Publicat la: 
28/10/2010

Daniel Boda / Foto: TarusMedia.ro

"Pe masura ce medicii migreaza catre alte sisteme de sanatate, pacientii vor trebui sa se auto-educe", a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Daniel Boda, joi, in cadrul conferintei "Fonduri structurale pentru sanatate. Oportunitati si bune practici", dedicata accesarii fondurilor structurale in sanatate. "Capitalul uman este unicul atu pe care sistemul medical romanesc il mai are in plus fata de alte sisteme. Dar nu il vom mai avea mult timp, deoarece colegii nostri de toate specialitatile pleaca afara. Avem nevoie de investitie in capitalul uman, o investitie pe termen lung", a mai spus Daniel Boda. "Daca noi nu putem investi in medici pentru ca ei sa ramana aici, eu propun guvernului sa investeasca in telemedicina. Si atunci, medicii care sunt in Franta, in Marea Britanie, sa ne consulte pe aceasta cale", a opinat si fostul negociator sef pentru aderarea la UE, prof. Vasile Puscas.

Scopul conferintei de joi, Fonduri structurale pentru sanatate. Oportunitati si bune practici este identificarea a circa 400-500 milioane de euro care sa fie indreptati catre acest sector, bani ce pot fi accesati prin programe specifice. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, fostul negociator sef pentru aderarea la UE, prof. Vasile Puscas, presedintele ANM, Daniel Boda, si europarlamentarul Cristian Busoi au incercat sa explice modalitatea in care cei din sistemul de sanatate ar putea accesa acesti bani si catre ce sectoare ar putea fi directionati.

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, propune un program operational in cadrul caruia Ministerul Sanatatii sa poata gestiona fonduri structurale, in calitate de Autoritate de Management.

 • In prezent, Ministerul Sanatatii poate accesa fonduri europene numai in calitate de beneficiar, in cadrul unor programe gestionate de alte institutii.
 • Aceste proiecte vizeaza dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii administrative, fara a avea posibilitatea de a depune proiecte pentru reabilitarea sau echiparea infrastructurii spitalicesti.

Masurile de reforma demarate anul acesta de catre Ministerul Sanatatii ar putea fi sustinute financiar in urma accesarii fondurilor structurale daca ar exista un program operational dedicat sanatatii

 • Consider ca sistemul de sanatate ar trebui sa fie o prioritate de gradul zero atat la nivel national cat si in absorbtia fondurilor europene.
 • Cu toate acestea, nu avem un program operational dedicat Sanatatii, pentru ca domeniul Sanatatii nu a fost inclus intre prioritatile Planului National de Dezvoltare si al Cadrului National Strategic de Referinta pentru perioada 2007-2013.
 • Ar fi un succes al Romaniei daca am reusi includerea domeniului Sanatatii intre prioritati pentru urmatoarea perspectiva financiara 2014-2020.

Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)

Fonduri structurale, probleme de accesare a acestora:

 • In mai putin de zece luni ale acestui an s-au platit 700 de milioane de euro, deci mai mult decat in 2008 si 2009 la un loc, cand s-au platit 600 de milioane de euro.
 • Sunt foarte multe probleme in accesarea fondurilor. Principalele probleme tin de obtinerea co-finantarilor de catre beneficiari. Mai precis, pentru toate proiectele trebuie sa existe o contributie din partea beneficiarului - fie ca vorbim de autoritati locale, de IMM-uri sau ONG-uri. Implicit, apare o dificultate de obtinere a co-finantarilor, care sunt obligatorii.
 • De asemenea, o alta cauza foarte importanta tine de intarzierile inregistrate de beneficiar in procesul de achizitie publica. Unii dintre beneficiari se blocheaza in acest proces (contestatii din partea operatorilor economici, de pilda), care este complicat, si nu reusesc pur si simplu sa isi implementeze direct proiectul.
 • Avand in vedere ca exista un numar mare de contestatii in procesul de achizitii publice, exista unele intarzieri importante.

Daniel Boda, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului

Despre migrarea medicilor catre alte tari si implementarea fondurilor structurale pentru sanatate

 • Pe masura ce medicii migreaza catre alte sisteme de sanatate, pacientii vor trebui sa se auto-educe. Cum vor face asta - pe internet, prin prospecte, site-uri oficiale.
 • Foarte multe centre din spitale, centre de excelenta samd, sunt formate din asistenta medicala de prestigiu, cu experienta in domeniu, profesori de renume. Aceste resurse trebuie folosite.
 • Capitalul uman este unicul atu pe care sistemul romanesc il mai are in plus fata de alte sisteme. Dar nu il vom mai avea mult timp, pentru ca pleaca colegii nostri de toate specialitatile, in afara. Avem nevoie de investitie in capitalul uman, o investitie pe termen lung.
 • Trebuie gasita o varianta de a mentine oamenii in sistem si de a le asigura o performanta sporita.
 • Sunt necesare cursuri pentru oamenii din agentie pentru a le creste nivelul de expertiza (experienta - n.red.).
 • Foarte multi din beneficiarii fondurilor pentru proiecte structurale nu au stiut ca trebuie sa organizeze niste cursuri pentru a implementa aceste proiecte.
 • De ce sunt necesare cursurile - pentru ca proiectele structurale sunt diferite de proiectele de cercetare cu care era obisnuita lumea medicala. Au cu totul alte caracteristici si cu totul alte riscuri.
 • Avem nevoie de resurse umane care trebuie sa fie capabile sa implementeze aceste proiecte.
 • Autoritatile de management au viziuni diferite referitor la diversele aspecte practice ale acestor proiecte.
 • Unul din riscurile mari ale acestor proiecte il reprezinta nivelul foarte mic de implementare de la autoritatea de management sau autoritatea de implementare.

Dispozitive medicale si medicamente, elemente in beneficiul sanatatii publice

 • Foarte multe dispozitive medicale sunt contrafacute, nivelul de contrafacere este foarte mare.
 • Exista coduri de bare, elemente de identificare matriceala, ca elemente in beneficiul sanatatii publice. Incercam sa aducem elemente de siguranta in plus pentru pacient.
 • Avem unul dintre cele mai reduse niveluri de educatie sanitara a populatiei. Trebuie sa educam populatia.
 • Reclama la medicamente trebuie sa fie la un nivel corespunzator. Nu putem privi un medicament asa cum privim un salam.
 • Oamenii trebuie sa aiba acces la informatie medicala intr-un limbaj adecvat, pe care sa il inteleaga.
 • Sunt necesare teste: grupuri de 20 -30 pacienti carora li se pune un prospect in fata, iar ei trebuie sa identifice un mesaj cheie; compania farmaceutica ar prelua datele - media pacientilor care inteleg efectiv prospectele - si le-ar transmite catre autoritate.
 • In acest fel, putem avea o certitudine ca pacientul chiar intelege care sunt indicatiile unui medicament, contraindicatiile, efectele adverse etc.

Profesor Vasile Puscas, fost negociator sef cu Uniunea Europeana

 • La noi, cand se vorbeste despre eficienta, la putere sunt contabilii. Cred ca a vorbi de eficienta in sanatate este de a folosi eficient resursele.
 • Se discuta acum la Bruxelles exact tema eficientei: investitie in inovare, noi tehnologii, cercetare stiintifica si maniera in care te apropii de pacient.
 • Daca noi nu putem investi in medici pentru ca ei sa ramina aici, eu propun guvernului sa investeasca in telemedicina. Si atunci, medicii care sunt in Franta, in Marea Britanie, sa ne consulte pe aceasta cale. Dar si telemedicina este o investitie scumpa.
 • Eficientizarea nu inseamna taiere de bani, ci a investi in locurile cele mai folositoare pentru momentul respectiv.
 • Un aspect legate de politica: noi ne legam etern de constitutie; de tratatul de aderare am uitat complet. Carta drepturilor fundamentale (UE) cuprinde un articol care se refera la obligatia statelor de a asigura serviciile de sanatate la un anumit standard.
 • Problema Romaniei este ca nu poate sa asigure servicii la acest standard.
 • Domnilor contabili, nu aceasta este solutia - taiatul banilor, ci a gasi resurse tot mai spornice in acest domeniu.
 • Avem nevoie de o schimbare totala a perspectivei.
 • Sanatatea nu este un domeniu consumator - este un domeniu din cele mai productive. Daca nu investim in productivitate, de unde eficienta?
 • Tratatul de la Lisabona ne obliga. Statele membre au initiativa, din punct de vedere al sanatatii.

