Publicat la: 
5/04/2011

Fata sau baiat? / Foto: Photoxpress

"Ce iti doresti, fata sau baiat?" e cea mai frecventa intrebare auzita de viitoarele mamici. Unele cupluri isi doresc cu ardoare ca bebelusul lor sa aiba un anumit sex si numai acela si ar face orice ca dorinta sa li se implineasca. Metodele babesti s-au dovedit ineficiente si cercetatorii s-au grabit sa rezolve o astfel de problema. Cum putine tari accepta alegerea sexului copilului pe motive non-medicale, in jurul clinicilor care ofera asemenea servicii s-a creat un turism infloritor.

Tehnicile prin care sexul copilului poate fi predeterminat au la baza doua metode de tratament impotriva infertilitatii: fertilizarea in vitro (FIV) si inseminarea artificiala, conform babycenter.com. FIV incepe cu o runda de medicamente ce stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule in loc de unul singur pe luna, asa cum se intampla in mod normal. Inseminarea artificiala poate fi de mai multe feluri. In cazul inseminarii intrauterine (IUI), medicul foloseste un cateter pentru a insera un esantion de sperma direct in uter. 

Pentru FIV, fertilizarea are loc in afara corpului (in vitro inseamna literalmente in eprubeta). Medicul ii aplica pacientei un anestezic si extrage ovulele de pe ovar cu ajutorul unui ac introdus prin peretele vaginal. Ovulele sunt apoi fertilizate cu sperma intr-un vas Petri. Doua pana la cinci zile mai tarziu, medicul plaseaza ovocitele fertilizate - acum embrioni - in uter inserand un cateter subtire prin colul uterin. Numarul de embrioni introdusi depinde de varsta, calitatea embrionilor, istoricul pacientei, dar si de legislatia in materie de reproducere umana asistata a tarii in care se face procedura. Ca regula generala, daca femeia are sub 35 de ani iar embrionii au un aspect sanatos, nu mai mult de doua embrioane sunt transferate. 

In prezent, in Romania practicile de reproducere umana asistata medical nu sunt legiferate. Pe agenda de lucru a deputatilor se afla, in sfarsit, un proiect de lege privind RUAM ce ar putea fi adoptat in regim de urgenta. Conform acestui proiect, in tara noastra "se interzice selectia sexului copilului, cu exceptia cazului cand astfel se evita transmiterea unor boli grave care nu pot fi inlaturate altfel" (cititi intregul proiect de lege aici). 

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) 

Acesta reprezinta o tehnica de fertilizare in vitro prin care embrionii, creati in afara uterului, sunt apoi testati pentru tulburari genetice si le este verificat genul. Procedura este ca o singura celula sa fie extrasa din embrionii care au intre 3 si 5 zile, iar pe baza testelor ADN se fac teste urmand ca ulterior sa fie transplantati la nivelul uterului doar embrionii sanatosi si de sexul dorit. Cand PGD a fost introdus in 1989, a fost folosit exclusiv pentru a ajuta cuplurile sau persoanele cu grave tulburari genetice pentru a reduce riscul de a avea un copil care sufera de aceeasi conditie, mai ales in cazul in care stransmiterea bolii este strans corelata cu sexul fatului.  

Astazi, PGD este inca folosit pentru acest motiv dar este, de asemenea, utilizat frecvent atunci cand femeile au varsta de peste 35 de ani si/sau au o istorie de avort spontan recurent. Daca intr-un ciclu normal FIV, medicii pot sa transfere pana la 4 sau 5 embrioni femeilor de peste 40 de ani, in cazul PGD nu se implanteaza mai mult de doi pentru ca sansele ca sarcina sa se piarda au fost deja minimizate. Totusi, o serie de clinici din intreaga lume ofera aceasta tehnica pentru selectarea sexului din alte  motive  decat cele strict medicale. 

Unii medici au dus tehnica inca si mai departe. O clinica din Statele Unite ale Americii le promit parintilor ca le pot selecta in cazul copiilor sexul dorit, dar si culoarea ochilor, a parului sau a pielii, relateaza BBC News. Dr. Jeff Steinberg, seful institutului, precizeaza ca serviciile lor pot fi folosite atat in scopuri medicale cat si cosmetice. Totusi, multi experti din domeniu se tem ca o asemenea abordare va distrage atentia publicului de la scopul cu adevarat esential al tehnicii, mai exact protejarea copiilor impotriva bolilor genetice precum fibroza chistica, distrofia musculara Duchenne (care afecteaza numai nou-nascutii de sex masculin), hemofilia de tip A (se transmite unui sex sau altuia in functie de ce parinte are boala) sau sindromul Turner (care afecteaza doar embrionii de sex feminin). 

In Romania, metoda PDG se aplica mai ales pentru detectarea unor boli precum sindromul Down sau sindromul Edwards, numit si trisomia 18 (copiii se nasc cu malformatii grave, fizice si psihice, majoritatea murind in primul an de viata). Desi practica nu este inca legiferata si s-ar putea face usor abuzuri, apelarea la metode de selectie a sexului copilului in scopuri non-medicale este "lipsit de etica", a declarat dr. Lara Andronescu, medic specialist in obstetrica-ginecologie in cadrul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana MedLife.

