Publicat la: 
15/01/2015

Cand se impune interventia chirurgicala pentru cancerul de prostata? Dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urolog, a discutat online cu cititorii

In ce consta tratamentul chirurgical al cancerului de prostata? Care sunt cele mai eficiente tehnici de interventie chirurgicala si in ce situatii se impun? Ce optiuni de tratament chirurgical exista pentru adenomul de prostata? Dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urolog cu competenta in chirurgie laparoscopica si robotica, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Gheorghe Plugaru este medic primar urologie in cadrul Hyperclinicii Medlife Grivita. Consulta pagina online pentru programari. Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Buna ziua Domnule Doctor,

Acum cativa ani(3-4 ani) am fost investigat si diagnosticat cu probleme de prostata - prostata marita; Mi s-a dat un tratament cu Omnic Tocas ; cate o pastila seara; este adevarat ca nu l-am luat in fiecare zi; in ultimul timp pentru a avea o functionare cat de cat normala a eliminatului urinei sunt nevoit sa iau in fiecare seara cate o pastila;
Puteti sa-mi spuneti cat timp va trebui sa iau acest medicament zilnic? si pe ce perioada a anului? Este mai bine sa ma operez mai devreme - inainte de a ajunge la stadiul cand numai operatia este singura solutie?

In prezent am 62ani

Multumesc anticipat,

Numai bine,

Din pacate tratamentul cu Omnic Tocas este un tratament simptomatic, ca un exemplu precum paracetamolul pentru febra, iar eficienta lui de obicei scade dupa 5-7 ani de tratament continuu si in mare parte din cazuri pacientii au nevoie de tratament chirurgical endoscopic sau clasic, in functie de volumul adenomului de prostata. Indicatia chirurgicala se stabileste in momentul in care pacientul nu mai simte o imbunatatire sau ameliorare a situatiei in tratamentul cu Omnic Tocas, cel mai bine se ia aceasta decizie in momentul consultului cu medicul urolog.

Domnule doctor, incerc sa fiu concis.In septembrie 2013 PSA 11, biopsie maligna, Gelsor 7 (daca am scris corect).Dupa inceputul tratamentului hormonal, in prima parte a anului 2014 PSA 0,023, ultima analiza PSA, decembrie 2014 a fost de 0,083.Intrebarea fireasca, cu multumirile de rigoare si respectul cuvenit:cand ma paste o interventie chirurgicala?In prezent, gratie Omnicului zilnic, nu am niciun fel de probleme.Daca nu abuzez, ar fi interesant de stiut ce regim alimentar ne ajuta pe noi, cei cu nefericirea asta.Medicul oncolog, foarte bun de altfel, nu mi-a oferit o reteta.Inca odata multumesc.

Decizia de tratament hormonal sau chirurgical se ia de comun acord cu medicul oncolog si medicul urolog, dar odata inceput tratamentul hormonal, tratamentul chirurgical are sanse mai mici de reusita din cauza fibrozei care se formeaza in jurul prostatei ca rezultat al tratamentului hormonal. Eu personal v-as recomanda sa continuati cu tratamentul hormonal, fiindca din proprie experiente tratamentele chirurgicale la pacienti de categoria aceasta sunt foarte dificile si cu riscuri crescute de incontinenta urinara si de tesut tumoral rezidual.

Domnule Doctor,
As dori sa stiu care sunt avantajele fototerapiei dinamice in tratamenul cancerului de prostata, fata de tratamentele clasice.
Cu stima,
Gheorge C.

Tratamentele luate in considerare pentru cancerul de prostata, altele decat tratamentul chirurgical, sunt radioterapia sub diversele ei forme, externa sau brahieterapia si tratamentul local cu HIFU (high intensity focused ultrasound). In cazul fototerapiei dinamice nu exista studii clinice pe o perioada mai mare de 10 ani si nu se aplica ca tratament standard ci experimental.

