Boli infecțioase care apar vara: care sunt cele mai comune
Ce sunt bolile infecțioase
Bolile infecțioase sau, cum le cunoaște toată lumea, infecțiile, sunt acele afecțiuni care apar atunci când în corpul uman pătrund și se multiplică organisme dăunătoare. Acestea pot fi virusuri, bacterii, paraziți sau fungi (ciuperci).
Cele mai întâlnite simptome ale infecțiilor sunt febra, oboseala, starea generală alterată, dureri, dificultăți în respirație și probleme digestive.
În timp ce doar 1% din bacterii provoacă boli omului, adică sunt patogene, cu virusurile situația este alta. Acestea nu au niciun rol benefic pentru organism, fiind considerate „paraziți'' din cauza faptului că reproducerea și multiplicarea lor înseamnă, în cele din urmă, distrugerea celulelor gazdei (om sau animal).
Bolile infecțioase cauzate de bacterii și virusuri reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității și morbidității la nivel global. În România există peste 30 de boli infecțioase care sunt frecvente.
Printre infecțiile provocate de bacterii se numără tuberculoza, celulita infecțioasă, infecția urinară, boala Lyme, tusea convulsivă, meningită bacteriană, angina streptococică. Dintre cele provocate de virusuri amintim COVID 19, rujeola, varicela, hepatita A, B, C, zona Zoster, gripa, răceala comună, gastroenterita virală, infecția HPV, herpes genital, HIV/SIDA.
Unele infecții sunt specifice anotimpului rece - gripa, virozele respiratorii, în timp ce altele sunt sunt mai des întâlnite în sezonul cald: conjunctivita, toxiinfecția alimentară, borelioza, hepatita A.
Multe dintre infecții sunt virale, adică sunt transmise pe cale aeriană de la o persoană la alta.
Boli infecțioase specifice verii
Chiar dacă de cele mai multe ori ne gândim că în sezonul cald trebuie să ne ferim doar de soare, o mare atenție trebuie să acordăm și igienei personale, astfel încât să nu lăsăm infecțiile să ne strice vara.
Printre afecțiunile infecțioase mai des întâlnite vara sunt: conjunctivita, toxiinfecția alimentară, borelioza și hepatita A.
Conjunctivita
Denumită popular și „ochi roșu’’, conjunctivita nu este, de cele mai multe ori, o problemă gravă de sănătate.
Conjunctivita apare atunci când se inflamează membrana subțire și transparentă ce acoperă o parte din ochi și liniile interioare ale pleoapelor (conjunctiva). Cauzele pot fi bacteriene, virale, fungice, alergene (polenul) sau iritative (clorul din apa piscinei, fumul, substanțele din produsele cosmetice).
Conjunctivita poate apărea brusc, însă există și forme cronice. Este mai des întâlnită la copii și poate afecta unul sau ambii ochi. În colectivitate – la grădiniță sau la școală – se poate transmite cu ușurință de la un copil la altul.
Inflamația se poate ameliora prin folosirea lacrimilor artificiale și a compreselor reci. Totodată, este contraindicată folosirea lentilelor de contact cât timp ochii sunt afectați de conjunctivită.
Sunt și situații în care este nevoie să cerem asistență medicală în cazul conjunctivitei, atunci când inflamația este însoțită de unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:
- Dureri ale ochilor;
- Sensibilitate la lumină;
- Vedere încețoșată;
- Roșeață intensă.
Nou-născuții cu simptome de conjunctivită trebuie să fie consultați imediat de un medic.
Tipuri de conjunctivită infecțioasă
Conjunctivita virală
Cazurile sunt de obicei ușoare, iar inflamația dispare în 7-14 zile, chiar și fără tratament.
Sunt și situații în care conjunctivita virală durează 2 sau chiar 3 săptămâni.
Formele mai grave se tratează cu antivirale, antibioticele nefiind utile împotriva virusurilor.
Conjunctivita bacteriană
De obicei se ameliorează în 2 -5 zile chiar și fără tratament în cazul formelor ușoare. Însă poate dura chiar și 2 săptămâni până când ochii se limpezesc.
În cazul formelor mai grave se pot prescrie antibiotice – acest lucru va duce la reducerea complicațiilor și a contagiozității. De regulă, medicii recomandă antibiotice sub formă de picături pentru ochi sau unguent.
Toxiinfecția alimentară
Toxiinfecția alimentară apare atunci când sunt consumate alimente contaminate. Simptomele trec în câteva zile de obicei, chiar și fără tratament.
Bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli (E.coli) ori Norovirusul sunt cel mai des întâlnite în alimentele contaminate.
Uneori, semnele toxiinfecției alimentare apar imediat după consumul alimentelor cu probleme, dar de cele mai multe ori apar după 24-48 de ore. Nu este însă exclus ca simptomele să se instaleze abia după câteva săptămâni.
Principalele simptome ale toxiinfecției alimentare:
- Senzație de rău (greață);
- Vărsături;
- Diaree;
- Dureri abdominale;
- Lipsă de energie;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Febră;
- Frisoane;
- Dureri musculare.
Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile, trebuie contactat medicul. La fel se va proceda și în cazul în care:
- Sunt semne de deshidratare severă (confuzie, bătăi rapide ale inimii, urină puțină sau deloc);
- Ești însărcinată;
- Ai peste 60 de ani;
- Este vorba de un bebeluș;
- Ai deja o afecțiune cronică precum: diabet, boală renală, probleme ale inimii ori o boală inflamatorie intestinală.
Boala Lyme – Borelioza
Boala Lyme este provocată de infecția cu Borrelia Burgdorferi și uneori de Borrelia Mayonii. Este mai des întâlnită în Statele Unite, însă de-a lungul timpului au fost semnalate cazuri și în România. Se transmite la om prin mușcătura unor căpușe. Trebuie să știm că nu toate speciile de căpușe sunt atât de periculoase, așa încât nu este cazul să ne panicăm atunci când suntem mușcați de o căpușă.
Simptomele bolii Lyme:
- Febră;
- Dureri de cap;
- Oboseală;
- Erupție cutanată numită eritem migrans;
- Greață și vărsături;
- Dureri și tumefieri articulare – pot apărea după câteva săptămâni;
- Afectare neurologică – se poate instala după câteva săptămâni, luni sau chiar după câțiva ani, atunci când se inflamează învelișul creierului (apare meningita);
- Tulburări cardiace, oboseală severă, inflamarea ochilor ori hepatita apar rar.
Așadar, în cazul în care nu este tratată corespunzător, infecția se poate răspândi în articulații, la inimă și la nivelul sistemului nervos. Cele mai multe dintre cazuri sunt tratate cu antibiotice, iar infecția dispare din organism în câteva săptămâni.
În cazul unei mușcături, este foarte important să îndepărtăm căpușele în totalitate imediat ce le-am observat.. În cazul în care nu suntem siguri că reușim acest lucru, cel mai bine ar fi să apelăm la ajutorul unui medic.
Hepatita A
Hepatita A mai este numită și „boala mâinilor murdare’’. Este o infecție a ficatului provocată de virusul hepatic A (HAV), care poate fi ușoară sau severă.
Este o infecție foarte contagioasă, o persoană putându-se contamina prin contact personal strâns cu o persoană infectată sau prin contact cu alimente și băuturi contaminate.
Simptomele hepatitei A sunt:
- Oboseală;
- Grețuri;
- Dureri de stomac;
- Icter.
Simptomele hepatitei A pot dura până la 2 luni.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, nu există un tratament specific pentru hepatita A, iar oamenii se recuperează în câteva săptămâni sau luni.
În general recuperarea este completă, iar imunitatea este pe viață. Există însă și cazuri în care boala are o evoluție fulminantă și se poate ajunge în cazuri rare la deces.
Igiena personală necorespunzătoare și lipsa apei potabile sunt factori importanți ai răspândirii hepatitei A. Orice persoană care nu a avut această infecție se poate îmbolnăvi, dar vestea bună este că hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare.
Măsuri de prevenție
Măsurile de prevenție ale infecțiilor de vară țin aproape în totalitate de respectarea regulilor de igienă.
Imunizarea (vaccinarea), igiena corespunzătoare a mâinilor și corpului, spălarea cu apă curată a alimentelor înainte de a le consuma, sunt obiceiuri care pot ține la distanță bolile infecțioase în sezonul cald.
Totodată, pentru a evita mușcăturile de căpușe, este indicat să purtăm haine lungi atunci când mergem în parc sau la pădure și chiar să utilizăm un spray special anti-căpușe.
Bibliografie
- “Food Poisoning Symtpoms and Treatments.” Nhsinform.scot, 2020, www.nhsinform.scot
- “Treating Pink Eye (Conjunctivitis).” Centers for Disease Control and Prevention, 4 Jan. 2019, www.cdc.gov
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Anticorpi: ce sunt și care este rolul lor în organism
Anticorpii sunt proteine care ne protejează atunci când o substanță străină intră în organism. Aceste substanțe străine poartă numele de antigene și pot include bacterii, virusuri, ciuperci, alergeni, venin sau diverse alte toxine. Produși de sistemul nostru imunitar, anticorpii...
Serotonina (hormonul fericirii): de ce e importantă pentru sănătatea organismului uman
Serotonina este o substanță cu rol de neurotransmiţător, adică participă la transmiterea unei informaţii specifice de la un neuron la altul. Ea este produsă: în celulele cromafine din mucoasa gastro-intestinală (95%); la nivelul creierului de neuronii serotoninergici (1%);&...
Histerosonografie (HYCOSY): ce este și când este necesară
Histerosonografia, cunoscută și sub numele de sonohisterografie, este procedura prin care se utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale interiorului uterului. Histerosonografia ajută la diagnosticarea multor probleme, inclusiv sângerări vaginale inexplicabile, infertilitate ș...