Publicat la: 
30/03/2017

Beneficiile consumului de ghimbir

Atat proaspat, cat si sub forma de pudra, ghimbirul are o serie de beneficii pentru sanatatea intregului organism. Consumand aproximativ doua grame de ghimbir pe zi - fie 1 lingurita de ghimbir proaspat, fie 3/4 lingurita ghimbir pudra - putem reduce disconfortul abdominal, durerile de cap, simptomele menstruale si multe altele. Iata care sunt beneficiile ghimbirului asupra sanatatii, conform prevention.com.

Stimuleaza sistemul imunitar:

Ghimbirul contine sescviterpena, o substanta chimica naturala specifica vegetalelor, care lupta impotriva racelii, congestiei nazale si actioneaza impotriva febrei si durerilor de cap.

Este un antiinflamator natural:

Prin actiunea sa antiinflamatoare, ghimbirul poate reduce durerile articulare la pacientii ce sufera de artrita. Ghimbirul contine gingerol, o substanta antiinflamatoare puternica ce inhiba formarea citokinelor inflamatorii. Un studiu de specialitate publicat in revista "Arthritis & Rheumatology" arata ca in urma consumului de extract din ghimbir pacientii ce sufereau de osteoartrita a genunchiului au reusit sa isi reduca in mod semnificativ simptomele specifice bolii.

Calmeaza durerile musculare:

Ghimbirul actioneaza ca un analgezic natural ce poate inlatura durerile de muschi si febra musculara dobandita in urma unui antrenament fizic intens. Intr-un studiu publicat in revista de specialitate "The Journal of Pain", cercetatorii arata ca participantii care au consumat doua grame de ghimbir pe zi au prezentat o reducere a febrei musculare cu 25% la numai 24 de ore dupa antrenament. In plus, sportivii care au consumat bauturi ce contineau pudra de ghimbir au avut un nivel redus de indicatori ai inflamatiei in organism.

Reduce balonarea:

Ghimbirul stimuleaza digestia si reduce disconfortul abdominal. Prin actiunea sa carminativa, ghimbirul stimuleaza productia de suc gastric si bila pentru a ajuta la descompunerea proteinelor.

Calmeaza durerile menstruale:

Un studiu publicat in revista "Journal of Alternative and Complimentary Medicine" arata ca ghimbirul este la fel de eficient in tratarea durerilor menstruale precum ibuprofenul.

Combate migrenele:

Ghimbirul are capacitatea de a inhiba sinteza prostaglandinelor, ajuntand la scaderea presiunii sangelui si imbunatatind functiile cardiace. In plus, ghimbirul inlatura senzatia de greata ce insoteste adesea durerile de cap.

Stimuleaza memoria:

Ghimbirul poate fi cel mai bun asociat al creierului in lupta impotriva debutului si progresiei bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist