MEDICINA GENERALA

28 Septembrie 2020

Caderea parului sau alopecie androgenica acum poate fi tratata!

„N-am acceptat niciodată ideea că nu-mi voi recăpăta podoaba capilară”

Părul este o podoabă prețioasă pentru o femeie, iar pierderea acesteia nu este ceva ușor de acceptat, căci creează sentimente puternic negative în sufletul său.

De aceea, S.E., din Câmpulung (Argeș), a încercat tot ce se putea pentru a-și recupera părul căzut, fără a-și pierde vreo clipă încrederea că va găsi o soluție.


Mai mult de jumătate din viața sa, S.E., în vârstă de 46 de ani, s-a confruntat cu o problemă medicală care, fără a fi primejdioasă, fură ceva din plenitudinea, din frumusețea vieții, mai ales dacă ești femeie. De altfel, până și diagnosticul, pus după mult timp de când S.E. căuta o soluție pentru problema sa, sună ca un atentat la feminitatea oricărei femei: alopecie androgenică. Însă formularea clară a unui diagnostic, într-un final, a fost primită de S.E. și ca o veste bună, pentru că atunci când știi exact cu ce te confrunți, poți găsi mai ușor o soluție terapeutică eficientă.

La doctorul potrivit, după 28 de ani
S.E. a primit diagnosticul după 28 de ani de când începuse să i se rărească destul de mult părul. Deși asistentă medicală, i-a luat ceva timp până să găsească medicul care să-și dea seama de problema care se afla la originea problemei sale medicale. „Căderea masivă a părului a început din timpul liceului și s-a accentuat după cele două sarcini pe care le-am avut. Mergând la un consult endocrinologic, mi-a fost recomandată doamna doctor Mihaela Panduru, de la MedLife Grivița, pentru un consult dermatologic. La doamna doctor, am ajuns după 28 de ani de când am observat că-mi cădea părul, timp în care am încercat mai multe tratamente, dar fără a avea rezultatul sperat. Cu toate acestea, n-am acceptat niciodată ideea că nu există un tratament care să mă ajute să-mi recapăt podoaba capilară”, spune S.E.

„Profesionalismul dnei dr. Panduru m-a făcut să respect tratamentul”
Multă vreme, S.E. a crezut că îi cade părul din cauze care nu reprezentau vreo afecțiune. „La început, am crezut că problema a apărut din cauza stresului, care apoi s-a accentuat din cauza sarcinilor. Dar în urma consultației la doamna doctor, am aflat că este o problemă care pornește de la receptorii de hormoni androgeni de la nivelul părului”, povestește S.E.
Dr. Mihaela Panduru i-a recomandat un tratament medicamentos și efectuarea unei proceduri locale, ceea ce a însemnat un fel de navetă săptămânală pentru S.E., care trebuia să vină la București de la Câmpulung. „Am făcut procedura săptămânal, timp de 3 luni și apoi am făcut câteva ședințe de întreținere, iar rezultatele nu au întârziat să apară. N-a fost chiar simplu din cauza distanței, dar dăruirea și profesionalismul doamnei doctor Panduru m-au determinat să respect tratamentul și să vin cu drag la procedurile de microneedeling. Și cei din familie m-au susținut și m-au încurajat să fac tot ce este necesar pentru a-mi recăpăta părul.
Sunt foarte mulțumită și fericită că tratamentul a fost util. În prezent, fac un tratament local și, când reușesc, mai merg pentru câte o procedură. Recomand tuturor femeilor care se confruntă cu această problemă, cădere a părului, să apeleze cu toată încrederea la doamna doctor Panduru”, mai spune S.E.

Opinia specialistului
Dr. Mihaela Panduru, medic primar dermatovenerologie, Hyperclinica MedLife Grivița


Căderea părului la femei are diverse cauze: de origine internă, cutanată și de mediu. Analiza firului de păr și a scalpului prin tricoscopie oferă informații importante despre tipul de alopecie și orientează medicul spre identificarea unei cauze. Iar în cazul pacientei am diagnosticat o alopecie androgenică de gradul 2 (există 3 grade de severitate).

Acest tip de alopecie poate să apară în contextul unei afecțiuni endocrinologice care determină secreția crescută de hormoni androgeni și prezența acestora în concentrații mari în sânge sau poate să apară în condițiile unor niveluri normale de hormoni androgeni, însă cu o afinitate crescută la nivelul receptorilor de androgeni de la nivelul părului, ceea ce face ca părul să cadă. În cazul doamnei a fost cea de-a doua situație, legată de receptorii de hormoni androgeni de la nivelul părului.
Ca tratament, am combinat terapia sistemică cu produs medicamentos care blochează receptorul pentru androgeni de la nivelul firului de păr, asociat cu terapie topică. Am adăugat la această schemă terapeutică procedura de microneedeling, pentru a stimula pielea să producă factori de creștere și pentru a obține microcanale la nivelul straturilor superficiale ale pielii. Ulterior, se aplică produse care stimulează creșterea părului. Procedura este foarte puțin dureroasă și nu necesită anestezie locală. În cazul pacientei, am făcut procedura săptămânal, timp de trei luni, urmând câteva ședințe de întreținere.
Studiile arată că asocierea procedurii de microneedeling terapiei medicamentoase produce o îmbunătățire cu 50% mai mare decât în cazul folosirii doar a medicamentelor.

 
 Echipa MedLife de Dermatoestetica

Doctor Vidan-Popa Mihaela MedLife
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar
Doctor Vidan-Popa Mihaela MedLife
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Chelemen Miruna
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Chelemen Miruna
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale

Dermatoestetica , Dermatovenerologie și Camera De Garda

FLG
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist
FLG
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Pop Corina Elena
Medic Specialist
Pop Corina Elena
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.