Bebelusii nu dorm noaptea din cauza inactivitatii din timpul zilei?
Specialistii de la ”Michigan State University” au descoperit, printr-un nou studiu, ca bebelusii care nu sunt foarte activi in timpul zilei se trezesc frecvent noaptea, potrivit sciencedaily.com.
Oamenii de stiinta recomanda parintilor sa ia in considerare aceasta varianta, mai ales cand cauta posibile solutii pentru noptile lungi si fara somn ale sugarilor.
Mai mult, se pare ca nici perioadele de somn din timpul zilei nu sunt de folos. In cazul bebelusilor care nu au dormit noaptea problema a persistat, indiferent de cat de frecvent au dormit mai apoi, pe parcursul zilei. In plus, copiii obositi au cantarit semnificativ mai mult, acest lucru indicand un risc potential pentru obezitatea precoce.
Cercetarea a fost publicata in revista ”Infant Behaviour and Development”, fiind prima care se concentreaza pe aceasta legatura dintre somn si activitatea din timpul zilei.
”Stim ca activitatea fizica si somnul se influenteaza reciproc si sunt puternic asociate cu cresterea copiilor. Rezultatele noastre sugereaza ca aceasta asociere apare inca de la inceputul copilariei, care este o perioada critica de dezvoltare”, spune Janet Hauck, profesor de kinetologie.
Ce reprezinta activitatea fizica pentru bebelusi?
Activitatile fizice ale bebelusilor, pe care noi le consideram eforturi minore, au un rol crucial pentru cresterea si dezvoltarea acestora. De exemplu, cand acestia stau pe burta, abilitatile lor motorii se imbunatatesc.
”Nu avem dovezi care sa indice ca timpul petrecut pe burta influenteaza direct somnul, creste activitatea fizica, sau ajuta la cresterea sanatoasa in greutate. Totusi, parintii care considera ca bebelusul lor nu doarme suficient noaptea ar putea sa incurajeze copilul sa stea cat mai mult pe burta in timpul zilei pentru a creste nivelul de activitate fizica”, spune Hauck.
La acest studiu au participat 22 de copii sanatosi, in varsta de sase luni, carora li s-a monitorizat activitatea fizica. De asemenea, greutatea si lungimea au fost masurate si luate in considerare.
”Bebelusii care au dormit cel mai putin pe parcursul a 24 de ore, mai ales pe timpul noptii, au fost hraniti mult mai des noaptea si au fost semnificativ mai inactivi ziua”, adauga Hauck.
Mai mult, echipa de specialisti a observat ca sugarii care s-au odihnit au inregistrat un scor mai bun pentru lungime, in jur de 53 de cm, comparativ cu cei care au avut probleme cu somnul, acestia din urma avand si o greutate prea mare, in raport cu varsta si lungimea.
”Este indicat ca parintii sa vada rutina de somn drept o prioritate pentru copil. Este recomandat si sa incurajeze activitatea fizica in timpul zilei, interactionand cu bebelusii, incurajandu-i sa stea pe burta, sau sa fie lasati liberi pe podea”, concluzioneaza Hauck.
Sursa: www.sciencedaily.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Colostru: ce este și ce beneficii aduce nou-născuților
Colostrul este primul tip de lapte produs de glandele mamare după naşterea bebeluşului. Probabil că multe femei însărcinate au observat că, în ultimele luni de sarcină, începe să le curgă un lichid de culoare alb-gălbui din sâni.
Îngrijirea nou-născutului: igienă, alimentație, somn
Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă la toți stimulii din jur. La trecerea copilului din mediul intrauterin (unde pielea sa a fost permanent hidratată datorită lichidului amniotic) la cel extrauterin, poate să apară uscarea pielii. De aceea, îngrijirea nou-născutului în prim...
Medicul neonatolog: evoluția neonatologiei din punct de vedere științific
Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea vieții a nou-născutului prematur. Neonatolog...