Publicat la: 
10/06/2016

Beneficiile regimului mediteranean

Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranta de viata mai lunga, avand si un efect benefic asupra sanatatii cardiovasculare, relateaza joi passionsante.be, citat de Agerpres.

Sunt binecunoscute avantajele acestui regim alimentar, insa o echipa de cercetatori suedezi a vrut sa cuantifice impactul sau in privinta numarului anilor de viata castigati (o medie la un numar mare de subiecti).

Cercetatorii au analizat datele privitoare la circa 70.000 de barbati si femei, observati timp de aproximativ 15 ani. Participantii au raspuns periodic la un chestionar foarte vast despre modul lor de viata, circa o suta de puncte fiind consacrate alimentatiei. Respectarea principiilor regimului mediteranean a fost apreciata cu un scor de la 0 (adoptare zero) la 8 (adoptare completa), in functie de obiceiurile de consum de fructe si legume, leguminoase si oleaginoase, cereale, produse lactate, carne rosie, ulei de masline sau de rapita, alcool, etc.

"Fiecare crestere cu un punct a scorului se asociaza cu trei luni suplimentare de viata, cu un total de doi ani intre extreme. Mortalitatea cardiovasculara a fost mai scazuta cu 41% la persoanele cu cel mai ridicat scor, iar cea din cauza cancerului cu 10%", afirma dr Maryvonne Pierre-Nicolas in Journal international de medecine.

"Acest studiu permite cuantificarea efectelor regimului mediteranean in ceea ce priveste speranta de viata, datorita in principal scaderii deceselor in urma unor boli cardiovasculare. Continutul bogat in antioxidanti si proprietatile anti-inflamatorii ale regimului mediteranean reprezinta principalele mecanisme biologice pe care se sprijina aceste beneficii.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar