Publicat la: 
27/02/2018

boli inima dieta vegetariana dieta mediteraneana

Dieta lacto-ovo-vegetariana, care include oua si lactate, dar exclude carnea de orice tip si dieta mediteraneana sunt la fel de eficiente in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si a declansarii accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat in "Circulation," scrie sciencedaily.com.

Cercetarile de specialitate realizate pana in prezent pe aceasta tema au aratat ca dieta mediteraneana reduce factorii de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare.

Alte studii au ajuns la concluzii similare in ceea ce priveste adoptarea dietei vegetariene. Cu toate acestea, studiul de fata este primul care compara beneficiile celor doua tipuri de diete pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

De asemenea, pentru studiul de fata cercetatorii au avut ca scop sa identifice daca trecerea la o dieta lacto-ovo-vegetariana ar putea fi, de asemenea, benefica pentru persoanele obisnuite sa manance carne alba, rosie sau peste.

"Am decis sa comparam dieta lacto-ovo-vegetariana cu dieta mediteraneana pe acelasi grup de persoane,'' declara Dr. Francesco Sofi, autorul principal al studiului si profesor de nutritie la Universitatea din Florenta.

In ce a constat studiul privind beneficiile dietei pentru pacientii cu boli de inima?

Pentru a compara beneficiile celor doua tipuri de diete, cercetatorii au repartizat aleatoriu 107 voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani in doua grupuri timp de trei luni: grupul ce urma dieta vegetariana cu un continut scazut de calorii ce includea lactate si oua si grupul ce urma o dieta medietareana cu un continut scazut de calorii.

Dieta mediteraneana includea carne alba din pasari de curte, peste si unele tipuri de carne rosie, precum si fructe, legume si cereale integrale. 

Dupa cele trei luni de analiza, participantii au schimbat grupul pentru a adopta celalalt regim alimentar, desi unii au continuat regimul alimentar combinand ambele diete.

Care sunt rezultatele studiului asupra bolilor de inima?

Indiferent de dieta adoptata, participantii au reusit sa piarda in greutate pe durata studiului aproximativ patru kilograme, dintre care trei kilograme de grasime, iar fiecare participant a reusit sa isi ajusteze indicele de masa corporala in mod optim in raport cu inaltimea.

Cu toate acestea, exista doua diferente ce merita mentionate intre cele doua diete: in timp ce dieta vegetariana a fost mult mai eficienta in reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterol "rau"), dieta mediteraneana a fost eficienta in reducerea trigliceridelor, factor ce creste riscul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral.

"Dieta lacto-ovo-vegetariana cu un continut scazut de calorii poate ajuta pacientii sa isi reduca riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare in aceeasi masura in care o face si adoptarea dietei mediteraneene cu un continut scazut de calorii. In zilele noastre avem aceste doua optiuni in materie de diete alimentare ce sustin sanatatea inimii," declara Dr. Francesco Sofi.

"Cele doua diete au multe lucruri in comun care pot explica rezultatele similare ale studiului in randul tuturor participantilor. Ambele diete sunt alcatuite dupa un model alimentar ce se bazeaza pe diversitate, densitatea nutrientilor si cantitatea adecvata de alimente ce limiteaza consumul de grasimi saturate," explica Dr. Cheryl A. M. Anderson, de la Universitatea din California.

De asemenea, ambele diete alimentare sunt recomandate de catre specialistii in nutritie ca solutii adecvate pentru prevenirea obezitatii, a bolilor cardiovasculare, precum si pentru managementul acestora.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Se stie ca organismul barbatilor beneficiaza de pe urma administrarii suplimentelor cu proteine din zer, insa cel mai recent studiu de specialitate realizat pe aceasta tema arata ca si organismul femeilor poate avea parte de aceleasi beneficii, conform expertilor din nutritie de la Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii, conform...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Public Health”, ca atat dietele ce recomandau un consum mare de carbohidrati, cat si cele care recomandau un consum mic, au dus la o rata mare a mortalitatii, pe cand consumatorii moderati au avut cel mai mic risc, conform sciencedaily.com. Cercetatorii au ajuns la...
Inima este un organ vital care pompeaza sange prin corp, facand parte din sistemul circulator al organismului. Aceasta are caracteristici uimitoare de care nu suntem constienti: bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, pompeaza 5-6 litri de sange in fiecare minut (aproximativ 2000 de litri pe zi) si poate functiona pe cont propriu. Inima poate...
Fructele, legumele si cerealele integrale pot reprezenta un tratament surprinzator pentru astmul alergic, potrivit studiilor pe animale. Testele efectuate pe soareci, publicate in revista Nature Medicine, au aratat ca o dieta bogata in fibre ar putea reduce inflamatia de la nivelul plamanilor. Cercetatorii sustin ca trecerea la alimente procesate...
Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip...