Publicat la: 
5/12/2016
Boala Parkinson isi poate avea originea in intestine, nu in creier

Flora bacteriana intestinala ar putea juca un rol major in aparitia bolii Parkinson, potrivit unui nou studiu efectuat in Statele Unite care ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea unor strategii de tratament mai eficiente si lipsite de efecte secundare in lupta cu aceasta boala neurodegenerativa, noteaza Agerpres.

Cercetarea, publicata recent in jurnalul american 'Cell', demonstreaza ca schimbarile in structura populatiei de bacterii intestinale, si chiar a bacteriilor in sine, contribuie in mod activ la deteriorarea functiilor motorii ? semn distinct al acestei boli - si chiar ar putea fi o cauza a acestora.

'Am descoperit in premiera o legatura biologica intre microbiomul intestinal si boala Parkinson', sustine intr-un comunicat autorul principal al studiului, Sarkis Mazmanian de la California Institute of Technology. 'Aceasta cercetare dezvaluie faptul ca o boala neurodegenerativa isi poate avea originile in intestine, nu numai in creier, asa cum s-a crezut pana acum', a completat acesta.

Boala Parkinson este cauzata de acumularea in neuroni a proteinelor alfa-sinucleine (Alpha Syn) anormale, ceea ce cauzeaza efecte toxice in celulele ce elibereaza dopamina, localizate in regiunile din creier care controleaza miscarile. Ca urmare, pacientii se confrunta cu simptome debilitante precum tremur, intepenirea muschilor, incetinirea miscarilor si afectarea mersului.

Rezultatele noii cercetari, efectuata pe soareci de laborator, demonstreaza ca flora bacteriana intestinala exacerbeaza simptomele motorii contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine.

Descoperirea are implicatii importante in tratamentul contra bolii Parkinson. El a salutat reusita pe care a numit-o 'o schimbare de paradigma' care 'deschide posibilitati complet noi pentru tratarea pacientilor'.

'In cazul multor afectiuni neurologice, tratamentul conventional presupune administrarea unui medicament catre creier. Insa, daca boala Parkinson este intr-adevar cauzata nu doar de schimbari la nivelul creierului ci si in microbiom, atunci nu va fi nevoie decat de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai usor de facut', a spus Mazmanian. 'Acest nou concept ar putea duce la terapii mai sigure, cu mai putine efecte secundare in comparatie cu cele actuale', a completat specialistul.

In prezent, terapiile impotriva Parkinson se concentreaza pe cresterea nivelului de dopamina din creier, insa pot avea efecte secundare grave si uneori isi pierd eficacitatea dupa administrarea indelungata, mai arata sursa citata.

Pana la 10 milioane de persoane din lumea intreaga sufera din cauza acestei afectiuni, ceea ce o face sa ocupe locul al doilea in topul celor mai des intalnite boli neurodegenerative, dupa Alzheimer.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13