Fonduri structurale pentru Sanatate. Includerea domeniului Sanatatii intre prioritati pentru urmatoarea perspectiva financiara 2014-2020

Ministrul Attila Cseke a discutat despre includerea Sanatatii in prioritatile urmatoarei perioade si cu John Dalli, Comisar European pentru Sanatate intr-o intalnire pe care cei doi oficiali au avut-o in aceasta vara, se aminteste intr-un comunicat. Cseke doreste ca, in structura viitorului buget european, Ministerul Sanatatii sa poata accesa direct fonduri structurale in sectorul de sanatate.

Pana atunci, Ministerul Sanatatii incurajeaza autoritatile locale si judetene sa depuna proiecte de reabilitare si echipare a infrastructurii spitalicesti in cadrul programelor gestionate de celelalte ministere.

Pana in prezent, MS a dat aviz favorabil pentru 118 proiecte depuse, in valoare de aprox. 394 milioane euro, din care:

 • 31 proiecte contractate in valoare de aprox. 109 milioane euro;
 • 70 proiecte in evaluare in valoare de 96 milioane euro;
 • 17 proiecte in valoare de 189 milioane euro.

Valoarea maxima a unui proiect eligibil poate fi de 5 milioane euro. Fondurile ramase disponibile sunt in valoare de 65 milioane euro. Valoarea proiectelor aflate in evaluare depaseste aceasta suma, de aceea, Ministerul Sanatatii va solicita realocarea unor fonduri intre axe sau chiar intre programe operationale, se mai arata in comunicatul Ministerului.

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Comentarii

Daca tot pleaca medicii de ce sa mai investim in ei. Facem economie si ne tratam in tarile vecine. Oare de acolo de ce nu pleaca medicii ?
O reforma a la invatamint si in medicina ? Alo guvernul ? Se aude ?

Mai documenteaza-te straine, si din celelalte tari vecine pleaca medicii pe capete.Au plecat medicii englezi in SUA si Australia la mai bine si de aia au nevoie de ai nostrii acolo. Problema e ca la noi o sa vina vraci si vrajitoare din moldova/africa la cat ne permitem sa-i platim.Nasooooool!!!!

Nu faptul că nu ne mai permitem să-i plătim e problema. În România, de 20 de ani nu am avut nici măcar o tentativă de strategie pe termen mediu, ce să mai vorbim de termen lung. Există aparate extrem de scumpe care au fost achiziționate că trebuia și stau în subsolurile spitalelor. Dar s-au dat o căruță de bani pe ele. Renovăm și dăm vagoane de bani pe drumuri care se știrbesc în câteva săptămâni după reparații ...

Ne plângem de medici incompetenți (inclusiv eu am făcut asta), însă în cele mai mari clinici din lume ... culmea .. găsim români. Și atunci care e de fapt problema?

Articole similare

Urmeaza acea perioada a anului in care evitarea caloriilor presupune mai mult efort si ambitie. Chiar daca aveti un plan bine structurat pentru a trece peste tentatiile culinare, este posibil sa faceti anumite greseli care vor aduce cateva kilograme in plus. Evitati aceste gafe tipice de dieta in preajma sarbatorilor: Sariti peste mese pentru a "...
Un nou studiu, publicat in revista Cell, arata ca efectele negative ale unui somn neregulat pot fi detectate si in cele mai indepartate parti ale sistemului nostru biologic, inclusiv la nivelul microbilor. Astfel, cercetatorii au descoperit ca un somn prost si o alimentatie necorespunzatoare in cazul soarecilor duc la schimbari metabolice in...
V-ati intrebat vreodata daca exista un moment al zilei in care este cel mai bine sa iti bei cafeaua? Probabil stiti ca nu este o idee buna sa beti cafeaua dupa-amiaza, mai ales daca aveti probleme cu somnul. Dar, cu siguranta, ati avut senzatia ca ati baut cafea si nu exista nici un efect. Explicatia pentru acest lucru este legata de un...
Amintirile pot fi transmise din generatie in generatie in ADN-ul nostru, proces care poate fi cauza principala a fobiilor. O noua cercetare arata ca aminitirile pot fi transmise genetic, ceea ce ar permite mostenirea experientelor de la stramosi. Oamenii de stiinta au presupus ca aminitirile si expereintele invatate in decursul vietii trebuie...
O dieta sanatoasa costa cu 1.50 dolari mai mult pe zi decat una nesanatoasa, conform unei cercetari realizate de Scoala de Sanatate Publica Harvard (HSPH). "Oamenii spun adesea ca alimentele sanatoase sunt mai scumpe si ca aceste costuri le limiteaza imbunatatirea obiceiurilor alimentare. Dar, pana acum, nu au fost evaluate diferentele reale...