MEDICAL UPDATES

08 Martie 2024

Biopsie: Ce trebuie să știi

scris de

Dr. Mustata Roxana Maria, Medic Specialist, Oncologie

Echipa de medici realizand o biopsie intr-o sala de operatie

Informații generale despre biopsie

Biopsia este o procedură care se face cu scopul de a obține informații despre tipul de celule care alcătuiesc o anumită structură.

Biopsia este prelevată de un medic specializat - chirurg (în cazul tumorilor profunde), hematolog (în cazul biospiilor medulare), dermatolog (în cazul biopsiilor de piele), ginecolog (în cazul biopsiei de col uterin sau endometru) sau de un chirurg toracic (în cazul biopsiilor pulmonare etc).

Ce este biopsia

Biopsia este procedura medicală cu ajutorul căreia se obține un fragment dintr-un țesut (normal - existent în corp sau anormal - apărut în corp).

În ce constă această procedură

În cazul prelevării țesutului de la suprafața corpului, procedura durează câteva minute. Există și tehnici moderne (biopsierea prin „împușcare”, cum este cazul biopsiei de sân), care durează câteva secunde.

Biopsia organelor sau structurilor cavitare se poate face printr-o procedură endoscopică, așa cum este cazul biopsiei gastrice (prin endoscopie digestivă superioară), colonice (colonoscopie), rectale (rectoscopie) sau a uterului (chiuretaj biopstic uterin).

Există și situații particulare, cum este biopsia osteo-medulară, în care prelevarea de măduvă se face de la nivelul unui os al bazinului sau al osului sternal și care necesită o intervenție mixtă - incizie și, ulterior, puncționare cu un ac gros.

Procedura se desfășoară sub anestezie, locală sau generală, în funcție de situație, astfel încât pacientul să sufere cât mai puțin sau deloc.

Cu rare excepții, o biopsie nu necesită mai mult de o zi de spitalizare, dar, în cea mai mare parte, se face în regim de consultație ambulatorie.

Analiza fragmentului bioptic este făcută de medici anatomo-patologi, prin examinarea piesei după secționarea cu microtomul și examinare la microscop. Pentru definirea cât mai bună a țesutului se folosesc colorații speciale și specifice, în funcție de apartenența țesutului biopsiat.

Rezultatul biopsiei este trimis apoi către medicul care a prelevat-o și către pacient. În general, rezultatul este disponibil într-un interval de timp ce poate varia între șapte și 21 de zile, în funcție de complexitatea pregătirii piesei pentru analiză. Intervalul se poate prelungi în cazul țesuturilor și organelor situate profund în corp, procedura necesitând o intervenție chirurgicală (ex. biopsia plămânului, biopsie renală).

Tipuri de biopsii

Din punct de vedere procedural, biopsiile se împart în mai multe categorii:

Biopsie incizională

Biopsia incizională presupune prelevarea doar a unei părți din țesut.

Biopsie excizională

Biopsia excizională se referă la îndepărtarea în totalitate a țesutului care trebuie examinat.

Biopsie prin puncție aspirativă cu ac fin

În biopsia prin puncție aspirativă cu ac fin este extras un mic fragment de țesut, cu ajutorul unui ac foarte subțire. În general, această metodă este mai puțin folosită, deoarece informațiile care pot fi obținute prin examinarea unei asemenea fragment mic sunt mai puține.

Biopsie unui nodul limfatic

Acest tip de biopsie constă în excizia totală sau parțială a unui ganglion limfatic și trimiterea acestuia la examinare.

Biopsie ghidată imagistic

Această metodă presupune prelevarea cu ajutorul unui ac, a cărei traiectorie este ghidată prin imagistică de tip ecografie sau computer tomografie (CT), ori rezonanță magnetică nucleară (RMN).

Biopsie prin „răzuire”

Procedura se realizează prin prelevarea de țesut răzuit. Această tehnică este din ce în ce mai puțin folosită, în principal datorită dezvoltării altor tehnici mai performante, care ajută la obținerea unui număr mai mare de informații.

Chiuretaj bioptic

Chiuretajul bioptic reprezintă tehnica prin care se obține biopsia endometrului (suprafața internă a cavității uterine).

Când este recomandată

Biopsia, deși efectuată din ce în ce mai facil și cu un confort din ce în ce mai mare pentru pacient, este folosită în situații foarte bine determinate, decise de un medic specialist. Acesta va solicita o biopsie în situația în care o afecțiune nu poate fi definită corect și complet, iar obținerea informațiilor rezultate în urma biopsierii este definitorie pentru stabilirea tratamentului adecvat al pacientului.

Care este rolul biopsiei în stabilirea unui diagnostic

În principal, rolul biopsiei este de a ghida diagnosticul și de a determina decizia terapeutică. În cea mai mare parte, biopsia este folosită în diagnosticarea afecțiunilor maligne, adică a cancerului.

Biopsia mai poate fi folosită și pentru diagnosticarea uneor afecțiuni autoimune sau diferențierea, în cazuri dificile, a unor afecțiuni infecțioase.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate prin intermediul biopsiei

Cancerul este principala boală care necesită obținerea de țesut pentru analiză printr-o biopsie; procedura este importantă și pentru a discerne între o tumoră malignă și una benignă. Apariția unor tratamente din ce în ce mai complexe pentru cancer a făcut ca biopsia să fie obligatorie pentru orice tip de cancer.

Unele afecțiuni dermatologice, cu aspect atipic sau complex, necesită prelevarea unui fragment modificat de piele, pentru determinarea bolii și adaptarea perfectă a tratamentului.

Ciroza hepatică apărută pe fondul infecțiilor virale este un alt exemplu de afecțiune care poate necesita biopsie.

Riscuri asociate cu această procedură

Prin dezvoltarea tehnicilor moderne de puncționare, riscul de complicații ca urmare a unei biopsiii a scăzut, atât ca frecvență, cât și ca intensitate. În cazurile extrem de rare în care mai apar, acestea sunt:

  • sângerarea: cea mai mare probabilitate de apariție este în cazul țesuturilor foarte bine vascularizate sau la pacienții cu tulburări de coagulare preexistente; în ambele situații, medicul care ia biopsia se va asigura că riscul de sângerare este redus la minimul posibil;
  • infecția: este provocată de pătrunderea germenilor la nivelul zonei de unde s-a prelevat biopsia; pentru prevenirea infectării, procedura se desfășoară în condiții foarte stricte de asepsie și antisepsie, iar, în cazurile de pacienți cu risc crescut de infecții, sub protecție antibiotică;
  • cicatricea: se întâlnește doar în cazul pacienților care au făcut biopsii printr-o procedură chirurgicală și cicatrizarea vicioasă se mai întâlnește doar la pacienții cu afecțiuni ale pielii preexistente; totuși, și în aceste cazuri, cicatricea vicioasă poate fi prevenită prin aplicarea de creme speciale.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.