Stimate Domnule Doctor,
Ati putea sa ne explicati ce este acest nou marker tumoral, PCA3, pe care mai nou medicii de familie il prescriu in locul analizei de PSA si trebuie sa ne dam toata pensia pe analiza asta. Pana la urma care e valoarea predictiva pozitiva a acestei analize fata de analizele clasice de tipul densitate de PSA, PSA velocity sau PSA doubling time?
Cu respect,
Ion

PCA3 este un marker tumoral introdus de curand care se detecteaza din urina si se considera ca are o specificitate mai mare in detectarea cancerului de prostata, dar din cauza pretului ridicat nu se foloseste ca standard nici macar in tarile occidentale pentru ca analizele clasice PSA , PSA Velocity si PSA doubling time sunt considerate ca metode de electie in detectarea cancerului prostatic si obligatoriu orice analiza ce prezinta markeri tumorali crescuti trebuie corelata si punctia biopsie prostatica, care este de neinlocuit in stabilirea diagnosticului de cancer de prostata.

Domnule Primar Doctor,
Am aflat recent ca unchiul meu are o suspiciune de cancer de prostata. Urologul de la Costesti la care a fost i-ar fi spus ca la RMN-ul de prostata ar avea un nodul in zona tranzitionala a prostatei, PIRAD 5. Ce a vrut sa spuna de fapt cu asta ca noi nu am inteles nimic?Noi credem ca ar trebui sa-i faca o biopsie ecoghidata daca s-ar putea cu ajutorul programului de fuziune de imagine RMN- ecografie. Ce ne sfatuiti: o biopsie in sextant sau o biopsie de saturatie?
Va multumim

Se considera ca standard in stabilirea cancerului de prostata biopsia prostataica cu recoltarea a minimum 10-12 fragmente iar biopsia prostatica de saturatie se face doar daca biopsia standard nu este relevanta iar PSA-ul se mentine in continuare crescut. Nici RMN-ul nici ecografia transrectala nu reprezinta metode de electie in stabilirea prezentei cancerului de prostata, ci doar punctia prostatica.

Care sunt metodele prin care putem intarzia evolutia nefasta a prostatei?

In principiu, factorul alimentar este considerat ca avand o mare influenta asupra evolutiei adenomului si a cancerului de prostata, prin prisma faptului ca un japonez nativ din Japonia are sanse de a dezvolta adenom sau cancer de prostata de 3-4 ori mai rar decat un japonez care locuieste in Hawaii, America de Nord sau Europa. In populatia europeana, popoarele nordice au o incidenta aproape dubla a cancerului de prostata fata de popoarele sudice din zona mediteraneana si Europa de Est. Se incrimineaza in special carnea rosie in accelerarea incidentei adenomului sau cancerului. Un regim care ar contine mai putina carne rosie si mai multe vegetale, fructe de mare, ar putea intarzia evolutia adenomului si a cancerului de prostata.
Din punct de vedere genetic, s-a constatat ca doar 10% din cancerele de prostata sunt determinate genetic.

buna ziua,
Am 62 ani .Am efectutat primul PSA 2010 si a fost =4.
Am urmat tratament cu fokusin pana in Iul. 2014 cand PSA =4.8 si medicul mi-a schimbat tratamentul cu cu avodart si omnic. Dupa 6 luni de tatament PSA a scazut de la 4,8 la 3,3.Urinez normal,fara dureri, usturimi ,etc.Noaptea foarte rar urinez, este functie de cum ma hidratez.
Caractersicile prostatei la ecograf:42/36/39 ecostructutura omogena ,contur regulat volum 30,6cmc.rezidiu vezical post mictional de 5,6cmc.
Mai trebuie sa continui tratamentul de mai sus
?Este nevoie de punctie ?Sau ce altceva ma sfatuiti.
Va multumesc,

Ar trebui sa repetati PSA periodic la 6 luni si in caz ca va creste, atunci veti avea indicatie de punctie prostatica.

Buna ziua,
Sunt o persoana cu handicap (tetrapareza), in urma unor operatii de meningion spinal C6-C7 (bening), in 2009-10, in varsta de 66 ani.
Am si o anumit grad de pareza si in zona urinara si anala dupa aceasta operatie, respectiv o incontinenta urinara si o dificultate in eliminarea fecale in zona rectala.
Va rog sa-mi spuneti ce analiza sunt necesare pentru a diferentia problemele aparute dupa operatia mentionata si cele induse de adenomul de prostata.
Cu stima.

Cel mai probabil prezentati o vezica neurologica aparuta ca rezultat al operatiei de meningiom, iar pentru a diferentia problemele date cel mai bine este sa efectuati un examen de urodinamica si uroflowmetrie.

Buna ziua, domnule doctor! Ce probabilitate exista ca boala sa recidiveze?