MicroSort 

Este o tehnica prin care se incearca separarea spermatozoizilor "responsabili" pentru fete de cei "responsabili" pentru baieti. Sperma de gen dorit este introdusa direct in uter, de obicei prin inseminare artificiala, iar eficacitatea este
de aproximativ 93% rata de succes atunci cand alegerea este o fete si aproximativ 85% rata de succes in cazul unui baiat, conform microsort.com. MicroSort se bazeaza pe premisa ca spermatozoizii responsabili pentru genul feminin, care transporta cromozomii X, sunt mai mari decat spermatozoizii responsabili pentru genul masculin, care transporta cromozomii Y. Procedura implica o colorare fluorescenta a esantionului de sperma si apoi separarea cu ajutorul tehnologiei laser a celor doua tipuri de spermatozoizi. Cromozomii X, mai mari, absorb mai multa culoare si sunt mai stralucitori, putand fi usor identificati. Spermatozoizii sunt apoi sortati si numai cei pentru genul dorit sunt transferati la nivelul uterului. 

Ericsson 

Aceasta este de asemenea o tehnica ce are ca scop separarea spermatozoizilor. Ericsson sustine ca eficacitatea tehnicii sale este de 78-85% atunci cand vine vorba de alegerea baietilor si 73-75% in cazul fetelor. Procedura, care se foloseste inca din anii '70, incearca sa separe spermatozoizii X de cei Y prin turnarea unui esantion de sperma pe un strat lipicios de lichid intr-o eprubeta. Toti spematozoizii vor inota, in mod natural, in jos. Insa cei Y, responsabili pentru sexul masculin, vor avea tendinta de a fi mai rapizi, ajungand in partea de jos primii. Odata ce sperma a fost separata, femeii ii este transferata prin inseminare artificiala cea care are cele mai mari sanse sa fie responsabila pentru genul dorit. 

Acestea sunt metodele de laborator care aduc un grad mare de eficacitate dar si multe discutii privind moralitatea si etica actului atunci cand este folosit in scopuri non-medicale. Dorinta excesiva a parintilor de avea un copil de un anumit sex, fara un motiv medical, isi pune amprenta asupra psihicului la nivel de familie si, uneori, asupra demografiei la nivel de atiune. Cuplurile de chinezi continua sa faca eforturi financiare pentru a obtine un mostenitor de sex masculin, in ciuda dezechilibrului demografic ce se simte deja in zona. Conform unui studiu citat de catre BBC News, in mai putin de 10 ani China se va confrunta cu 20.000.000 de barbati fara posibilitatea de a-si gasi o partenera. 

La polul opus fata de tehnicile avansate folosite de laboratoare se afla metodele aplicabile acasa, "naturale" si neinvazive, cu o rata de succes discutabila (in cel mai bun caz). 

Metoda Shettles 

Este cea mai cunoscuta tehnica "pentru acasa" si se bazeaza pe sustinerea actului sexual in anumite zile ale perioadei fertile. Sustinatorii metodei sustin ca eficacitatea este de 75%, insa alti experti contesta aceasta cifra. De retinut este ca sansa conceperii sexul dorit este de 50% la fiecare noua nastere, indiferent de "metoda" folosita. 

Teoria se bazeaza pe faptul ca spermatozoizii ce poarta cromozomii Y se misca mai repede dar traiesc mai putin decat spermatozoizii care transporta cromozomii X. Pe scurt, pentru cei ce isi doresc un baiat, metoda Shettles sustine ca ar trebui sa faca sex cat mai aproape posibil de ovulatie. Daca doresc fata, ar trebui sa faca sex cu doua pana la patru zile inainte de ovulatie. 

Kitul de selectie a sexului 

Acest kit pentru acasa se bazeaza pe teoria Shettles si include un termometru, test predictor al ovulatiei, vitamine, extracte din plante si irigator vaginal care se presupune ca este specific in functie de genul dorit.  Producatorii kitului sustin ca au o rata de succes de 96%, dar Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva avertizeaza consumatorii sa nu se bazeze pe o asemenea cifra. Unii experti medicali merg un pas mai departe si pretind ca nu exista nicio baza stiintifica in cazul kitului. 

Cum functioneaza: se urmaresc zilele fertile cu ajutorul termometrului si a testelor de ovulatie. Urmand metoda Shettles, contactele sexuale vor avea loc mai aproape sau mai departe de momentul ovulatiei, in functie de genul dorit. Irigatorul este menit sa schimbe mediul vaginal pentru a "influenta sansele ca fie spermatozoizii X, fie spermatozoizii Y sa fertilizeze cu succes ovului". Vitaminele si extractele din plante sunt de asemenea incluse pentru a stimula, cel putin la nivel teoretic, sansele de a obtine genul ales. 

