Publicat la: 
15/03/2019

diagnostic Alzheimer test ochi

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului).

Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in coerenta optica). Prin aceasta metoda, pot fi observate vasele de sange din retina care sunt mai fine decat firul de par uman. Cu toate ca boala Alzheimer este dificil de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente, se pare ca testul ocular reprezinta cea mai usoara varianta.

 Totusi, exista si anumite limite ale cercetarii. Testul nu poate arata daca modificarile de la nivelul retinei au aparut inainte, sau dupa Alzheimer, motiv pentru care specialistii nu sunt siguri daca schimbarile respective se aplica strict pentru Alzheimer. Semnele ar putea fi, de asemenea, observate si in cazul persoanelor cu alte tipuri de dementa, sau afectiuni medicale precum diabetul zaharat si alte afectiuni oculare.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii si a fost publicat in revista Academiei Americane de Oftalmologie.

Cum a decurs studiul?

Studiul a fost unul transversal, in cadrul caruia oamenii de stiinta au comparat ochii persoanelor sanatoase, cu cei ai persoanelor diagnosticate cu Alzheimer. Ipoteza a fost ca oamenii cu Alzheimer au mai putine vase de sange si flux sanguin mai scazut la nivelul retinei. Totusi, acestia nu au fost urmariti pe o perioada lunga, de cativa ani, pentru a putea spune daca schimbarile retinei au avut loc inainte, sau dupa aparitia bolii Alzheimer.

Au participat 39 de persoane cu Alzheimer, 37 cu insuficienta cognitiva usoara si 133 de oameni sanatosi, cu un creier normal, functional. Cei bolnavi au fost recrutati de la o clinica din Carolina de Nord, toti fiind adulti cu varsta de peste 50 de ani. Varsta medie a fost de 71 de ani. Au fost facute scanari pentru identificarea micilor vase de sange in diferite parti ale retinei, iar apoi au comparat densitatea vaselor de sange intre grupuri.

La studiu nu au participat si oameni cu dementa non-Alzheimer, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, afectiuni neurologice (scleroza multipla, glaucom, degenerare maculara).

Care au fost rezultatele?

Persoanele cu Alzheimer au avut mai putine vase de sange, un flux sanguin redus la nivelul retinei, iar stratul de fibre nervoase care inconjoara nervul optic a fost mai subtire, comparativ cu oamenii sanatosi si cu cei cu insuficienta cognitiva usoara. Nu au existat diferente intre cei cu insuficienta cognitiva usoara si cei sanatosi.

Specialistii sugereaza ca aceste mici modificari ale vaselor de sange din retina reflecta schimbarile vaselor de sange din creier. Totusi, dementa vasculara se caracterizeaza prin modificari mai mari ale vazelor de sange din creier, comparativ cu Alzheimer. Daca aceste modificari nu sunt specifice pentru Alzheimer, este discutabil daca acestea ar putea avea valoare in diagnosticare.

Sursa: www.nhs.uk

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Un studiu condus de Karolinska Institutet din Suedia raporteaza pentru prima data efectele pozitive ale unui vaccin activ impotriva bolii Alzheimer. Nou vaccin, CAD106, se poate dovedi un progres in cautarea unui tratament pentru aceasta boala degenerativa grava. Studiul este publicat in revista stiintifica Lancet Neurology. Boala Alzheimer este...
O doza zilnica de vitamina E ar putea ajuta persoanele care sufera de dementa, potrivit unui nou studiu publicat in revista JAMA. Acesta a descoperit ca persoanele care sufera de o forma usoara sau moderata a afectiunii Alzheimer si consuma doze mari de vitamina E prezinta un ritm mai lent de declin cognitiv. Persoanele in cauza au fost...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat in revista Neurology, citat de Mediafax.  Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului). Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in...