Publicat la: 
14/08/2017

Caracteristicile metabolismului la persoanele slabe si riscul instalarii decesului prematur

Prin comparatie cu persoanele care au o greutate corporala normala si sunt intr-o stare buna de sanatate din punct de vedere al functiilor metabolice, persoanele care au o greutate optima si un metabolism precar prezinta un risc de trei ori mai mare pentru manifestarea accidentelor cardiovasculare, dar si pentru decesul prematur.

Oamenii de stiinta germani au abordat problema caracteristicilor ce determina sanatatea metabolismului persoanelor slabe, supraponderale si obeze. Datele au aratat ca un strat redus de grasime ar putea pune in pericol starea de sanatate a persoanelor slabe. Iata care sunt implicatiile acestor caracteristici, conform sciencedaily.com.

La aproximativ 20% dintre adultii cu o greutate corporala optima metabolismul nu functioneaza in limitele sale normale, iar acest lucru poate tripla riscul instalarii decesului prematur pe fondul evenimentelor cardiovasculare. Riscul poate fi cu mult mai mare in randul acestora, prin comparatie cu subiectii obezi, dar care beneficiaza de o buna stare de sanatate a metabolismului.

Cercetatorii Norbert Stefan, Fritz Schick si Hans-Ulrich Hring au studiat caracteristicile metabolice ale persoanelor in functie de indicele de greutate si au aratat ca un nivel scazut de grasime corporala poate pune persoanele slabe in pericol.

Constatarile lor au fost publicate in jurnalul de specialitate "Cell Metabolism".

Din cercetarile efectuate anterior s-a stabilit ca indicele de greutate corporala aflat in limitele normale este asociat cu un risc cazut pentru decesul prematur. Insa se aplica aceasta ipoteza tuturor subiectilor ce se afla la o greutate optima?

Cercetarea cauzelor si consecintelor obezitatii variaza semnificativ de la un subiect la altul pe fondul sanatatii sistemului metabolic.

In acest sens, studiile arata ca subiectii ce au un metabolism bun, au un risc moderat de motalitate prematura si accidente cardiovasculare (aproximativ 25%), in timp ce subiectii care nu au un metabolism sanatos riscul poate creste pana la 300%.

Aceste constatari ridica patru intrebari deosebit de importante:

1. Ce fenotipuri caracterizeaza persoanele slabe ce au un metabolism nesanatos?

2. Care este diferenta intre fenotipurile acestora si cele ale persoanelor obeze ce prezinta un risc crescut pentru decesul prematur?

3. Ce mecanisme moleculare determina aceste fenotipuri la subiectii slabi sau obezi?

4. Cum putem raspune la aceste intrebari si utiliza informatiile pentru prevenirea si tratarea bolilor ce apar pe acest fond?

Pentru a raspunde acestor intrebari, cercetatorii de la Departamentul de Medicina Interna al Spitalului Universitar Tubingen si Institutul de Cercetare a Diabetului si Bolilor Metabolice din Munchen au analizat datele medicale colectate de la un numar de 981 de subiecti adulti.

Dupa ce oamenii de stiinta au stabilit 2 parametri de risc ai sindromului metabolic drept limita unui metabolism functional, acestia au descoperit ca 18% dintre participanti erau nesanatosi din punct de vedere mtabolic.

Prin intermediul tehnicilor imagistice acestia au determinat cu precizie masa grasimii corporale, distributia nivelului de grasime in organism, sanatatea ficatului, sensibilitatea la insulina, secretia de insulina, grosimea arterelor carotide si rezistenta fizica a participantilor.

Datele au aratat ca un nivel scazut de grasime corporala in zona membrelor inferioare a fost un factor determinant al riscului metabolic la subiectii slabi, in timp ce in randul subiectilor obezi bolile hepatice nealcoolice si un nivel crescut de grasime intra-abdominala a reprezentat cel mai mare risc pentru dezvoltarea bolilor sistemului metabolic si instalarea decesului prematur.

Alte studii efectuate pe animalele de laborator au aratat ca la subiectii slabi, problema depozitarii unui strat de grasime in zona membrelor inferioare poate fi un factor ce creste riscul bolilor cardiometabolice.

In plus, acest fenotip esate similar celor observate in cazul unor boli rare, precum lipodistrofia.

In ceea ce priveste impactul constatarilor asupra investigatiilor de rutina in clinici, cercetatorii fac urmatoarele precizari:

1. In cazul in care un subiect aflat la o greutate corporala normala prezinta 2 sau mai multi parametri ai sindromului metabolic, la o prima investigatie medicala, si prezinta un nivel de grasime corporala scazuta in zona membrelor inferioare, este important sa aiba loc diagnosticarea atenta pentru detectarea precoce a bolilor declansate pe fond metabolic.

2. Daca se intalneste o boala cardiometabolica - precum diabetul zaharat de tip II sau bolile cardiovasculare - la persoanele slabe, atunci este recomandat tratamentul medicamentos ce are ca rezultat o crestere a masei de grasimi subcutananate.

3. In cele din urma, aplicarea strategiilor de fenotipare in studiile clinice pot ajuta la diferentierea riscului metabolic in randul subiectilor aflati la o greutate corporala optima si cei obezi. Mai mult, este recomandata adoptarea unui stil de viata sanatos, dar si interventia specialistilor prin prescrierea de medicamente ce ajuta la atingerea obiectivelor de restabilire a sanatatii metabolice, prin tratament personalizat in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient.

Autor: G.T.