Metoda Whelan 

Se bazeaza tot pe programarea actului sexual in anumite zile ale ciclului, insa contrazice direct metoda Shettles. Whelan sustine ca tehnica sa este eficace in proportie de 68% la suta in cazul baietilor si 56% cand se doreste o fata, dar multi experti considera ca sansele sunt mai apropiate de cele 50-50% naturale. Teoria in acest caz este ca schimbarile biochimice care pot favoriza spermatozoizii Y apar mai devreme in ciclul unei femei. Deci, daca se doreste un baiat, actul sexual trebuie sa aiba loc cu 4 pana la 6 zile inainte ca temperatura corpului sa inceapa sa urce. Daca se doreste o fata, actul sexual ar trebui sa aiba loc cu 2-3 zile inainte de ovulatie. 

Autor: A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ovarele nu produc ovule, ci doar le aduc la maturitate pentru a fi capabile de fecundare...
Femeia se naște cu un număr fix de ovule și elibereză cel puțin unul în fiecare lună de maturitate sexuală.

Foarte bun articolul...mi`am mai lamurit niste chesti. Nu se spune exact care e teperatura ...si cum s`ar lua ea. Trebuie sa testezi o luna 2 inainte sa vezi cat oscileaza..si care e pragul maxim al teperaturii....sa iti poti da seama ?

Buna ziua,
temperatura medie variaza de la o persoana la alta (infim, este drept, insa in cazul usoarelor oscilatii ce dau indicii asupra fertilitatii, conteaza fiecare zecime de grad). Temperatura trebuie luata in fiecare zi imediat dupa trezire, inainte ca femeia sa se dea jos din pat, pentru ca orice miscare poate creste temperatura corpului. Pe baza a ceea ce se inregistreaza zilnic, se face un grafic. In cazul femeilor care au un ciclu regulat dureaza cam 3 luni pentru a observa un tipar sigur. In cazul celor cu ciclu neregulat, ideala este urmarirea timp de 6 luni inainte de a se baza pe grafic. Temperatura se ia la nivel vaginal, rectal sau oral (se alege una dintre variante si se respecta) cele mai de incredere termometre fiind cele electronice. Prima zi a lunii pe aceste grafice este ziua inceputului de menstruatie, moment in care temperatura corpului scade. La momentul ovulatiei temperatura creste cu 0,2-0,5°C si se mentine pana la menstruatie. Desigur, ea poate oscila de la o zi la alta, insa per total se poate observa diferenta.

La noi a functionat metoda Shettles la ambii copii. Pentru baiat, am avut contactul sexual in ziua ovulatiei si a doua zi iar pentru fata cu 4 si cu 3 zile inainte de ovulatie si deloc pana la 7 zile dupa ovulatie. A functionat perfect.
Am folosit in paralel si metoda cu calendarul chinezesc (varsta mamei si luna conceptiei, care nu este prezentata aici, nefiind stiintifica, ci doar bazata pe statistica).

As dori sa am doi baieti gemeni , tin sa mentionez ca atat eu cat si sotul meu nu avem nicio problema. Ne puteti ajuta prin fiv?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Calin Florin - Daniel,Doctor
Medic Specialist
Medic Primar,...
Tirsu Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 62

Articole similare

Mai mult de una din trei femei la nivel mondial au experimentat violenta fizica sau sexuala, arata un ingrijorator raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, impreuna cu alte grupuri. Violenta la adresa femeilor duce la depresie si alte probleme de sanatate. Drintre toate femeile ucise, 38% au fost ucise de partenerii de viata. Seful OMS,...
Endoscopia interventionala digestiva reprezinta, de fapt, o suma de proceduri endoscopice cu viza terapeutica. Am vazut cum functioneaza un endoscop modern, afectiunile care se pot depista cu ajutorul acestuia si raspunsurile la cele mai frecvente temeri pe care le avem legate de durata examinarii, durere si anestezie. Endoscopia digestiva...
Dubla imprudenta la volan / Foto: Captura YouTube E greu de stiut cati soferi din Romania folosesc centura de siguranta. Din comoditate, neincredere, sau dintr-un optimism tip "n-o sa mi se intample tocmai mie", centura ramane in multe masini obiect de decor. Ce ti se poate intampla, in fond? Te poti izbi cu o forta de sute de kilograme de...
Salate pline de maioneza, carnati si carne cu multa grasime si cartofi prajiti imbibati de ulei sunt ingrediente de nelipsit pentru orice gratar estival care se respecta, scrie Agerpres. Este dificil in asemenea conditii sa poti manca dietetic si, totusi, nutritionistii ofera zece sfaturi pentru a pregati un gratar cat mai sanatos, relateaza...
Expunerea la soare are beneficiile sale estetice, insa riscurile lipsei de protectie sunt nenumarate. Este extrem de important sa stim ce crema de protectie solara trebuie sa folosim, cum trebuie sa procedeze persoanele care au un numar mare de alunite si care sunt semnalele la care trebuie sa fim atenti? "Persoanele care au peste 50 de alunite...