Daca vorbim de cancerul de prostata, depinde de stadiul in care a fost descoperita si de agresivitatea tumorii (scorul Gleason). Un scor Gleason peste 7 prezinta o rata de recidiva la cinci ani de aproximativ 60% si foarte mult conteaza nivelul PSA-ului imediat postoperator. PSA peste 0,2 postoperator necesita obligatoriu tratament adjuvant hormonal sau radioterapie pentru prevenirea recidivei tumorale.

Bună ziua, domnule doctor!

Când este indicat screening-ul pentru cancerul de prostată?

Cu stimă,

Liviu D.

La pacienti fara istoric familial de cancer de prostata - dupa varsta de 50 de ani, iar la cei cu istoric de cancer de prostata in familie, dupa varsta de 40 de ani.

Ce analize, investigatii sunt necesare unui barbat trecut de 50 de ani, pentru depistarea unui cancer de prostata ?

PSA, freePSA, consultul urologic (tuseu rectal obligatoriu) si ecografie transrectala, in caz de nevoie.

Buna ziua! Cat de ereditar este cancerul de prostata? De la ce varsta ar trebui sa merg la control pentru a ma asigura ca sunt sanatos? Multumesc!

O zi buna!

Conform studiilor, s-a constatat ca 10% din cancerele de prostata au componenta ereditara. In caz de istoric familial controlul se face de la varsta de 40 de ani, iar fara istoric, de la 50 de ani.

Buna ziua,
Am citit despre faptul că un grup de medici din Franța luptă pt scoaterea analizei PSA din lista celor recomandate pt depistarea timpurie a diferitelor maladii.
Se pare că în USA a fost scoasă.
Logic, ei spun că depistarea ca analiză de rutină, facută de toți bărbații, nu a dus la ameliorarea procentului mortalității în cancerul de prostată și în plus consecințele depistării au consecințe devastatoare atât pt pacienți cât și pt familiile lor.
Urmăriți mai jos ceea ce au constatat:

http://www.atoute.org/n/Cancer-de-la-prostate-un-probleme.html

Nu a fost scoasa PSA ca recomandare in screeningul adenomului si a cancerului de prostata nici in Franta nici in SUA, iar valoarea PSA-ului tot timpul se ia in considerare in functie de volumul prostatei, de cresterea PSA-ului in timp si elimina de fapt punctiile prostatice nenecesare.

Stimate domnule doctor Plugaru, imi puteti spune cat de indicata este terapia hormonala pentru tratarea cancerului de prostata? Cat de eficienta s-a dovedit a fi pana acum? Exista dezavantaje ale utilizarii acesteia? Cu respect, Gelu Marin

Tratamentul hormonal si-a demonstrat eficienta in timp si in special pacientii cu alte afectiuni ale sistemului cardiocirculator si respirator beneficiaza din plin de acest tratament. Dezavantajele sunt date de prezenta bufeurilor, osteoporoza si genicomastia (marirea sanilor).

Sper că se înțelege că cei care AU probleme cu prostata trebuie să-și facă toate analizele!

Analizele nu sunt chiar atat de multe, ci doar doua - PSA si free PSA - si un consult urologic.

Ca si o gluma, dupa varsta de 50 de ani, cu totii suntem datori cu un PSA.

Am 61 de ani.
Fac analiza PSA anual incepand din 2006 si pana acum este ok:
25.11.2013 - Ag. specific prostatic (PSA) : 1.306 ng/ml si - Free PSA : 0.562 ng.ml
31.03.2014 - Free PSA : 0.49 ng.ml 31.03.2014 (apare o "imbunatatire"!?)
Care ar fi sfatul dvs pentru ce urmeaza?

Nu ati mentionat valoarea PSA-ului seric, dar asa cum le prezentati par OK. Iar PSA-ul poate sa aiba mici variatii in sus sau in jos ce nu sunt numaidecat patologice.

Buna ziua!

Se impune un anumit tip de regim alimentar in cazul cancerului de prostata? Multumesc!

Un regim bazat pe mai multe fructe, legume, fructe de mare, peste, mai putina carne rosie, asa-numitul regim mediteranean.

