Publicat la: 
27/02/2018

boli inima dieta vegetariana dieta mediteraneana

Dieta lacto-ovo-vegetariana, care include oua si lactate, dar exclude carnea de orice tip si dieta mediteraneana sunt la fel de eficiente in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si a declansarii accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat in "Circulation," scrie sciencedaily.com.

Cercetarile de specialitate realizate pana in prezent pe aceasta tema au aratat ca dieta mediteraneana reduce factorii de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare.

Alte studii au ajuns la concluzii similare in ceea ce priveste adoptarea dietei vegetariene. Cu toate acestea, studiul de fata este primul care compara beneficiile celor doua tipuri de diete pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

De asemenea, pentru studiul de fata cercetatorii au avut ca scop sa identifice daca trecerea la o dieta lacto-ovo-vegetariana ar putea fi, de asemenea, benefica pentru persoanele obisnuite sa manance carne alba, rosie sau peste.

"Am decis sa comparam dieta lacto-ovo-vegetariana cu dieta mediteraneana pe acelasi grup de persoane,'' declara Dr. Francesco Sofi, autorul principal al studiului si profesor de nutritie la Universitatea din Florenta.

In ce a constat studiul privind beneficiile dietei pentru pacientii cu boli de inima?

Pentru a compara beneficiile celor doua tipuri de diete, cercetatorii au repartizat aleatoriu 107 voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani in doua grupuri timp de trei luni: grupul ce urma dieta vegetariana cu un continut scazut de calorii ce includea lactate si oua si grupul ce urma o dieta medietareana cu un continut scazut de calorii.

Dieta mediteraneana includea carne alba din pasari de curte, peste si unele tipuri de carne rosie, precum si fructe, legume si cereale integrale. 

Dupa cele trei luni de analiza, participantii au schimbat grupul pentru a adopta celalalt regim alimentar, desi unii au continuat regimul alimentar combinand ambele diete.

Care sunt rezultatele studiului asupra bolilor de inima?

Indiferent de dieta adoptata, participantii au reusit sa piarda in greutate pe durata studiului aproximativ patru kilograme, dintre care trei kilograme de grasime, iar fiecare participant a reusit sa isi ajusteze indicele de masa corporala in mod optim in raport cu inaltimea.

Cu toate acestea, exista doua diferente ce merita mentionate intre cele doua diete: in timp ce dieta vegetariana a fost mult mai eficienta in reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterol "rau"), dieta mediteraneana a fost eficienta in reducerea trigliceridelor, factor ce creste riscul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral.

"Dieta lacto-ovo-vegetariana cu un continut scazut de calorii poate ajuta pacientii sa isi reduca riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare in aceeasi masura in care o face si adoptarea dietei mediteraneene cu un continut scazut de calorii. In zilele noastre avem aceste doua optiuni in materie de diete alimentare ce sustin sanatatea inimii," declara Dr. Francesco Sofi.

"Cele doua diete au multe lucruri in comun care pot explica rezultatele similare ale studiului in randul tuturor participantilor. Ambele diete sunt alcatuite dupa un model alimentar ce se bazeaza pe diversitate, densitatea nutrientilor si cantitatea adecvata de alimente ce limiteaza consumul de grasimi saturate," explica Dr. Cheryl A. M. Anderson, de la Universitatea din California.

De asemenea, ambele diete alimentare sunt recomandate de catre specialistii in nutritie ca solutii adecvate pentru prevenirea obezitatii, a bolilor cardiovasculare, precum si pentru managementul acestora.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Botezatu Lucia,Medic Primar
Medic Primar
Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Cercetatorii au descoperit ca numarul de calorii pe care le ard oamenii in timp ce se odihnesc se schimba in functie de perioada zilei. Cand sunt in repaus, oamenii ard cu 10% mai multe calorii dupa-amiaza sau seara, decat dimineata, potrivit sciencedaily.com. Constatarile intaresc rolul important al ceasului circadian in metabolismul nostru. De...
Recomandarile dietetice personalizate in functie de informatiile genetice sunt, in prezent, o tendita populara pentru a adopta un stil de viata sanatos. Insa cat de precise sunt aceste recomandari? Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Munchen, ce analizeaza sistematic articolele stiintifice publicate pana in...
In cazul in care doriti sa slabiti, trebuie sa tineti cont de faptul ca alimentele pe care le alegeti pot construi sau pot strica o dieta sanatoasa. Pe langa propria rutina culinara, exista anumite alimente care lupta cu grasimea si va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Printre acestea se numara iaurtul grecesc, ardeiul iute si fasolea....
O dieta mediteraneana poate reduce pierderea tesutului osos in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Astfel, consumul de fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline si peste poate reduce pierderea de tesut osos in doar 12 luni, scrie eurekalert.org. Este primul studiu din Europa care analizeaza impactul dietei mediteraneene...
Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au folosit ”Functional Imagery Training (FIT), adica o tehnica de imagistica mentala, au pierdut de cinci ori mai mult in greutate decat cei care au urmat alte metode, conform eurekalert.org. Persoanele supraponderale care au folosit o noua metoda motivationala, numita ”...