Publicat la: 
24/01/2013

„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup țintă de 10-14 ani. Finanțarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătății, la solicitatea părinților. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel național, cu accent pe București, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcționeze  la fel de bine precum a funcționat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E și Vest ale țării”, a declarat Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătății.
Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume și numărul este într-o continuă creștere. Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012, conform unui comunicat de presa remis MedLive.ro.

"În țări unde există  programe de prevenție și screening s-a demonstrat statistic că  rata mortalității cauzată de această afecțiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeș Papanicolau. Fundația Renașterea promovează prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa și de a se proteja pentru a-și păstra sănătatea", a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

Vaccinul anti-HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 şi 18 și se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, interval de vârstă unde eficacitatea sa este de 99%, dar și targetului secundar, respectiv populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, și tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

„Profilul de siguranță al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacții adverse la locul injectării, reacții comune oricărui tip de vacinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit și de recomandarea diferitelor societăți profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americană de Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americană a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americană de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

„Este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsă de informație, să nu îl folosim. Suntem datori față de noi, față de copiii noștri și, nu în ultimul rând, față de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV și să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin”, spune Dana Războiu - ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, soluție care, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94%.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme și pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului de col uterin și a modalităților prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în Romania.

Comentarii

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Primar
Terfaloaga Maria-Claudia,Medic Primar
Medic Primar
Kasmo Mohamed,Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
Medic Primar...
Cristian Rodica Maria,Medic Primar, Sef lucrari, Doctor in stiinte medicale
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 63

Articole similare

„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va...
Testele urinare care permit depistarea virusului papiloma uman (HPV), vinovat de aparitia celor mai multe cazuri de cancer de col uterin, ar putea sa devina o alternativa acceptabila fata de frotiurile cervicale traditionale, se afirma intr-un nou studiu. Pana la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV intr-...
„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va...
Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin va fi functional in 10 judete, incepand din 1 septembrie, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national, a informat miercuri Ministerul Sanatatii. Programul debuteaza in 10 judete ale tarii - Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara,...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Aarhus si de la Spitalul Universitar Aarhus au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile care au 65 de ani, sau mai mult, au un risc mult mai mare de a deceda din cauza cancerului de col uterin decat s-a crezut anterior, potrivit eurekalert.org. Danemarca are una dintre cele mai mari incidente ale...