Buna ziua,
In anul 2011 in urma unor dureri am fost diagnosticat cu epididimita cronica bilaterala dreapta si am urmat tratament cu tavanic 500 mg, diclofenac si algocalmin timp de 3 lumi (1 capsula timp de 10 zile si 2 saptamani pauza). Dupa 9 luni de zile cand am revenit la control si mi sa spus ca sa reactivat epididimita cronica si tratamentul de mai sus se poate face la nevoie.
Anul trecu in urma unei dureri persistente, am efectuat un control la o clinica unde mi sa pus acelasi diagnostic, si recomandarea unei interventii chirurgicale (clasice sau laparoscopic).
In acest moment cam de 2 ori pe an urmez tratamentul de mai sus (in momentele cand apar dureri)
Va rog sa-mi spuneti care sunt riscurile unei astfel de operatii si ce sanse sunt de a mai avea copii? Aceasta operatie imi poate afecta virilitatea? Daca nu efectuez operatia exista riscul de a se agrava si apare alte complicatii?
Va multumesc!

Daca nu aveti copii nu va recomand operatia de epididimita, ci un antiinflamator periodic ar reprezenta cea mai buna solutie.

Buna ziua! Radioterapia interna poate avea consecinte asupra organismului? Daca da, in ce constau acestea? Cu respect, Cristian Manole

Radioterapie interna, numita si brahiterapia, are ca si dezavantaje aparitia unei fibroze prostatice, cu dureri pelviene, disurie. In special complicatiile sunt locale, nu asupra intregului organism. Cel putin in Europa, acest tratament nu reprezinta un standard inca in tratamentul cancerului de prostata, ci doar in anumite cazuri in care pacientul prezinta contraindicatii pentru tratamentul chirurgical (afectiuni ale inimii, ficatului) ce ar pune in pericol viata pacientului postoperator.

Buna ziua, domnule doctor! Am o intrebare: afecteaza interventia chirugicala viata sexuala? Multumesc! Marcel S.

Disfunctia sexuala reprezinta principala nemultumire a pacientilor dupa prostatectomia radicala. Aproximativ 48% din pacienti prezinta disfunctie erectila care, conform unei statistici, ar putea sa se remedieze intre 12 - 36 luni.

am 69 de ani si am fost operat de cancer la prostata in luna octombrie 2014, cu robotul DA VINCI,cancer depistat in luna iulie 2014 prin biopsie, la un PSA de 4,57.in prezent ma simt bine valoarea PSA era<0,003 la 35 zile dupa operatie. De vreo 10-15 zile simt o jena-durere in testicolul stang.Va rog sa-mi spuneti daca este in legatura cu operatia si ce tratament imi recomandati. Va multumesc anticipat.

Este posibil sa fie legata si de interventia chirurgicala, fiindca in timpul interventiei obligatoriu se ligatureaza ducturile spermatice, ceea ce poate prezenta o explicatie a acestei jene a testicolului stang, dar cel mai bine este sa fiti vazut de un medic urolog, pentru a exclude un factor infectios.

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

Redactia

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Urologie

Gagiu Cristian Cosmin,Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de...
Costurile evaluarilor si ale tratamentului vor fi finantate de CNAS / Foto: Reuters Toti copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani vor fi evaluati pentru a se stabili daca sunt bolnavi de autism, pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul in...
Cand ajung cuplurile la psihoterapeut si care sunt problemele de natura sexuala cu care se confrunta? Cand putem spune ca un cuplu cu copii are o viata sexuala implinita? Exista solutii minune? Andreea Chiru-Maga, psihoterapeut si psiholog clinician, a raspuns la intrebari. Andreea Chiru-Maga este psihoterapeut si psiholog clinician in cadrul...
Mass-media prezinta de multe ori intr-un mod negativ parintii extrem de implicati, insa cum ii afecteaza pe parinti faptul ca isi pun copiii in centrul vietii de familie sau in centrul vietii lor? Intr-un nou studiu publicat in Social Psychological and Personality Science se constata ca parintii care pun pe primul loc bunastarea copilului si apoi...
Barbatii ar trebui sa fie mai deschisi in discutarea problemelor lor medicale / Foto: Photoxpress.com Barbatii sunt mai reticenti in legatura cu efectuarea analizelor medicale obligatorii, cu toate acestea ei trebuie sa faca o serie de verificari ale sanatatii lor pentru a preveni si trata la timp eventualele afectiuni. Intre 20 si 30 de ani,...