10 ani. In cazul operatiilor de cezariana "ar putea exista consecinte pe termen lung asupra...
Cezariana este una dintre operatiile cele mai frecvente facute in intreaga lume. In ultimii ani, tehnica utilizata pentru cezariene a fost simplificata, rezultand intr-o morbiditate postoperatorie mai mica. In comparatie cu metoda clasica noua tehnica reduce semnificativ pierderea de sange (342 vs 495 ml) si durerea postoperatorie si a scurtat...